Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn kijelentette, kitűzték Rafah lerohanásának időpontját. A város a gázai övezeti palesztin menekültek utolsó mentsvára.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentése a rafahi offenzíva konkrét dátumának kijelöléséről anélkül történt, hogy a tényleges időpontot elárulta volna. Mindeközben Kairóban a tűzszüneti tárgyalások újabb fordulója zajlik – számolt be a Reuters.

Magasról tesz a Nyugat véleményére Izrael – Netanjahuék végső offenzívára készülnek, lerohanják Rafah városát Gázában

Rafahi menekülttábor. Fotó: URNWA

Ma részletes jelentést kaptam a kairói tárgyalásokról, folyamatosan dolgozunk céljaink megvalósításán. Mindenekelőtt az összes izraeli túsz szabadon bocsátása és a Hamász feletti teljes győzelem a cél – mondta Netanjahu.

„Ehhez a győzelemhez be kell hatolni Rafahba, és ki kell iktatni az ottani terrorista zászlóaljakat. Ez meg fog történni – van egy dátum”

– idézte a lap az izraeli kormányfőt.

Hamász: Nincs megállapodás Izraellel

A Hamász egyik tisztségviselője szerint még mindig nem sikerült megállapodni Izraellel a tűzszünet feltételeiről.

A Hamász egyik tisztségviselője arról beszélt a Reutersnek, hogy nem történt előrelépés a gázai tűzszüneti tárgyalások újabb fordulójában Kairóban, amelyen Izrael, Katar és az Egyesült Államok küldöttei is részt vettek.

A megszállással összefüggő álláspont nem változott, ezért a kairói tárgyalásokon sem történt semmi újdonság. Egyelőre nincs előrelépés – mondta a neve elhallgatását kérő tisztviselő az Index írása szerint

Izrael és a Hamász múlt vasárnap küldött delegációkat Egyiptomba, miután szombaton megérkezett William Burns, a CIA igazgatója, akinek jelenléte tükrözi Washington nyomásgyakorlási szándékát egy olyan megállapodás érdekében, mely biztosítaná a Gázában fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását, és enyhítené az övezetben uralkodó humanitárius válságot is egyben.

Izrael október óta áll háborúban a Hamász terrorszervezettel, mely sok tízezer palesztin polgári áldozattal járt, miközben a több mint 2 millió palesztin lakóhelyéül szolgáló Gázai övezetet gyakorlatilag teljesen lerombolták.

A Hamász a tárgyalásokon ragaszkodik az izraeli offenzíva befejezéséhez, az izraeli csapatok teljes körű kivonásához, míg Izrael a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok kiszabadításáról akar csupán megállapodni az izraeli börtönökben raboskodó palesztinok szabadon bocsátása fejében, a háború befejezésére vonatkozó kötelezettségvállalás nélkül.

A Nyugat szerint tragédiához vezetne Rafah lerohanása

Rafah városát, amely a Gázai övezet legdélebbi nagyvárosa az egyiptomi határ közelében, biztonságos zónaként jelölték ki a sűrűn lakott északi területeken zajló háborús pusztítás elől menekülő civilek számára. Becslések szerint 1,7 millió palesztin kényszerült lakóhelye elhagyására az invázió következtében, mely a Hamász október 7-i terrorakciójára adott izraeli válasz volt. Közülük mintegy 1 millióan Rafahban élnek jelenleg. Humanitárius csoportok arra figyelmeztetnek, hogy a teljes gázai lakosságot éhínség fenyegeti.

Izrael jelentések szerint a Hamász harcosainak négy zászlóalja állomásozik Rafahban. António Guterres ENSZ-főtitkár februárban arra figyelmeztetett, hogy egy Rafah elleni támadás „az utolsó szöget ütné a humanitárius segélyakciók koporsójába”, mivel a civilek bárminemű támogatás nélkül maradnának.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei többször felszólították Izraelt, hogy ne indítson átfogó támadást Rafah ellen, mivel el akarják kerülni a támadással járó nagy számú polgári áldozatot. Netanjahu izraeli kormányfő azonban hajthatatlannak tűnik a kérdésben.

Forrás: Index.hu, Reuters

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.