Leváltották Romániában a határrendőrség vezetőit a korrupcióért elítélt nagybányai polgármester szökése miatt. Egy rokona irataival lépte át a román-magyar határt Cătălin Cherecheș, Nagybánya polgármestere, akit pénteken csúszópénz elfogadásáért jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság.

Leváltották Romániában Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt, amiért menedzseri tevékenységük "felületessége" lehetővé tette a korrupcióért elítélt Catalin Chereches nagybányai polgármester külföldre szökését, súlyosan károsítva ezáltal a jogegyenlőség elvét és az intézmény hitelét.

Botrány Romániában: Magyarországra menekült a korrupcióért elítélt magyarellenes nagybányai polgármester, belügyi vezetőket rúgtak ki

Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere Fotó: Catalin Chereches/Facebook

Erről vasárnap este adott ki közleményt Catalin Predoiu belügyminiszter, ugyanakkor elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a – magyarországi Csengersimával közúti összeköttetést teremtő – petei határátkelőnél, megállapítandó:

milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló nagybányai polgármester, "ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását".

A belügyminiszter a – hatósági felügyelet megszervezésében is illetékes – belügyi titkosszolgálat (DGPI) Máramaros megyei vezetőjét és a speciális műveleti egység – a kolozsvári táblabíróságnak rendőri támogatást biztosító – regionális vezetőjét is leváltotta Chereches szökése miatt. A belső elhárításként működő DGPI országos vezetésének hatékonyságáról december 6-ig kell jelentést készíteniük a román rendőrség vezetőinek.

Nagybánya polgármesterét csúszópénz többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság.

A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Chereches aznap reggel egy férfi rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Ezt a határrendészet most leváltott parancsnoka jelentette be szombati sajtótájékoztatóján.

Ivascu közölte: fegyelmi vizsgálat indult a határrendész ellen, aki a kérdéses személygépkocsiban utazók okmányait ellenőrizte, ugyanakkor megjegyezte, hogy Chereches hasonlít ahhoz a rokonhoz, akinek a személyi igazolványát használta.

A szökésben lévő nagybányai politikus ellen nemzetközi körözést adtak ki.

Ugyancsak vasárnap este felmentették tisztségéből a bukaresti rendőrakadémia parancsnokát (rektorát) is, miután a hallgatók megbetegedtek a menzán felszolgált romlott ételtől, és a hiányosságok kiküszöböléséig az intézmény kénytelen volt távoktatásra áttérni.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Csizmás Kond: Ezt kényszeres pofázóként szépen megfogalmaztad :)
justhpeter
A fideSS-kdnp mindenkit megvéd, de főleg a jogerősen elítélteket.
Csizmás Kond
Akire elfogatási parancs vár azt általában figyelik, és nem tud pont az utolsó pillanatban meglógni...hacsak nem segíti valaki.
Aki Én
@Csizmás Kond: ...bűnügyi szakértőnket hallották.
Látom ma sem maradunk humor nélkül :)
Csizmás Kond
@Aki Én: ...A kényszer az nagy úr...olyan vagy mint az a tyúk amelyiknek ha összekötik a lábait és nem tud rúgni a ganédombon rövid időn belül megdöglik...hát csak pofázz mert nem akarom senki halálát.
Aki Én
@Csizmás Kond: Ezt kényszeres pofázóként szépen megfogalmaztad :)
balos
Érdekesen fog alakulni a "sorsa" sok korrupt nemzethy köcsög között!Szerintem tanfolyamot fog vezetni a közlopási egyetemen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.