Megszólalt Hongkong miatt az ENSZ is.

A Hongkongra vonatkozóan megalkotott nemzetbiztonsági törvénynek összhangban kell lennie Kína emberi jogi kötelezettségeivel, illetve a politikai és polgári szabadságjogokat védelmező nemzetközi egyezményekkel

– közölte Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken Genfben.

Bármely, a nemzetbiztonsággal foglalkozó törvénynek pontosan meg kell határoznia hatályát és a fogalmakat, s csak a lehető legszükségesebb módon – arányosan – korlátozhatja az emberi jogokat

– olvasható Michelle Bachelet állásfoglalásában. Hozzátette: az ilyen jogszabályok végrehajtását a törvényhozás és az igazságszolgáltatás tartalmi felügyelete kell, hogy kísérje.

Bachelet szerint hivatala a kérdés kapcsán kapcsolatot tart Kínával, és figyelemmel kíséri a hongkongi helyzet alakulását.

A májusban elfogadott törvény még szigorúbb biztonsági ellenőrzés alá vonja a különleges közigazgatású területet,

betiltja az elszakadási törekvések hangoztatását és a felforgató tevékenységet, ami a politikai szabadságjogok megnyirbálását jelentheti.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség csütörtökön adta hírül, hogy a törvénytervezet a következő négy bűncselekményt és azok büntetési tételét határozza meg: szeparatista tevékenység, felforgató tevékenység, terrorizmus és összejátszás külföldi erőkkel.

A jogszabály a tervek szerint szeptemberben lép érvénybe.

Kína genfi ENSZ-nagykövetségén keresztül reagált péntek este Bachelet kijelentésére, amely Peking szerint nem volt helyénvaló, és súlyosan beavatkozik Kína szuverén jogaiba és belügyeibe. A nagykövetség közleménye szerint Kína szuverén joga, hogy törvényt alkosson a nemzetbiztonságról, Bachelet megjegyzése pedig sérti az ENSZ alapokmányának céljait és elveit, ami miatt tiltakozó jegyzéket juttattak el az emberi jogi főbiztos hivatalába.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.