Minden szavazásra jogosult romániai magyar állampolgár vegyen részt a választáson, mert ez a közösség erejét is bizonyítja – kérte Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában vasárnap.

Az elmúlt harminc évnek ez az egyetlen olyan kampánya, amelyben nem volt vita a jelöltek között. A magyarázat erre az, hogy nincs jövőkép vagy pedig a félelem a konfrontálódástól – mondta, hozzátéve: ez aláássa a demokratikus berendezkedést.

A román részvétel magas lesz, ezért is arra biztatnak mindenkit, hogy vegyen részt a választáson, amelynek nagy a tétje – mondta.

Kitért arra, hogy az államfőnek nagy a szerepe, mivel a románok és a magyarok között, az állami szervezetek között, valamint a társadalom különböző szegmensei között is közvetít. A két közösség, a román és a magyar között erősek az előítéletek, nincs bizalom, holott fontos a kölcsönös tisztelet, az előítéleteket pedig le kell bontani – mondta.

"Gyakran érezzük úgy, hogy a román többség asszimilálni akarja a nemzeti közösségeket, így a magyarokat is, ezért arról kell meggyőződnünk, hogy nincsen ilyen szándéka" – fogalmazott. Azt szeretnék, hogy a kormány tartsa be a kisebbségi jogokról szóló nemzetközi szerződéseket, törvényeket; ha ezt betartja, az már előrelépést jelent – jelezte.

Az elnökválasztáson a román állampolgárok nemcsak a lakcímük szerinti választókörben, hanem az ország bármelyik településén leadhatják voksukat. A szavazás helyi idő szerint 21 (magyar idő szerint 20) órakor ér véget.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.