Törökországban csütörtöktől egészen május 17-ig minden korábbinál szigorúbb lezárás lép életbe, miután a járványadatok még mindig sokkal magasabbak, mint amit az ország vezetése a turisztikai szezon megkezdéséhez kívánatosnak tart – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában.

Törökországban három hetes lezárás jön, ilyen szigorítás még nem volt

Fotó: Adem ALTAN / AFP

Az új intézkedéscsomag április 29-én este 19 órától egészen május 17-én reggel 5 óráig lesz érvényben, vagyis az iszlám böjti hónap, a ramadán végét követő első hétfő reggelig.

A közintézmények alkalmazottai vagy távmunkában vagy váltó beosztásban dolgoznak tovább, és minden olyan munkahely felfüggeszti tevékenységét, amely nem kapcsolódik a gyártáshoz, az élelmiszer-, valamint az egészségügyi ellátáshoz. Hogy a bankok hova tartoznak, az egyelőre nem derült ki, az viszont biztos, hogy vasárnaponként még a szupermarket-láncok is zárva lesznek, amire eddig nem volt példa.

Az új rendelkezések a tartományok közti utazást is engedélyhez kötik, az éttermek és a kávézók továbbra is zárva lesznek, csak elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést. Az iskolák teljes mértékben online oktatásra állnak vissza, minden vizsgát elhalasztanak, az óvodák is bezárnak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a törökök többsége április 29. után csak rövid bevásárlás vagy orvosi ellátás miatt hagyhatja el otthonát.

Törökországban a járvány harmadik hulláma a napi esetszámok tekintetében már tetőzött, a halálesetek viszont továbbra is rekordközeliek, és a súlyos megbetegedések száma is csak épphogy mérséklődött.

Erdogan a sajtótájékoztatón azt mondta, céljuk, hogy a napi esetszámokat legalább 5000 alá visszaszorítsák, amire úgy fogalmazott, azért van szükség, hogy „ne maradjunk hátra, amikor Európa megkezdi a nyitást, különben súlyos árat fizetünk a turizmustól a kereskedelmen át az oktatásig minden területen”

Törökországban az elmúlt 24 órában 37 312 pozitív esetet regisztráltak, ezzel az igazolt fertőzöttek száma 4,66 millióra nőtt. A hétfői adat szerint 353-an haltak meg, ami valamivel magasabb is, mint az előző három napban. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 38 711-re emelkedett.

Az országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer vakcinájával oltanak. Az oltások első adagját eddig 13 millió 354 ezer, a másodikat pedig 8 millió 204 ezer embernek adták be a 83,6 millió lakosból.

Forrás: MTI
Címlapkép: AFP

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.