Szerencsére nem ért japán területeket a rakéta, de a szigetország miniszterelnöke összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

A BBC cikke nyomán számolt be arról a 444, hogy a japán kormány kedd reggel 7:29-kor (magyar idő szerint 0:29-kor) arra figyelmeztette a szigetország lakosságát, hogy Észak-Korea rakétát lőtt ki, és hogy keressenek menedéket.

"Észak-Korea a jelek szerint rakétát indított. Kérjük keressenek menedéket épületekben vagy a föld alatt"

– olvasható a 444 fordításában a japán kormány meglehetősen ritka közleménye. A Japán északi részén élők, beleértve Hokkaido szigetét is, harsányan üvöltő szirénákra és a kormány fentebb bemutatott figyelmeztetésére ébredtek. Majd, amikor a rakéta átrepült felettük, a kormány újabb figyelmeztetést adott ki, hogy vigyázzanak a szerkezet esetlegesen lehulló darabjaival.

Észak-Korea rakétát lőtt át Japán felett, a lakosságot fedezékbe küldték

Járókelők sétálnak el egy közszolgálati televízió képernyője mellett Tokióban 2022. október 4-én, amelyen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről készült felvételek láthatóak egy kora reggeli észak-koreai rakétaindításról szóló adás közben. A rakétaindítás miatt a kormány evakuálási riasztást adott ki a szigetország északi részén élőknek.

Fotó, címlapkép: AFP/Richard A. Brooks

A cikkek szerint Észak-Korea egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelhetett, ami átrepült Japán felett, majd a japán partoktól 3000 kilométernyire a Csendes-óceánba hullott, de kárt nem okozott Japánban. A BBC hozzáteszi, hogy a rakéta mintegy 4500 kilométernyit repült, ez elég arra, hogy már amerikai területet érjen el, például Guam szigetét, ha abba az irányba lőtték volna ki. A cikk szerint a most kilőtt rakéta az észak-koreai rakéták által valaha megtett leghosszabb távolságot tette meg, és körülbelül 1000 kilométeres magasságot ért el, ami magasabban van, mint a Nemzetközi Űrállomás.

Kisida Fuio japán miniszterelnök élesen bírálta a kommunista államot a történtekért, a rakétakísérlet szerinte az észak-koreai vezetés erőszakos viselkedésének bizonyítéka. Mivel a kísérletet szándékos eszkalációként értékelte, össze is hívta a nemzetbiztonsági tanácsot. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó rendelkezései határozottan tiltják, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákkal vagy atomfegyverekkel kísérletezzen, ezt azonban az észak-koreai vezetés sokszor megszegi azzal, hogy ballisztikus rakétákat lő ki az óceánba. Az viszont rendkívül ritka, hogy úgy lő ki rakétát, hogy az átrepüljön Japán felett – a BBC cikke szerint 2017 óta nem történt ilyen eset.

A mostani kísérlet egyébként az ötödik volt egy héten belül, vasárnap például két észak-koreai rakéta is a Japán-tengerbe esett még a japán partok előtt, de már az ország kizárólagos gazdasági zónáján belül. 

Forrás: bbc.com, 444.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
a kis perahajder nagyon bátor, hogy rángatja a szundikáló oroszlán bajszát...
Pálinkás Pál
megérdemli a világ..hagyták nagyra nőni a kim dinasztiát..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.