Az EP-ben szólalt fel a WHO főtitkára.

Egészségügyi Világszervezet: "A vírus túl gyorsan terjed"

Bocsánatkérésre szólította fel az Egészségügyi Világszervezet vezetőjét az Európai Parlament. A parlament szerint a WHO túlzottan is egyes országok befolyása alá került, valamint gyakran változtatott az ajánlásain.

„Arra kérném, kövesse Ursula von der Leyent, aki bocsánatot kért a hibákért. Talán az Egészségügyi Világszervezet is jobb teljesítményre lenne képes legközelebb. Nem a főtitkárról van szó és nem is a beosztottairól, hanem azokról az államokról, amelyek nem adnak elég hatáskört a szervezetnek”

– mondta Peter Liese német EP-képviselő.

A WHO főtitkára figyelmeztetett: a vírus túl gyorsan terjed, ezért közös fellépésre van szükség a megállításához.

„Együtt kell dolgoznunk, hogy megtanuljuk a leckét a járvány után, a világ pedig többé ne legyen ennyire felkészületlen. Sokáig uralkodott a pánik és a nemtörődömség, ezért kiemelkedően fontos a felkészülés”

– mondta a WHO főtitkára, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Egy finn nemzetiségű EP-képviselő több nyilvános adatot és nagyobb együttműködést sürgetett.

„Ideális lenne, ha az országok megosztanák egymással a koronavírus-válsággal kapcsolatos szellemi jogokat és technológiákat, de több uniós ország vonakodik ettől. Azt szeretnénk, ha az egészség védelmében a tudomány megnyílna mindenki előtt, azonban ezen még Európában is dolgozni kell”

– mondta Ville Ninistö.

Az Európai Unió több milliárd eurót gyűjtött a koronavírus elleni oltás kifejlesztésére. A hétvégén pedig adománygyűjtő koncertet szervez az EU Shakira és a Coldplay részvételével.

Forrás: Euronews/Blikk

Kép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.