A massachusettsi Bostonban és a virginiai Richmondban megrongálták Kolumbusz Kristóf szobrait is.

Boston városában szerdára virradóra levágták a Kolumbusz-szobor fejét, a virginiai fővárosban, Richmondban pedig el is mozdították a szobrot.

A portugál, majd a spanyol korona szolgálatában álló genovai utazót, aki 1492-ben felfedezte Amerikát, az Egyesült Államok egyes vidékein ma az amerikai őslakos indiánok lemészárlásának jelképeként tartják számon.

Ezért több tucatnyi amerikai városban a Kolumbusz-napot – amely 1937 óta szövetségi ünnep – át is keresztelték az őslakos népek emléknapjává, és nem ünneplik Kolumbuszt. Bostonban azonban ez nem így volt eddig, sőt, az egykori felfedezőről parkot is elneveztek a város szívében. A május 25-én, erőszakos rendőri fellépés következtében Minneapolisban meghalt George Floyd tragédiája óta kirobbant tüntetéssorozaton azonban több olyan szobrot és emlékművet is megrongáltak vagy elmozdítottak, amely az amerikai polgárháború (1861-1865) déli államai, az úgynevezett konföderáció személyiségeinek, elsősorban katonai vezetőinek állított emléket. A konföderációs államokat és a polgárháború konföderációs parancsnokait ugyanis sokan a rabszolgasággal azonosítják.

Martin Walsh, Boston demokrata párti polgármestere szerdán bejelentette: a megrongált szobrot elszállítják, sorsáról később döntenek majd.

A richmondi Kolumbusz-szobrot nemcsak elmozdították, hanem el is hurcolták egy közeli tó partjára. Ralph Northam, Virginia szintén demokrata párti kormányzója a szobordöntésre nem reagált, de ő a múlt héten már elrendelte Robert Lee lovas szobrának eltávolítását. Robert Lee a polgárháború déli csapatainak főparancsnoka volt, s bár dokumentumokkal bizonyíthatóan ellenezte a rabszolgaságot, mégis sokan a déli rabszolgatartó rendszer megtestesítőjét látják benne.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Trump holnapi beszéde:
- Dehát emberek! A hódítók mindenkit befogadtak Amerikába. Na jó, az indiánok nagy részét leöltük és a négerek sem önszántukból jöttek.
jancsipapa
Aki szereti ( kapar a torka ) most még vehet negrót...
ómió
A "multat végképp eltörölni"! És itt van helyette a "proletariátus"! A lumpen!
kokopelli
@human: ...a cigányok sem önként jöttek Európába,de azért sok törzsi szokásukat megtartották! A munkát
már itt utálták meg! (;-))
human
@kokopelli: Van még egy másik nép is ami úgy jutott ide, hogy végig fosztogatta és gyilkolta az útjába eső népeket. Csak aztán jött valami István aki azt mondta, ebből elég tessék Európaiként, civilizáltan viselkedni amit nagy nehezen (nem éppen civilizált eszközökkel) el is ért. Aztán jött Orbán és azt mondja, inkább térjünk vissza ázsiai gyökereinkhez. És lám már megint fosztogatnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.