Fejfájásról, torokfájásról és orrfolyásról számolnak be leggyakrabban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) delta variánsával fertőzöttek – adta hírül az MTI a BBC hírportálja alapján.

Ezek az új koronavírus-variáns legjellemzőbb tünetei
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Tim Spector, az új koronavírus okozta Covid-19 tüneteit vizsgáló kutatás (Zoe Covid Symptom) vezetője szerint a delta variáns a fiatalabbaknál leginkább súlyos náthához hasonlít. Lehet, hogy nem érzik nagyon betegnek magukat, de fertőzhetnek és kockázatnak tehetnek ki másokat.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) szerint a Covid-19 klasszikus tünetei a köhögés, a láz és a szaglás vagy az ízérzékelés megszűnése. Spector a BBC-nek elmondta, hogy egy telefonos alkalmazáson keresztül több ezer fertőzött által beküldött adatok alapján ezek most kevésbé gyakoriak.

Május eleje óta figyeljük a leggyakoribb tüneteket az applikáció használói körében, és azt látjuk, megváltoztak a korábbiakhoz képest

– magyarázta. Úgy tűnik, a változások a delta variánshoz köthetők, melyet Indiában azonosítottak, és amelynek a számlájára írható jelenleg az Egyesült Királyságban azonosított eseteket 90 százaléka.

A láz elég gyakori, de a szaglás és az ízlelés elvesztése már nincs az első tíz tünet között.

A kutatók úgy véli, ez sok probléma forrása, mivel a fiataloknál egyébként is enyhébbek a tünetek, „súlyosabb náthának és valami furcsa, rossz közérzetnek tűnik” az egész, de fontos otthon maradni és tesztet végeztetni.

Az Imperial College London több mint egymillió angol résztvevővel készítette a React című tanulmányt, amikor az országban még az alfa vagy brit variáns volt az uralkodó. A klasszikus tünetek mellett a hidegrázást, az étvágytalanságot és az izomfájdalmat találták a leggyakoribbak között.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Rosta Tibor

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
@division: nektek kéne...jelezd felém ha az aggastyánokon, súlyos betegeken kívül bármi nyomát látod a járványnak!
division
@Pálinkás Pál: Rövidesen lesz mit jelezni sajnos.
Pálinkás Pál
@division: semmi nem lesz...csak ha a politika hisztizik...de fenntartom még most..így közel 30 ezer " covid " haláleset után...csak 100.fő..60 év alatti...krónikus betegségben nem szenvedő elhunytat mutass!..magyarul ahol konkrétan a covid volt a halál oka...ha sikerül ennyit találnod ,írj rám!
division
@Pálinkás Pál: Nincs bejárásom a covid osztályra. Mindenesetre most, hogy Pécsen voltunk, érdekes esetekről számolt be sógornőm (ide vehetjük a fertőzésen átesettek későbbi szövődményeit is), és a gyerekek is veszélyben lesznek az új variáns miatt.
Pálinkás Pál
@division: persze ...mindig voltak kórságok ,amik elvitték az öreget meg a gyengét...de amiatt eddig sosem fojtották meg az elsöprő többséget!!!
division
@Pálinkás Pál: Igen, és ez számodra abszolút természetes is, a gyengébb, idősebb, krónikus betegséggel élők pusztuljanak csak meg, miközben van oltás. Remélem továbbra is érvényben marad a védettségi kártya, azért jó volt úgy bemenni és leülni enni az Árkádba, elmenni az állatkertbe, cseppkőbarlangba, hogy csak azok mehettek, akiknek volt, a többiek meg vihették haza az ételt, vagy rendelhettek online otthonról, mint azt teszik is oly sokan. Mindenesetre aki a gyerekeit nem védi majd meg, az a szememben eláshatja magát.
division
@Pálinkás Pál: Ja igen, és gondolom pl. a spanyol nátha is csak az öregeket vitte meg a gyengéket. Hagyjuk, hülye voltam hogy hozzád szóltam megint.
Pálinkás Pál
@division: a spanyolnátha valódi járvány volt...azért vitt mindenkit...
division
@Pálinkás Pál: Ez is odafajulna amennyiben nem lehetne ellene védekezni. A spanyol nátha idején még nem lehetett, ha lehetett volna oltottak volna ezerrel.
Pálinkás Pál
@division: te hülye... a covidbárcátok a végét járja...mival van ismerősöd, kérdezd csak meg...milyen arányban vannak bárcások a kórházakban?...ugyanazok halnak ,mint eddig, csak most védetten...magyarul az aggok meg a betegek...és elárulom neked...sokkal szuperebb helyekre bemegyek ,mint az árkád...te tényleg valami gyengeelméjű lehetsz..ha neked egy pláza szintet jelent...
Pálinkás Pál
@division: na ne viccelj...akkor sem volt gyógyszer ellene, és most sincs...
division
@Pálinkás Pál: Ne mész te sehova, még kaját is otthonról rendelsz, csak a nejed küldöd el dolgozni. Kérdezzem meg sógornőmet arról, miért vagy hülye covid terén? Minek? A spanyol nátha idején nyilván nem oltottak, mert nem volt mivel, ma már azért máshol tart a tudomány meg még sok minden.
Pálinkás Pál
@division: mondtam már..ne firkászok koholmányait ...
Pálinkás Pál
@division: te barom ...a nejemnek saját boltja van...a segge alá tettem mert szereti csinálni...és való igaz, plázába nem járok,mert az nem szint...a vásárlásról meg annyit...amíg ragaszkodtok a szájkosárhoz..addig nem megyek be.../ mert megtehetem /..bármennyire is fáj...azonkívül itt a nyár...medencém feltöltve...nem is vágyom a sok megvezetett rinyagép közé...hát nagyjából ennyi...
ja spanyolnátha..." A járvány egy másik sajátossága volt, hogy veszélyesebb volt a 65 éven aluliakra, mint a felüliekre; a halottak 99%-a ennél fiatalabb volt."...nos...ez valóban járvány volt...nem az aggastyánok haltak..mennyi is a " covid halottak " átlag életkora?
division
@Pálinkás Pál: Ha nem szereted a firkászok koholmányait, akkor minek írsz itt a nap 24 órájában zöldségeket? Te virológusok gyöngye:-)
Ja és nem mész strandra, emberek közé, ételt online rendelsz...Inkább beszélgess az ilyen Fórizs meg Gődény félékkel, az a neked való. Nekem elég volt a te láthatóan "tanult" hozzászólásaidból.
Pálinkás Pál
@division: te egy rém buta ember vagy...pont ilyenekre van szüksége a fidesznek...
division
@Pálinkás Pál: Valóban, rém buta ember vagyok, a családban van professzor, pedagógus, immunológus (most magamról direkt inkább nem írok semmit), de te mindenkinél okosabb vagy, legyen szó politikáról, vírusokról, vakcinákról, oltásokról. Te nem buta vagy, hanem egyenesen közveszélyes.
Pálinkás Pál
@division: mégis én élek félelem nélkül, ti meg összefossátok a bokátokat!
division
@Pálinkás Pál: Senki nem fossa össze a bokáját, nem én ülök 24 órát otthon a propeller előtt. Megyünk mi is sokfelé, csak betartjuk amit be kell tartani.
Pálinkás Pál
@division: lukra futottál...a baráti kör mindenhol előfordul, ahol minél kevesebb maszkos félbolondot látni!
division
@Pálinkás Pál: A baráti kör nem ugyanaz mint amikor elmész egy idegenekkel zsúfolt helyre.
Pálinkás Pál
@division: unalmas vagy...állítom többet tekergek egy nap mint te...
division
@Pálinkás Pál: Biztosan, közben meg folyton nézed a propellert a telón:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.