Már több mint negyvenen haltak meg a Közép- és Dél-Amerika egyes részein az elmúlt napokban végigsöprő Iota hurrikán pusztításában.

Tizennyolcan Nicaraguában, 15-en Hondurasban, hárman Panamában, ketten Kolumbiában, ketten Guatemalában vesztették életüket, további egy ember lelte halálát Salvadorban a hurrikán pusztításában.

Az Iota hétfőn négyes kategóriájú hurrikánként csapott le Nicaragua karib-tengeri partvidéki részére, óránként 250 kilométeres sebességű széllökésekkel. A vihar csütörtökre vesztett erejéből, bár helyenként még okozott esőzéseket és földcsuszamlásokat.

Hondurasban, ahol több mint kétmillió embert sújtott az Iota, a lakosokat továbbra is evakuálták a vihar által kockázatosnak minősített területekről. Jaime Omar Silva, a hondurasi polgári védelmi ügynökség (COPECO) illetékese a HRN nevű állami rádiónak elmondta, hogy a COPECO jelenleg megpróbál eljutni azokra a területekre, amelyeket a vihar elzárt a külvilág elől, s amelyek élelmiszer és ivóvíz nélkül maradtak. Az országban életét vesztő emberek közül tizenhárom embert két földcsuszamlás sodort el a nyugati Lempira és Ocotepeque megyékben.

Guatemalában az Iota több mint 140 ezer embert sújtott – mondta a televízióban David León, a katasztrófavédelem (CONRED) illetékese.

Az Iotát megelőzően két héttel az Eta nevű hurrikán tombolt a térségben, pusztításában 174-en haltak meg, és mintegy 100-an tűntek el Közép-Amerikában.

Az Iota az idén a 30. olyan vihar, amely olyan hevesnek bizonyult, hogy nevet kapott.

Az idén olyan sok heves vihar alakult ki a térségben, hogy a jelölésükre használt 21 nevet már rég felhasználták. A meteorológusok ezért a görög ábécé betűire váltottak, először az elmúlt 15 évben.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.