Egyelőre nem léphetnek hatályba a Trump-kormány bevándorlást szigorító intézkedései, mert helyi idő szerint pénteken egy New York-i szövetségi bíró felfüggesztette a jogszabály-módosítások végrehajtását.

A módosítások értelmében nem kaphatna bevándorlási vízumot az, aki a jövőben várhatóan kormányzati támogatásra, bármiféle segélyre szorulhat, például élelmiszersegélyt, lakhatási támogatást vagy támogatott egészségbiztosítást venne igénybe. Szakértők szerint ez lenne a Trump-kormány legdrasztikusabb bevándorlásellenes intézkedése.

Még nem léphetnek hatályba Trump bevándorlási szigorításai

George Daniels, a New York-i déli körzet szövetségi bírája viszont úgy ítélte meg, hogy a kormány nem szolgált észszerű magyarázattal arra, hogy miért kell módosítani a szabályokat. Egyúttal értésre adta, hogy a szigorítás szerinte visszataszító az amerikai álomra nézve. Ezzel a bíró felfüggesztette a szabályok végrehajtását mindaddig, amíg az ellenük indított jogi eljárás le nem zárul.

A szövetségi igazságügyi minisztérium egyelőre nem kommentálta a bírói döntést. A módosítások ellen 9 állam nyújtott be keresetet.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.