A kínai kommunista párt főtitkára a vasárnap kezdőtött 20. pártkongresszuson ezzel Tajvanra és annak Kínához csatolására utalt. 

A 444 cikke szerint vasárnap kezdődött meg a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusa, melyen elsőként Hszi Csin-ping államfő és a párt főtitkára mondott beszédet. 

Hszi Csin-ping: meg kell valósítani Kína teljes újraegyesítését

Hszi Csin-ping kínai elnök integet, amikor megérkezik a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusának megnyitó ülésére a Nép Nagy Csarnokába Pekingben 2022. október 16-án.

Fotó, címlapkép: AFP/Noel Celis

A kongresszusra, mely egy hétig tart, 2300 küldött érkezett, a pártrendezvény végén várhatóan ismételten arra fognak szavazni a megjelentek, hogy Hszi Csin-ping vezesse továbbra is az állampártot.

A cikk szerint a kongresszust soha nem látott tüntetések előzték meg Pekingben, a tiltakozásokat a pártfőtitkár ellen, illetve a koronavírus elleni zéró tolerancia politikájával szemben tartották. A pártrendezvény kezdete előtt nem sokkal még az is elterjedt, hogy Hszi Csin-pinget megpuccsolták, de ez a hír nem bizonyult igaznak.

A cikk szerint Hszi a nyitóbeszédében megvédte a záró tolerancia politikát, azt a vírus terjedésével szemben az emberek által viselt háborúnak nevezte. Beszédében kitért Hongkongra és Tajvanra is. Előbbiről azt mondta, hogy a kínai állam rendet tett a káoszban (a volt brit gyarmaton 2019 óta lép fel egyre erősebben a kínai állam, a demokratikus tüntetőket brutálisan verték le).

Tajvan kapcsán a párt főtitkára azt hangoztatta, hogy az ország egységesítését el kell és el is fogja érni a kínai állam, és sosem mondanak le arról a célról, hogy ezt akár erővel is elérjék.

A most összeülő kongresszuson a párt központi bizottságának új összetételéről fognak dönteni, és várhatóan módosítanak a párt szabályzatán is. Október 22-én már az új összetétellel felálló központi bizottság megtartja első ülését, és határozni fognak a politikai bizottság – és annak szűkebb körű állandó bizottságainak – összetételéről is.

A BBC cikke szerint Hszi arról is beszélt, hogy Kína felgyorsítja hadseregének építését, ezt a biztonsággal hozta összefüggésbe. A brit közszolgálati lap arra is kitért, hogy a pártkongresszus általában a párt különböző frakciói közti mérkőzéseinek ad teret. Erről azonban most nem lehet beszélni, lényegében egy frakció van, Hszi Csin-ping egyfajta centrális erőteret hozott létre a párton belül. Amennyiben harmadik alklommal is pártfőtitkárnak választja meg őt a kongresszus, azzal Mao Ce-tung óta Hszi lesz a Kínai Kommunista Párt legerősebb vezetője.

A BBC beszámolója szerint a pártkongresszus általában annak ad terek, hogy a párt különböző frakciói megmérkőzzenek egymással. Most viszont lényegében egyetlen frakcióról lehet beszélni, Hszi Csin-ping ugyanis egyfajta centrális erőteret hozott létre a párton belül, ezzel is megerősítve a hatalmát. Ha harmadjára is őt választja meg a párt élére a kongresszus, akkor Mao Ce-tung óta ő lesz a Kínai Kommunista Párt legerősebb vezetője.

Forrás: bbc.com, 444.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
putyin meghozta a kedvet...,na meg háborúzni is faxa! elmebeteg hataloméhes banda..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
putyin meghozta a kedvet...,na meg háborúzni is faxa! elmebeteg hataloméhes banda..
justhpeter
@csak úgy...: Majdnem így látom én is, de az orosz példából reméljük tanulnak.
drrotf
Igen tisztelt "csak úgy..." !Az orosz példa ragadós,mert ha neki lehet annektálni, agresszióval területeket visszafoglalni ,akkor másnak is !Ettől félt a világ!Ezek után arra kell számítani, hogy az aki erős állam, és sok elrettentő fegyvere van azok mind vissza akarják szerezni az elvesztett területeiket!el.Lehet hogy most miután mi is elrettentő hadsereget építünk ismét három, tenger fogja határainkat nyaldosni és Orbán Viktor lesz a horvátok és a lengyelek királya , és Erdély majd újra egyesül Magyarországgal?Nem fogunk majd felriadni, hogy álmunkban bilibe ért a kezünk, és nem félünk attól., hogy újra összeáll az Antant és ellenünk lép fel, mert úgy gondolja, hogy az erős, elrettentő Magyarprszág veszélyezteti a hatalmát ?
csak úgy....
@justhpeter: sajnos a diktátorok nem tanulékonyak!
Néro2
Meg hát ! Attól bizton hatalmassá nő made in csajna. ez is inkább a tökét vakarásztatná ő is meg mindenki más is sokkal jobban járna.
jesz
Ujgur 40millió muzulmán, Tibet 4000 méteren élő emberek, Hong Kong kőkemény városállam...ők bezsebelve...de Tajpej, nehezebb falat amerika miatt...a régi álom, Szibéria visszaszerzése..na az lesz izgalmas feladat. Ha Putyint kiverik Ukrajnából, akkor a kínaiak bizony lecsapnak a védekezésre is képtelen sebzett nagymedvére, és besétálnak a végtelen nagy ősi kínai biroalom ékességébe, Szibériába..

Na, akkor lesz csak cifra világ
simmering73
Még túl se vagyunk a ruszki rémálmon, bejelentkezett a következő elmebeteg.
namihami
Következik a ""kínai Ukrajna""! És a sárgák elszántabbak és vadabbak.
Nem jó ómen..
balos
@csak úgy...: Láttál már diktátort 1.60 méter fölött!Legfeljebb akasztva!
Toller Béla
Újraegyesítés...a békés út ki van zárva, vagy megadjátok magatokat, vagy jövünk a sokmilliós talpas seregünkkel, és mindent feleszünk !
Nessy
Van még Orbánnak cezarománias "barátja"?
csapnivalo
@jesz: Igazad lehet. Az oroszok mindig is rettegtek az átszivárgó, és szibériában letelepedő kínaiak miatt, és Kína most kapott példát is, hogyan is kell annektálni többségében kínaiak lakta területeket. És ha a példa ragadós, akkor az ellen lépik meg, aki maga is így tett. "Mi" *** meg majd azt is támogatjuk: alfahir.hu/2022/08/09/kina_menczer_tamas_tajvan_orban_viktor_usa_kulgazdasagi_es_kulugyminiszterium
Ki kardot ragad, kard által... ugye. Az oroszok meggyengültek, Kína erősödik, a végén még Oroszország teljes egészében európai állammá válik, ha az Uralon innenre szorul.

*** ( én ugyan nem )
Németh István
Hajrá KÍNA! Zavarjátok el az USA moslék csapatait és betörekvő vérszívóit még TAJVAN közeléből is!
ÉBREDJ EURÓPA!!! Zavard el az USA betolakodókat és élősködni akaró USA -zsidó pénzügyi haramiákat a EURÓPA teljes földrajzi területéről! Hajrá oroszok!! Szabadítsátok fel a megtévesztett ukrán földet az USA szennyezettségtől! EURÓPA!!! > követeljétek meg a jelenlegi Eu. vezetés azonnali távozását, és az USA nagykövetségeken kívüli - legfeljebb kereskedelmi szerződések alapján működő cégek kivételével - minden jelenlét azonnali távozását!
ómió
Ehhez, azért, a vén szenilnek is lesz pár szava! Már, ha megtalálja őket!
yell
@Németh István: Írnám, hogy buta vagy, mint a föld, de az van, hogy a föld is okosabb nálad. Tudod, ökoszisztéma.
Németh István
@yell: a BUTASÁG > az rendben van mert nálad már virágzik is, gondolom locsolod! Vietnam Kambodzsa, Korea,stb, stb. mind az usa gyarmatosító haszonleső, taktikáját szenvedi! mindenhol mindent, mindenkit egymás ellen uszítottak, szétlőttek leromboltak, s jött az usa békefenntartó, aki átváltózott a gyilkosokból jótékony nemzet tolvajjá > felépíteni azt amit valójában ő tett tönkre
Hát igen butaságok virága, ha ezt nem tudod, hamar elhervadsz! @yell: neked beszélek!!!
Toller Béla
Miért akar ez a fapofa minden kinaiak teljejs jogú uralkodója lenni ? Kétmilliárd alattvaló nem elég ?
yell
@Németh István: feléledtél, te kis buzi kiképző?

Butaság, amit ráhánysz a köznépre.

Kiképző a kiképzőhöz mondva.
yell
@Németh István: Háromszáz méterre lőve.

Mit tudsz erről, mi a tanácsod a kezdőknek?
yell
@Németh István: Kis buzi, szétbaszom az egész világodat, te kis geci !!!
yell
@Németh István: Ha megy egyszer hozzám szólsz, megöllek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.