Kijev azt állítja, a Krímből szinte teljesen kivonult az orosz fekete-tengeri flotta, mindössze egy, szárazföldi csapásmérésre képes hajó maradt a félsziget közelében – írja a a Sky News.

Az ukrán kormány szerint az orosz fekete-tengeri flotta döntő része elhagyta a Krímet, egyetlen, cirkálórakéták kilövésére képes hajó maradt csupán a térségben. Kijev állítja, a konfliktus kezdete óta az orosz haditengerészet egyharmada megsemmisült, ez ugyanakkor nemzetközi elemzések szerint messze nem fedi a valóságot.

Volt amerikai parancsnok: Ukrajna már uralja a Fekete-tengert, a Krím ostroma is kezdetét vette

A kép illusztráció. A sevastopoli kikötő ukrán támadást követően. Fotó: Euractiv

Ukrajnának nincs klasszikus haditengerészete – flottáját nagy részét még 2014-ben, a Krím félsziget orosz megszállásakor elveszítette –, drónokból álló hajóflottával azonban jelentős csapásokot mér az orosz haditengerészet egységeire a Fekete-tenger térségében – áll a Portfolio elemzésében.

Egy volt amerikai parancsnok értékelése szerint Ukrajna már uralja a Fekete-tengert és megkezdődött a Krím ostroma is.

Egyre több szakértő véli úgy, hogy a közeljövőben Kijev ismét támadást indíthat a már kétszer megrongált, stratégiai fontosságú, Kercsi-szoroson átívelő híd ellen, mely a Krím-félsziget és Oroszország krasznodari területét köti össze.

A Krím ukrán erők általi elfoglalása ugyanakkor kevéssé valószínű, tekintettel arra, hogy Moszkva hatalmas katonai erődítménnyé formálta a félszigetet, ahol atomfegyverek is telepítésre kerültek.

A témához kapcsolódó hír, hogy Ukrajna 27 évről 25 évre csökkentette a mozgósítási korhatárt. Kijev azt tervezi, hogy 500 ezer új katonát hívnak be idén a fegyveres erőkhöz.

Forrás: Portfolio, Sky News

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@KisTehen: @Géza: elmebeteg ruszkinyalók! :)
KisTehen
@Géza: krím ostroma kb úgy fog kinézni, hogy partra száll egy ukrán csapat ... kitűzik az ukrán zászlót majd rögtön vissza is vonulnak
csak úgy....
@KisTehen: @Géza: elmebeteg ruszkinyalók! :)
jáger laszló
És uralja a Dnyeper nyugati oldalát jelenleg!
Úgy tűnik ez a status que
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.