kedden ismertetett legújabb adatok szerint átlépte a 900 ezret a tesztekkel kimutatott koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban.

A londoni egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kedd estével zárult 24 órában 22 885 fertőzést szűrtek ki.

Országszerte a járvány kezdete óta csaknem 30 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül 917 575 lett pozitív.

Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója legutóbbi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a jelenlegi napi fertőzésszámok azt is tükrözik, hogy összehasonlíthatatlanul több a szűrés, mint tavasszal, és szinte biztos, hogy a tavaszi adatok a korabeli szűkös tesztkapacitások miatt hatalmas mértékben alábecsülték az új fertőződések akkori tényleges napi számát.

Sir Patrick szerint nagyon valószínű, hogy a járvány márciusi-áprilisi tetőzésének idején egyes időszakokban valójában meghaladta a százezret az új koronavírus-fertőzések napi száma az Egyesült Királyságban, ám az akkori tesztelési kapacitással ennek csak a töredéke, napi öt-hatezer volt azonosítható.

Abban az időszakban naponta 15-20 ezer koronavírus-szűrésre volt lehetőség.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti tájékoztatása szerint a jelenlegi napi tesztelési kapacitás 450 ezerhez közelít.

Boris Johnson miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy a kormány tervei alapján október végére el kell érni a napi 500 ezer, később a napi egymillió koronavírus-szűrési kapacitást.

A legújabb adatok szerint a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben a kedd estével zárult 24 órában 367-en haltak meg az Egyesült Királyságban. A halálos áldozatok száma ezzel 45 365-re emelkedett.

A halálesetekről szóló kormányzati adatokban azok a betegek szerepelnek, akik a szűrővizsgálattal igazolt koronavírus-fertőzés kimutatása után 28 napon belül meghaltak.

A brit statisztikai hivatal (ONS) más számítási módszert alkalmaz: mozgó heti statisztikáiban azok az elhunytak is szerepelnek, akiknek halotti bizonylata megemlíti a Covid-19 betegség gyanúját, de a fertőzést nem feltétlenül igazolta szűrővizsgálat.

Az ONS keddi ismertetése szerint az év eleje óta 54 325, Angliában és Walesben kiállított halotti bizonylat említi a Covid-19 betegséget.

A statisztikai hivatal e két országrészt vizsgálja heti kimutatásaiban az országos folyamatok méréséhez. Angliában és Walesben él az Egyesült Királyság lakosságának több mint 90 százaléka.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.