A szerb elnök azzal fenyegetőzik, hogy megszállja Koszovót, amelyet Belgrád nem ismer el független államként. Ha Trump győz az amerikai elnökválasztáson és a NATO meggyengül, Vucsics parancsára a szerb haderő akcióba lendülhet.

Amit a Balkánon látunk, az ugyanaz az orosz geopolitikai felforgatás, amit Putyin művel Grúziában és Moldovában – fegyverként vetve be az elszakadási mozgalmakat és kihasználva a befagyott konfliktusokat. Alekszandar Vucsics szerb elnök kormánya hasznot húz a Moszkvával való szövetségéből, mivel az ENSZ Biztonsági Tanácsában van egy szószólója, amely megakadályozza Koszovó ENSZ-tagságát, és nemzetközi szinten kampányol a hivatalos elismerés ellen - írja a Privátbankár.

A Kreml a szerb médiatérben meglévő, fenyegető jelenléte, valamint a politikai és vallási kapcsolatok révén, amelyek segítik a szerb nacionalizmus szítását és az állami intézmények gyengítését, szintén megerősíti Belgrád ambícióit Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban.

Újabb háború robbanhat ki a határainkon – Orbán másik barátja is lerohanná a szomszédját

Ismét puskaporos a levegő Koszovóban     Fotó: Wikipedia

A szerbek által ellenőrzött Bosznia-Hercegovinai Szerb Köztársaság (Republika Srpska) Oroszország kliensállamává vált, amit a Moszkvához fűződő diplomáciai, politikai, gazdasági és biztonsági kapcsolatainak bővülése is bizonyít.

Emellett Szerbia továbbra is nehézfegyvereket szerez be Moszkvától, köztük légvédelmi rendszereket, vadászgépeket és harci helikoptereket, annak ellenére, hogy Washington folyamatosan szankciókra figyelmeztet.

"Megvárjuk a megfelelő időt, és megragadjuk a lehetőséget..."

Ez volt a szerb elnök baljós figyelmeztetése a múlt hétvégén, amint a Nyugat határozottan Koszovó mögött sorakozik fel, miközben a régóta húzódó balkáni konfliktus tovább forrósodik.

Vucsics már decemberben csodálattal beszélt Azerbajdzsán jelenlegi és korábbi elnökeiről, akik összesen 27 évet vártak a "megfelelő időre" és geopolitikai körülményekre, hogy visszafoglalják Hegyi-Karabahot. Vucsics már tavaly szeptemberben is szerb csapatokat vezényelt a koszovói határra, miután egy szerb félkatonai csoport megtámadta a koszovói rendőröket, és egy kolostorban sáncolta el magát.

Egy új balkáni háború azonnali kitörése minden bizonnyal nem fenyeget, de a Szerbia és Koszovó közötti konfliktus már hónapok óta eszkalálódik. Itt Koszovó független státuszáról van szó, amelyet Szerbia – Moszkva és Peking támogatásával megtámasztva – nem ismer el. Az EU és az USA évek óta próbál megoldást találni, de a helyzet megrekedt.

Vucsics a geopolitikai körülmények radikális megváltozásában reménykedik. Például Donald Trump győzelmében az amerikai elnökválasztáson, hiszen a NATO radikális gyengülése pozitív hatással lehet számításaira.

Trump elnökként támogatta a Szerbia és Koszovó közötti területcserét. Ez azt irányozta elő, hogy a helyi szerb többségű Észak-Koszovó Szerbiához kerülne, míg a dél-szerbiai Presevo régiót, ahol helyi albán többség él, Koszovóhoz csatolnák. Szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy bármilyen határeltolás egy új regionális konfliktus előjátékát jelentheti.

Forrás: Privátbankár.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
@Maccska: Mikor kezdted az időszámítást ? Mondjuk, legyen 1890 ! Itt egy hivatkozás:
en.wikipedia.org/wiki/File:Serbian_greater_expansion_1913.png
Csak akkor még nem volt NATO ...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
G.Freeman
@VajdaságAutonómTartomány: Ilyet csak egy hazátlan parazita mondhat. A kormányok nem egyenlőek az országokkal.
Cherry
OV a zsiros kis békegalam majd megoldja, ,,ja hogy már pakol hahahhhhhhhhhhhhhhhh
Feller_Peti
@G.Freeman: Pedig igaza van belpesti idióta.
Fasza gyereknek érzed magad? Próbáld egyszer ki az ő országukat. Utána mond, hogy diktatúra van Magyarországon. Ezek nem EUliberalizált szájkaratésok. Könnyen kék fejűvé változnál náluk. És nem a zászlójuktól lennél ilyen.
G.Freeman
@Feller_Peti: Ezek szerint jól ismersz, hogy ezeket feltételezed. Mármint személyesen, nem csak olyan faék egyszerű "ismerem a fajtád" módon. Ezt mondjuk kétlem, ostobáktól távol tartom magam amennyire lehet. Tehát marad a nagyzolás, vagy esetleg a tükörben láttad azt a kék fejet, hülyegyerek.
Feller_Peti
@Toller Béla: Gratulálok a szellemi teljesítményedhez, az embereket megtéveszteni szándékodhoz. Lebuktál!

Az elmebeteg woke balliberális amerikaiak által szerkesztett CIA Wikipédiából idézgetsz. Ők bizonygatják ugyan ezen a Wikipédián is, azt az áltudományos őrületet is, hogy nem csak férfi-nő létezik, hanem vannak társadalmi nemek és "Two Spirit" kétlelkűek. Elmebeteg őrültek, valóság, józan ész tagadók írják a Wikipédiát.
rücsü41
Mit tegyen az ember, kérdezi Orbán Viktor ha ilyen háborús párti , izgága barátai vannak?Rendeleti úton kormányozza az országát, és az neki jó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.