A kötet kiegészítései a keresztény nacionalizmus elméleteire világítanak rá, melytől nem áll távol a fehér felsőbbrendűség. Az eladásból befolyó összeg Donald Trump perkasszáját duzzaszthatja.

Kedden megjelent egy videó Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt Truth Social nevű közösségi platformján, melyben arra akarja rávenni követőit, hogy vásárolják meg a "God Bless the USA Bible" című kötetet, mely a Trump rendezvényein rendszeresen fellépő Lee Greenwood countryénekes webáruházában szerezhető be.

És még ez az ember Orbán nagy példaképe – Rasszista, fehér felsőbbrendűséget hirdető Bibliával kampányol Donald Trump

Fotó: Religion Dispatches

A kötetben a Biblia sorai mellett az Egyesült Államok alkotmányának szövege és a Függetlenségi Nyilatkozat is olvasható, csakúgy, mint Greenwood legismertebb slágerének kézzel írott refrénje.

Trump a videóban egyenesen Greenwood webshopjára irányítja a nézőket, ahol 59,99 dollárért, tehát nagyjából húszezer forintért meg is lehet rendelni a kibővített Bibliát. A kötetnek a tartalmán túl a külseje sem szokványos, ugyanis annak ellenére, hogy a szent iratot (is) tartalmazza, egy amerikai zászló van a borítóján – írja az Euronews.

Felháborodtak az amerikai keresztény közösségek

Trump akciója visszatetszést váltott ki az amerikai keresztény közösségekben, többen "szentségtörésnek" vagy "eretnekségnek" titulálták a videót. Egyesek olyan passzusokat idéztek a Bibliából, melyen arra utalnak, hogy pénzért kihasználják az emberek hitét.

Jason Cornwall dél-karolinai lelkész például azt írta az X-en,

Trump akciója sérti a tíz parancsolat egyikét, melyben azt írják, "Isten nevét hiába a szádra ne vedd".

Jemar Tisby történész mindezt azzal egészítette ki a CNN-nek, hogy

a videó a keresztény nacionalizmus értékeit visszhangozza, miszerint Amerikát keresztény nemzetként alapították. A keresztény nacionalizmus alapelvei előítéletesek, és közel állnak a fehér felsőbbrendűség elméletéhez.

Guthrie Graves-Fitzsimmons, a keresztény nacionalisták ellenében dolgozó Christians Against Christian Nationalism szervezet munkatársa közölte, a Trump által hirdetett kötet azért is problémás, mert a hazaszeretetet keveri a hittel.

Ráadásul egyesekben felmerülhet, hogy miként a keresztény nacionalisták, úgy a többi keresztény is abortusz- és LMBTQ-ellenes, miközben ennek az ellenkezője az igaz. A Bibliának számtalan változata létezik az árát és a lábjegyzeteket tekintve, de a Trump által hirdetett kötet a hazafias témákra vonatkozó kiegészítésekkel igencsak kilóg a sorból.

Hova megy a bevétel?

Arról nem tudni, hogy a kötet eladásaiból származó pénz hova kerül, a webshopban azt írják, hogy Trump kampányára biztosan nem fordítják. Arról sincs szó ugyanakkor, hogy az ne kerülne Trump kasszájába.

Forrás: Euronews.com

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Azért ne nagyon tolongjunk ennek az irománynak a megrendelésével, mert könnyen szembetaláljuk magunkat a Szuverenitásvédelmi Hivatallal - hiszen kampányra kerülhet az a pénz! :D
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
@Nessy: a libsiket meg a volt NERes messiásukról
Nyírfa
@SÍva: 14.58

Addig egyetértünk, hogy senki nem születik rasszistának, és a rasszizmus ki sem alakulna, ha...
Te itt nem folytatod, mondván, nem magyarázod. Pedig egyszerű. Minél fejlettebb tudatú egy ember, annál kevésbé elégszik meg a felületes ítélkezéssel, ellenben mindennek az okát firtatja, s azok megszüntetésére tesz erőfeszítéseket.
A népcsoportok kulturális jellemzőit, amelyeket a történelmük, a mindenkori környezetük, a hagyományaik alakítottak ki, nem célszerű keverni azokkal a viselkedési mintákkal, amelyek , megfelelő körülmények között egy generáció alatt is jelentős változásokon mehetnek keresztül. Következésképpen a rasszizmus , mint az adott személyiség problémát hárító mechanizmusa, okafogyottá válhat.
SÍva
@Nyírfa: Nyilvánvaló dolgokra nem kell rámutatni mert napi szinten tapasztaljuk az eltérő kultura hatásait, csak, hogy kishazánkat említsem. Azt mondod megfelelő körülmények között egy generáció alatt is jelentős változásokon mehetnek keresztül! Tudod én már "öreg" vagyok és éltem az "átkosban" is de pozitiv változást nem tapasztaltam ennél a bizonyos népcsoportnál, inkább visszafejlődést! Nem ismerem teljes valójában az USA helyzetét és Európa nyugati országaiét sem de biztos vagyok benne , hogy az afroamerikai lakosság nagyrésze hasonlóképpen viselkedik mint nálunk az etnikum és hogy a migráció negatív írányba befolyásolta az utóbbiakét! Mint kitértem rá a politikusok nagymértékben felelősek a kialakult helyzetért és azért is mert nem akarnak érdemben fellépni ellene! Lehet rám mondani, hogy rasszista vagyok de én mindig azt mondom, hogy csak tapasztalt! Majd ha mindenki eltölt annyi időt mint én egy olyan községben ahol az etnikum aránya 90 % utána beszélgethetünk a rasszizmusról!
Nyírfa
@SÍva: 16.32

Természetesen a tapasztalataidat nem fogom megkérdőjelezni, az más kérdés, hogy szabad-e axiómákat gyártani belőlük, különösen, ha azok egy kisközség határán belül mozognak.
Van egy alapvető különbség a világlátásunkban: te azt preferálod, ha valami ellen lép fel a társadalom, én pedig azt, ha valamiért. Ezt az elvet képviseltem egész életemben, s milyen érdekes: soha nem azokkal az emberekkel ütköztem, akikkel a munkám, pld. családsegítőként hozott össze, hanem azokkal adódott problémám, akik a saját "életfilozófiájukat" akarták másokra kiterjeszteni. Sajnálom, de ami a további beszélgetést illeti, nem látom értelmét.
Géza
Nézzük meg Afrikát, aztán tegyük fel a kérdést, tényleg nincs fehér felsőbbrendűség?
SÍva
@Nyírfa: Sajnálom mert tudod abban a kisközségben éltem le az életem majd 40 évet. Az egykor gyönyörű község lakossága teljesen kicserélődött és mára 95 %-ban etnikum lakja! Az utcák szemetesek, ha kihaltak belőle a még ott élők ezek az emberek egyszerűen beköltöztek és nem lehetett ellenük fellépni. Ha nem költöztek be akkor egy hét alatt alapig elbontották a házakat. Tudod sajnálatos módon látom az ország jövőjét a szülőfalum sorsában! De valóban igazad van a további beszélgetésnek nincs értelme! Elkeserítő mert nem látják azt amit a gyerekeinkre hagyunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.