A koronavírus omikron variánsa lett a domináns Amszterdamban, ez a változat okozza az új esetek 60 százalékát a holland nagyvárosban – írta csütörtökön a helyi sajtó.

Amszterdamban a koronavírusos fertőzések több mint felét az omikron okozza

Fotó: Ramon van Flymen / ANP / AFP

A vészhelyzeti felkészüléssel foglalkozó Argos konzorcium, amelynek munkáját az amszterdami egészségügyi szolgálat és az egyetemi orvosi központ segíti, 106 koronavírusos esetet vizsgált meg véletlenszerű mintavétel alapján. Közülük 63 bizonyult az omikron variáns kiváltotta fertőzésnek.

December 12-én egy hasonló mintában az omikront csak az esetek 4 százalékában mutatták ki, amiből szakértők azt a következtetést vonták le, hogy nem egészen tíz nap alatt 55 százalékkal nőtt az e vírusváltozat által okozott fertőzések száma.

Az omikron gyakoribb Amszterdamban, mint az ország többi részén, ahol a múlt héten a fertőzések 10-15 százalékát okozta. A holland közegészségügyi hivatal előrejelzései szerint az év végére ez lesz a koronavírus domináns törzse.

A legfrissebb statisztikák szerint a koronavírus-fertőzések száma Hollandiában továbbra is csökken, a múlt héten napi átlagban 13 460 esetet regisztráltak. Az elmúlt 24 órában további 179 beteget vettek fel kórházi kezelésre, jelenleg 2275 embert ápolnak egészségügyi intézményekben.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
A delta fertőzött keményen, azt még az oltottak is sokan megszenvedték, az omikron úgy néz ki az enyhülést jelentheti.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.