John Bolton reálisnak tartja, hogy ha Trump visszatér a hatalomba , kilépteti az Egyesült Államokat a NATO-ból.

Nincs agya Donald Trumpnak ahhoz, hogy egy diktatúrát irányítson, még akkor sem, ha látványosan diktátorokkal barátkozik – erről beszélt a francia Le Figarónak John Bolton, a volt amerikai elnök egykori biztonsági tanácsadója, volt amerikai ENSZ-nagykövet - a Népszava híradása szerint.

A volt elnöknek semmilyen politikai filozófiája nincs

Donald Trump ahhoz  túl hülye, hogy diktátor legyen – De ahhoz nem, hogy elnökként kivigye az USÁ-t a NATO-ból

John Bolton egykori elnöki biztonsági tanácsadó, amerikai ENSZ-nagykövet (a kép bal szélén). Fotó: Wikipedia

Az interjú elején John Bolton leszögezi, Donald Trump megértéséhez mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a volt elnöknek semmilyen politikai filozófiája sincs, számára minden kérdést az adott pillanat határoz meg, és az, hogy az adott helyzet milyen hasznot hoz neki politikailag vagy személyesen. Ezért amikor az emberek Donald Trump politikájának rendszerét próbálják vizsgálni, akkor valami olyasmiről beszélnek, ami nem létezik.

Az interjút szemléző The Guardian felidézi: mielőtt Donald Trump mellé szegődött volna biztonsági tanácsadónak, John Bolton még George W. Bush alatt amerikai ENSZ-nagykövet volt, republikánus külpolitikai héjájaként vált hírhedté.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem csillapodnak a félelmek, hogy Donald Trump diktatúrát épít ki újraválasztása esetén az Egyesült Államokban, a lap azt a példát hozta fel, hogy a bukott elnök Mar-a-Lago-i birtokán fogadta Orbán Viktor autokrata magyar miniszterelnököt, továbbá, hogy nyilvánosan dicsérte Hszi Csin-ping kínai elnököt és Kim Dzsongun észak-koreai diktátort.

Trump lehetséges motivációi

John Bolton szerint Donald Trumpot jelen állás szerint csak az motiválja, hogy bosszút álljon a személyes ellenségein és megnyugtassa az Egyesült Államok ellenfeleit, így például Oroszországot és Kínát. A biztonságpolitikai szakértő alkalmatlannak tartja az elnökségre az ingatlanmilliárdost. Diktatúrát szerinte Trump szellemi képességeinek behatárolt volta miatt nem lenne képes kialakítani, ugyanakkor arra jutott, ha az első négy éve elnökként rossz volt, akkor a második négy éve még rosszabb lesz.

Trump elnökként valószínűleg kilépteti az Egyesült Államokat a NATO-ból

John Bolton valószínűnek tartja, hogy amennyiben Donald Trumpot újraválasztják, úgy kilépteti az Egyesült Államokat a NATO-ból. Bár sokan azt hiszik, hogy csak fenyeget ezzel, ez valójában egy reális forgatókönyv. Ha van egy ötlete, újra és újra visszatér hozzá. Közben elterelődik a figyelme, elfelejti, de előbb-utóbb újra előveszi és cselekszik” – mondta a korábbi biztonsági tanácsadó.

Forrás: Nepszava.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Namely
@justhpeter: igen, a milliárdos vállalkozók mind egytől-egyig hülyék. A mezeijóska kommentelők pedig mind zsenik, és csak azért nem vitték semmire, mert talpig becsületesek...
csak úgy....
@Namely: trampli a szüleitöl örökölt vagyon nélkül koldulni járna!
Aki Én
@Namely: nem vitték semmire? Azt meg honnan a faszból tudod, te szánalmas lúzer?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.