Joe Biden időben közeli támadást vár Irán részéről Izrael ellen – az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken.

Úgy fogalmazott, az offenzíva "inkább előbb, mint később" fog bekövetkezni, de megjegyezte, az erre vonatkozó titkos információkat nem áll módjában megosztani.

A harmadik világháború küszöbén állunk: Már Biden is arra számít, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt

A szíriai iráni diplomáciai képviselet egy alkalmazottja felhúzza az iráni zászlót a damaszkuszi konzulátus új épületére. Fotó: AFP

Hangsúlyozta azt is, az Egyesült Államok elkötelezett Izrael védelme iránt. Kijelentette: "Irán nem ér el sikert" – írja az MTI.

A kérdésre, hogy mit üzen Iránnak, az elnök annyit mondott, "Ne!", arra utalva, ne lépjék meg, amit terveznek.

A washingtoni védelmi minisztérium illetékesei pénteken arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok további katonai eszközöket irányított a közel-keleti régióban állomásozó egységeihez erősítésként.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora közölte, az Egyesült Államok felülvizsgálta a Közel-Keleten állomásozó katonai erőinek pozícióit az Irán által Izrael felé megfogalmazott fenyegetés miatt.

Hangsúlyozta: az amerikai adminisztráció hírszerzési forrásai is megerősítik, hogy az iráni fenyegetés hiteles és valós veszély Izrael számára, rámutatva arra, hogy az iráni vezetők nyilvánosan is hangot adtak Izrael elleni támadó szándékuknak.

A kommunikációs koordinátor közölte, folyamatosan egyeztetnek az izraeli féllel annak érdekében, hogy Izrael képes legyen megvédeni magát egy ilyen jellegű támadással szemben.

A térségben állomásozó amerikai flottát is mozgósították, amely a nyugat-jemeni partoktól északra, a Vörös-tenger irányába indult el, hogy a támadás megindulása esetén könnyebben segítséget nyújthasson Jeruzsálem számára a légtér védelmének biztosításában.

Április 1-én vélhetően izraeli harci gépek támadást indítottak Irán damaszkuszi nagykövetsége ellen, melynek során a konzulátus épülete több találatot kapott. Az akció során 7 iráni katonai tanácsadó – köztük három magas rangú személy – veszítette életét.  Izrael korábban is mért csapásokat Szíriában állomásozó iráni, illetve Irán-barát erőkre, Irán diplomáciai képviseletét ugyanakkor mostanáig nem érte támadás. Teherán a súlyos inzultus miatt bosszút esküdött – a Reuters híradása szerint.

Az izraeli hírszerzés értesülései szerint napokon belül sor kerülhet Irán megtorló akciójára. A támadás első fázisában több tucat rakétát indíthatnak izraeli célpontok ellen iráni, iraki és jemeni területekről. Mint ismeretes, Irakban erős az iráni befolyás, több Irán-barát milícia is működik az ország területén, akik gyakorta intéznek támadásokat iraki amerikai támaszpontok ellen. Jemenből pedig a Teheránnal ugyancsak szövetséges húszi lázadók akciójára lehet számítani.

Hogy a libanoni Hezbollah – mely szintén Irán meghosszabbított karja a Közel-Keleten – szintén támadásba lendül-e a zsidó állam ellen, az egyelőre kérdéses.

Forrás: MTI, Reuters

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Feller_Peti
@Géza: Hol voltál te humánus balfasz mikor Izraeli civileket rakétázták, és lövöldözte le őket az allahista barbár hordád.
Vagy amikor oroszosságban meg EU szerte bevásárlóközpontokban gyilkolásznak allahot ordibálva.
Géza
@Feller_Peti: 1. A zsidók kezdték.
2. Gyerekeket, nőket nem ölünk.
3. Nem rombolunk le civil létesítményeket, nem lövünk kórházakat.

1944. Június 10. Oradour. 2. SS. Pcho. Das Reich. Na ez ugyan az, csak nagyobb léptékben.
Feller_Peti
@Géza: Kétszínű vagy. Ferdíted a tényeket. Ahogy ti balosok mindig is szoktátok.

Most cáfoltad meg önmagad is -> Október 7.
Mindegy, hogy ki és mikor mit kezdett.
Gyerekeket, nőket, meg úgy általában civileket nem kezdünk el rakétázni! 5000+ rakétával, ÉJJEL!

Izrael a helyzethez képest nagyon is precízen iktatja ki a terrorközpontokat, bunkereket, ahova ezek a muszlim terrorista disznók befészkelték magukat.

"Kórházak" : Hát persze. Tele terroristákkal és bombákkal, meg muszlimok foglyaival.

Ezek a te "kórházaid". Ki irtani mindet. Hírmagja se maradjon. Muszlim állatok.
Géza
@Feller_Peti: Amit a zsidók művelnek önvédelem címén, az a legaljasabb bosszú, háborús bűntett és népirtás.
Aki ezeket a gyerekgyilkosokat mentegeti, maga is bűnrészes.
A Waffen-SS -t idézi ez a fajta hadviselés.
Feller_Peti
Balos balfasz idióta:
Megnézném, hogy akkor is ezeket a faszságaidat böfögnéd-e,
ha majd bemennék a házadba este,
és kezdeném kivégezni késsel és puskával sorban a családod meg téged.

Muszlim terroristák pontosan ezt csinálták Izraelben a rakétázás napján.
2023 október 7.
Vagy már nem emlékszel?

Izrael most jogosan megvédi magát a bombás ahmedektől. Célzottan ki irtja őket ami messze nem népirtás.

Nagyon jól csinálja Izrael. Legközelebb majd kétszer is elgondolkodnak a muszlimok, hogy megtámadják-e a civil embereket Waffen-SS módjára, Gyurcsányista balfaszkám!
Ezodabasz
@Géza: @Feller_Peti: Tik két külön fideSS-es barmok vagytok és egymásnak estek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.