New Orleans városában és a környékén nincs áramszolgáltatás.

Lecsapott az Ida hurrikán Louisiana amerikai állam partjaira helyi idő szerint vasárnap délután. Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán négyes erősségű hurrikán óránként több mint 240 kilométeres sebességű széllökésekkel érte el a déli állam partjait a Mexikói-öböl felől az amerikai hurrikánközpont (NHC) közlése szerint.

240 km/h-s széllökésekkel csapott le az Ida hurrikán Louisiana államra

Az Ida névre keresztelt trópusi viharról tudósító forgatócsoport a Pontchartrain-tó partján New Orleansban 2021. augusztus 29-én.

Fotó, címlapkép: MTI/AP/Gerald Herbert

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: "Az Ida az egyik leghevesebb vihar, amely a modern időkben Louisianában ért partot." A kormányzó arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak otthon, és legyenek türelemmel, mert a hatóságok nem tudják, milyen gyorsan tudnak válaszolni a segélyhívásokra. "Fel kell készülniük arra, hogy a vihar elvonulta után még legalább 72 óráig otthonukban maradnak segítség nélkül. Mindent megteszünk azért, hogy ennél előbb odaérjünk, ehhez minden lehetséges erőforrás rendelkezésre áll" – tette hozzá.

A kormányzó arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Gárda 4900 tagját riasztották, valamint 195 vízi mentő jármű, 73 hajó és 34 helikopter is a rendelkezésükre áll, amelyekkel segíteni tudnak a lakosoknak.

Az egyesült államokbeli áramszünetek nyomon követésére létrehozott PowerOutage.us című honlap adatai szerint Louisiana államban helyi idő szerint délután három órakor már 285 000 fogyasztónál nem volt áram.

A CNN tájékoztatása szerint New Orleans városában és a környező területeken elment az áram, ahol van elektromosság, ott generátorral állítják elő. Várhatóan a mai nap folyamán nem is áll helyre az áramszolgáltatás New Orleansban és környékén.

Joe Biden elnök vasárnap délután felszólította a lakosokat, hogy hallgassanak a hatóságok szavára, és maradjanak biztonságos helyen mindaddig, amíg az Ida hurrikán el nem vonul. Biden a szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) fővárosi központjában elmondott beszédében valószínűnek nevezte, hogy a hurrikán pusztítása óriási lesz. Ígéretet tett arra, hogy előteremtik az összes szükséges eszközt a mentéshez és a helyreállításhoz, amelyek azonban néhány helyen hetekig is eltarthatnak.

Biden elnök magyar idő szerint hétfő hajnalban katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Louisiana állam területét a CNN hírfolyamában megjelent hír szerint.

A Business Insider című amerikai hírportál beszámolója szerint a négyes fokozatú Ida csaknem egymillió házat fenyeget Louisiana, Alabama és Mississippi államok part menti területein, ezek akár meg is semmisülhetnek. A várható károkról a kaliforniai székhelyű CoreLogic elemző vállalat készített összesítést. Becslésük szerint a hurrikán okozta károk meghaladják majd a 220 milliárd dollárt.

Az Ida az idei hurrikánidény kilencedik trópusi vihara, és a negyedik, amely hurrikánná erősödött.

Tizenhat éve ugyanezen az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a hármas erősségű Katrina hurrikán, amelynek következtében több mint 1800 ember vesztette életét. Az akkori vihar a legjelentősebb károkat New Orleansban okozta, miután a védgátrendszer hiányosságai miatt a város területének nyolcvan százaléka víz alá került. A Katrina volt az egyik legpusztítóbb feljegyzett hurrikán az Egyesült Államok történetében. A katasztrófa okozta károkat több mint 108 milliárd dollárra becsülték.

Forrás: mti.hu, edition.cnn.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.