Szlovéniában hétfőtől leállítják a tömegközlekedést, és bezárják az éttermeket meg a bárokat az új koronavírus terjedésének akadályozása érdekében.

Janez Jansa miniszterelnök közölte, hogy az országban felfüggesztenek, illetve korlátoznak minden nem szükséges tevékenységet. Minden ezzel kapcsolatos intézkedést azután vezetnek be, hogy az illetékes miniszterek kihirdetik az ezekről szóló rendeleteket.

A parlament pénteken bizalmat szavazott az átmeneti koalíciós kormánynak, ami még aznap megtartotta első ülését, és ezen megalakult a válságkezelő kabinet.

Ezelőtt Szlovénia szerdától megtiltotta a beutazást Olaszországból. A rendelet nem vonatkozik a szlovén állampolgárokra, és csak azok léphetik át az országhatárt, akik igazolják, hogy nem fertőzöttek. Ez az igazolás nem lehet régebbi 3 napnál, valamint szlovén, olasz vagy angol nyelven kell íródnia. Csütörtöktől az Olaszországból érkező áruforgalmat is korlátozták. Hétfői hatállyal felfüggesztették az oktatást az óvodától a felsőoktatási intézményekig.

Szombaton meghalt az első beteg, akit megfertőzött a koronavírus. A délkelet-szlovéniai Metlika városban működő idősotthon egyik lakója volt. Szlovéniában szombaton délután 14 óráig 181 volt a fertőzöttek száma.

Szlovénia 2 millió fős, de az egy főre eső koronavírus-fertőzötteket tekintve a világ egyik leginkább érintett országa: majdnem minden tízezredik ember fertőzött. Az egészségügyi hatóságok eddig 5369 embert teszteltek.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.