A kínai kommunista párt főtitkára a vasárnap kezdőtött 20. pártkongresszuson ezzel Tajvanra és annak Kínához csatolására utalt. 

A 444 cikke szerint vasárnap kezdődött meg a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusa, melyen elsőként Hszi Csin-ping államfő és a párt főtitkára mondott beszédet. 

Hszi Csin-ping: meg kell valósítani Kína teljes újraegyesítését

Hszi Csin-ping kínai elnök integet, amikor megérkezik a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusának megnyitó ülésére a Nép Nagy Csarnokába Pekingben 2022. október 16-án.

Fotó, címlapkép: AFP/Noel Celis

A kongresszusra, mely egy hétig tart, 2300 küldött érkezett, a pártrendezvény végén várhatóan ismételten arra fognak szavazni a megjelentek, hogy Hszi Csin-ping vezesse továbbra is az állampártot.

A cikk szerint a kongresszust soha nem látott tüntetések előzték meg Pekingben, a tiltakozásokat a pártfőtitkár ellen, illetve a koronavírus elleni zéró tolerancia politikájával szemben tartották. A pártrendezvény kezdete előtt nem sokkal még az is elterjedt, hogy Hszi Csin-pinget megpuccsolták, de ez a hír nem bizonyult igaznak.

A cikk szerint Hszi a nyitóbeszédében megvédte a záró tolerancia politikát, azt a vírus terjedésével szemben az emberek által viselt háborúnak nevezte. Beszédében kitért Hongkongra és Tajvanra is. Előbbiről azt mondta, hogy a kínai állam rendet tett a káoszban (a volt brit gyarmaton 2019 óta lép fel egyre erősebben a kínai állam, a demokratikus tüntetőket brutálisan verték le).

Tajvan kapcsán a párt főtitkára azt hangoztatta, hogy az ország egységesítését el kell és el is fogja érni a kínai állam, és sosem mondanak le arról a célról, hogy ezt akár erővel is elérjék.

A most összeülő kongresszuson a párt központi bizottságának új összetételéről fognak dönteni, és várhatóan módosítanak a párt szabályzatán is. Október 22-én már az új összetétellel felálló központi bizottság megtartja első ülését, és határozni fognak a politikai bizottság – és annak szűkebb körű állandó bizottságainak – összetételéről is.

A BBC cikke szerint Hszi arról is beszélt, hogy Kína felgyorsítja hadseregének építését, ezt a biztonsággal hozta összefüggésbe. A brit közszolgálati lap arra is kitért, hogy a pártkongresszus általában a párt különböző frakciói közti mérkőzéseinek ad teret. Erről azonban most nem lehet beszélni, lényegében egy frakció van, Hszi Csin-ping egyfajta centrális erőteret hozott létre a párton belül. Amennyiben harmadik alklommal is pártfőtitkárnak választja meg őt a kongresszus, azzal Mao Ce-tung óta Hszi lesz a Kínai Kommunista Párt legerősebb vezetője.

A BBC beszámolója szerint a pártkongresszus általában annak ad terek, hogy a párt különböző frakciói megmérkőzzenek egymással. Most viszont lényegében egyetlen frakcióról lehet beszélni, Hszi Csin-ping ugyanis egyfajta centrális erőteret hozott létre a párton belül, ezzel is megerősítve a hatalmát. Ha harmadjára is őt választja meg a párt élére a kongresszus, akkor Mao Ce-tung óta ő lesz a Kínai Kommunista Párt legerősebb vezetője.

Forrás: bbc.com, 444.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
putyin meghozta a kedvet...,na meg háborúzni is faxa! elmebeteg hataloméhes banda..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
yell
@Németh István: feléledtél, te kis buzi kiképző?

Butaság, amit ráhánysz a köznépre.

Kiképző a kiképzőhöz mondva.
yell
@Németh István: Háromszáz méterre lőve.

Mit tudsz erről, mi a tanácsod a kezdőknek?
yell
@Németh István: Kis buzi, szétbaszom az egész világodat, te kis geci !!!
yell
@Németh István: Ha megy egyszer hozzám szólsz, megöllek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.