A Kék Lagúnát és Grindavíkot is sikerült időben, fél óra alatt kitelepíteni, utóbbit órákon belül eléri a lávafolyam.

Izlandon december óta már a negyedik vulkánkitörés kezdődött el szombat este. Az újabb kitörésről a Tűzhányó Blog szakmai Facebook-csoport szakértője is beszámolt szombat este, írja a Telex.

Végveszély! Izlandon kitört egy vulkán – menekítik az embereket

Fotó: Időkép

Nem több mint 30 perces földrengéses előjel után kezdődött meg a vulkánkitörés, helyi idő szerint 20:25-kor. Egy percen belül magas lávaszökőkút csapott fel, majd észak-déli irányban felhasadt közel 3 kilométer hosszan a földfelszín és hosszú lávafüggönyben repültek ki az izzó lávacafatok. A kitörése helye a februári vulkánkitöréshez közel, attól kicsit nyugatabbra van – írja Harangi Szabolcs vulkanológus.

A szakember hozzátette, hogy a Kék Lagúnát – itt kb. 700-an voltak – és a 3500 lélekszámú Grindavíkot is sikerült időben, fél óra alatt kitelepíteni. „A lávafolyam részben déli irányban (Grindavík felé), részben nyugatra (Grindavík-Reykjavík közötti autóút felé) terjed, viszonylag gyorsan. A lávafolyam Grindavík északkeleti részén húzott földsáncot érheti el, ha így folytatódik a kitörés, akkor néhány órán belül” – tette hozzá Harangi Szabolcs.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.