Egy olasz kutatócsoport rábukkant Európa legöregebb, 546 éves bükkfájára Ausztriában. Még a középkorból származik. A bükkfamatuzsálem a Kalkalpen Nemzeti Parkban áll. A park közleménye szerint az Alfredo Di Filippo által vezetett olasz kutatócsoport a fa évgyűrűinek vizsgálatával (dendrokronológiával) állapította meg, hogy a bükkfa eredete 1474-ig vezethető vissza. A fa 18 évvel idősebb az eddig legöregebbnek tartott bükkfánál, ami szintén a Kalkalpen Nemzeti Parkban áll, és 528 éves. Európa legöregebb bükkfájának egyébként a kutatók szerint a hajlott korán kívül nincs különösebb jellegzetessége: alig 20 méter magas és a törzse is átlagos, 73 cm átmérőjű. Franz Sieghartsleitner, a park szóvivője azt mondta: a dendrokronológiai vizsgálathoz egy kis lyukat fúrtak a fa törzsébe, hogy mintát vegyenek belőle. A mintát elemezték, a lyukat pedig betömték. A szakember szerint a mintavétel nem károsította a fát, a fák a harkályok ütötte lyukakat is elviselik.

Forrás: 444.hu
Feltöltő: durbincs
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
@durbincs: maga képes még a fákon is más rovására is gúnyolódni, A kelta mitológiában/horoszkópban a bükk az erőnek, a határozottságnak, az okos kivitelezésnek a megjelenítője, határozott, nemes lelkű és a céltudatos a bükk-jegyű ember. Nagyon kitartó és hűséges.
Nagy Blanka is példamutatóan kitartó abban amit most eltervezett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.