Égető probléma a lőszerhiány az ukrán fronton, a háború sorsa múlik rajta. A honvédő ukránok bármennyire elszántak, a lőszerhiány miatt tehetetlenek. Ez pedig elbátortalanítja a lakosságot abban, hogy fegyvert ragadjon. Washingtonban mindeközben lázasan dolgozik a kormányzat az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros katonai segélycsomag kongresszusi elfogadtatásán, mely életmentőnek bizonyulna Ukrajna számára.

Egyre nagyobb az aggodalom az orosz-ukrán háború alakulása miatt a nyugati országok között. Már nem csak Zelenszkij elnök kongatja a vészharangot, hanem Ukrajna nyugati szövetségesei is. Égető probléma a honvédők lőszerhiánya, ebben a tekintetben az oroszoknak tízszeres a fölényük a frontvonalakon. Napi több száz ukrán katona halhat meg csak azért, mert tehetetlenek a védekezésben. A kétségbeesettség és a demoralizáló helyzet pedig elbátortalanítja a fronton harcolókat – írja a vg.hu.És akkor Putyin megrendelte a kaviárt és a pezsgőt – Már a CIA szerint is elveszítheti a háborút az év végére Ukrajna

Rendkívül súlyos probléma az ukrán hadsereg lőszerhiánya Fotó: AFP

Ukrajna elveszítheti a háborút a lőszerhiány miatt

A legfejlettebb hét ipari ország, a G7-ek külügyminiszterei az olaszországi Capri szigetén tartanak találkozót a héten, melynek központi témája Ukrajna katonai és pénzügyi segélyezése. Többen a légvédelem sürgős megerősítését szorgalmazták.

William Burns, az amerikai központi hírszerző ügynökség (CIA) igazgatója is arról beszélt a héten, hogy Ukrajna elveszítheti a háborút az év végére.

Nagyon is valós annak a veszélye, hogy az ukránok veszíthetnek a harctéren 2024 végére, vagy legalábbis olyan helyzetbe hozhatják Putyint, ahol lényegében ő diktálhatja a politikai megállapodás feltételeit – mondta Burns.

Zelenszkij elnök hetek óta arról beszél, ha nem jutnak elegendő lőszerhez, Ukrajna biztosan elveszíti a háborút. Az ukrán államfő légvédelmi eszközöket kér, mivel az oroszok – kihasználva az ukrán légvédelem hiányosságait – intenzíven lövik az erőműveket, az elektromos hálózatokat valamint a lakónegyedeket. Az erőművek ugyanis nemcsak a lakosság életfeltételeit biztosítják, hanem a katonai eszközök utánpótlását és javítását is.

A G7 miniszterei végül több katonai felszerelés szállításáról állapodtak meg.

Sok a beszéd, kevés a tett

Az Európai Tanács találkozóján többen annak adtak hangot a héten, hogy túl sok a beszéd Ukrajna támogatásáról, de annál kevesebb a tett. Ennek kapcsán megszólalt Donald Tusk lengyel miniszterelnök is: „Ha az elmúlt években a Brüsszelben a közös védelemről elhangzott összes szót lőszerre és rakétavetőkre válthatnánk, akkor Európa lenne a világ legerősebb hatalma és legbiztonságosabb helye.” – jelentette ki.

Az Európai Tanács végül arról döntött, hogy az Európai Unió hét PATRIOT légvédelmi rendszert küld Ukrajnának.

Újból terítékre kerül az amerikai katonai segélycsomag

A kétségbeejtő helyzet miatt talán az amerikai republikánusok szíve is megenyhülhet. Joe Biden amerikai elnök három részre bontotta azt a százmilliárd dolláros katonai segélycsomagot, amelyet a világ három fő konfliktusos régiójába szán. A képviselők külön szavaznak az Ukrajnának juttatható 60,8 milliárd dolláros, az Izraelnek juttatható 26,4 milliárd dolláros és a Tajvannak odaítélhető 8,1 milliárd dolláros segélycsomagról – írja a BBC.

Forrás: vg.hu, CNN, BBC

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Géza
A lakosság nem fog fegyvert, mert főleg orosz és kedveli Putyint. A nyugati bankárok, befektetők háborúja elveszett, százezer számra haltak meg a haszonért az ukránok. A nemzet és a szabadság egyik utolsó védbástyája Putyin!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
73,9% az államadósság
Ez gyakorlatilag nominálisan több mint 60 ezer milliárd forint amit még az unokáink is fizetni fognak
Ennek aztán nem örülök!
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
@Csizmás Kond: Neked meg, amit putyin, Hszi és orbán, meg az iráni ajatolahh...maradj az ajtó mögött macska.
Csizmás Kond
@kereső: ...hátha nincs amit egyebet mond...
Csizmás Kond
@Őrnagy: Az ukrajnai emberek a civilek már egyáltalán nem tolerálják a bohóc politikáját. Látszik az a kényszersorozásokon, a folytonos ellenőrzéseken, hogy már meg mernek szólalni a kormánypolitika ellen...minél inkább erőltetik a háborút annál inkább elegük van belőle...az összeomlásukat nem az orosz győzelem fogja létrehozni hanem a belső lázadások, ellenállások a fölösleges háborúzás ellen.
KisTehen
@Manhattan: ettől nem fognak nyerni ... oda kellene menned

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.