Égető probléma a lőszerhiány az ukrán fronton, a háború sorsa múlik rajta. A honvédő ukránok bármennyire elszántak, a lőszerhiány miatt tehetetlenek. Ez pedig elbátortalanítja a lakosságot abban, hogy fegyvert ragadjon. Washingtonban mindeközben lázasan dolgozik a kormányzat az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros katonai segélycsomag kongresszusi elfogadtatásán, mely életmentőnek bizonyulna Ukrajna számára.

Egyre nagyobb az aggodalom az orosz-ukrán háború alakulása miatt a nyugati országok között. Már nem csak Zelenszkij elnök kongatja a vészharangot, hanem Ukrajna nyugati szövetségesei is. Égető probléma a honvédők lőszerhiánya, ebben a tekintetben az oroszoknak tízszeres a fölényük a frontvonalakon. Napi több száz ukrán katona halhat meg csak azért, mert tehetetlenek a védekezésben. A kétségbeesettség és a demoralizáló helyzet pedig elbátortalanítja a fronton harcolókat – írja a vg.hu.És akkor Putyin megrendelte a kaviárt és a pezsgőt – Már a CIA szerint is elveszítheti a háborút az év végére Ukrajna

Rendkívül súlyos probléma az ukrán hadsereg lőszerhiánya Fotó: AFP

Ukrajna elveszítheti a háborút a lőszerhiány miatt

A legfejlettebb hét ipari ország, a G7-ek külügyminiszterei az olaszországi Capri szigetén tartanak találkozót a héten, melynek központi témája Ukrajna katonai és pénzügyi segélyezése. Többen a légvédelem sürgős megerősítését szorgalmazták.

William Burns, az amerikai központi hírszerző ügynökség (CIA) igazgatója is arról beszélt a héten, hogy Ukrajna elveszítheti a háborút az év végére.

Nagyon is valós annak a veszélye, hogy az ukránok veszíthetnek a harctéren 2024 végére, vagy legalábbis olyan helyzetbe hozhatják Putyint, ahol lényegében ő diktálhatja a politikai megállapodás feltételeit – mondta Burns.

Zelenszkij elnök hetek óta arról beszél, ha nem jutnak elegendő lőszerhez, Ukrajna biztosan elveszíti a háborút. Az ukrán államfő légvédelmi eszközöket kér, mivel az oroszok – kihasználva az ukrán légvédelem hiányosságait – intenzíven lövik az erőműveket, az elektromos hálózatokat valamint a lakónegyedeket. Az erőművek ugyanis nemcsak a lakosság életfeltételeit biztosítják, hanem a katonai eszközök utánpótlását és javítását is.

A G7 miniszterei végül több katonai felszerelés szállításáról állapodtak meg.

Sok a beszéd, kevés a tett

Az Európai Tanács találkozóján többen annak adtak hangot a héten, hogy túl sok a beszéd Ukrajna támogatásáról, de annál kevesebb a tett. Ennek kapcsán megszólalt Donald Tusk lengyel miniszterelnök is: „Ha az elmúlt években a Brüsszelben a közös védelemről elhangzott összes szót lőszerre és rakétavetőkre válthatnánk, akkor Európa lenne a világ legerősebb hatalma és legbiztonságosabb helye.” – jelentette ki.

Az Európai Tanács végül arról döntött, hogy az Európai Unió hét PATRIOT légvédelmi rendszert küld Ukrajnának.

Újból terítékre kerül az amerikai katonai segélycsomag

A kétségbeejtő helyzet miatt talán az amerikai republikánusok szíve is megenyhülhet. Joe Biden amerikai elnök három részre bontotta azt a százmilliárd dolláros katonai segélycsomagot, amelyet a világ három fő konfliktusos régiójába szán. A képviselők külön szavaznak az Ukrajnának juttatható 60,8 milliárd dolláros, az Izraelnek juttatható 26,4 milliárd dolláros és a Tajvannak odaítélhető 8,1 milliárd dolláros segélycsomagról – írja a BBC.

Forrás: vg.hu, CNN, BBC

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Géza
A lakosság nem fog fegyvert, mert főleg orosz és kedveli Putyint. A nyugati bankárok, befektetők háborúja elveszett, százezer számra haltak meg a haszonért az ukránok. A nemzet és a szabadság egyik utolsó védbástyája Putyin!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Géza
A lakosság nem fog fegyvert, mert főleg orosz és kedveli Putyint. A nyugati bankárok, befektetők háborúja elveszett, százezer számra haltak meg a haszonért az ukránok. A nemzet és a szabadság egyik utolsó védbástyája Putyin!
Csizmás Kond
...csak azt nem értem, hogy ha a zunió törvénybe hozta, hogy a tagországai mennyi migránst kell befogadjon, és persze ukrajnát mint testvér vagy tagországként kezeli akkor miért nem viszi oda a migráncsokat lőni ?
jáger laszló
1 biztos
Ukrajna csak tapasztalatot nyerhet!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Feller_Peti
BALLIBERNYÁK BALFASZKÁIM, SOROS CSELÉDEK!
Hát nem úgy volt, hogy a Bandera Ukronácik már Moszkvában verik a Kreml ajtaját ??

Most akkor, hogy is van ez ???

Valahogy mint ha túl kemények lennének azok az orosz ásók és lapátok. De a mosógépekből kiszerelt chipek is úgy néz ki, hogy kitettek magukért.

EMLÉKEZETEK??
Feller_Peti
A Balasz liberál BBC és az összes nyugati Oroszellenes "DEMOKRÁCIA TV" mit mondott???
Feller_Peti
@jáger laszló: Persze balliberális balfaszka. Tapasztal:

Még egy kicsi és megtapasztalja a teljes összeomlást/kiirtódást.
Ennyit a hazaáruló liberális balosok Soros által fizetett faszságairlól.
jáger laszló
Szerényem +jegyzem
Ukrajnában a nem a balosok háborúznak és nem, ők gyakorolják a hatalmat ,nem ők műlödtetik a gazdaságot jelen pillanatban...
A politikát az amcsi barát oligarchiák uralják
Remélem +érted!?
csak ennyi
barátilag
J.L.
KisTehen
ennyit az igazságos békéről ... meg orbán putyinozásáról

jön pár választás és annyi a megváltó eszméknek, ugye libsik
Feller_Peti
@jáger laszló: A libernyák Soros amcsik, akik az Ukrán maffiával karöltve dolgoznak a népirtáson.

Remélem +érted!?
csak ennyi
barátilag, tényferdítő balfaszkám.
jáger laszló
@Feller_Peti: Te kis,önimádó Szerinted ki irányítja ezt a proxyháborút!
csak nem a nép 1XŰ gyermekekeire gondolsz!?
Nem lehetsz ennyire naiv barátom!
csak ennyi
J.L.
Toller Béla
Hogy lehet valaki annyira ökör, hogy ebben a háborúban Ukrajna összeomlását látja ? Semmi, szó szerint semmi esélye sincs az oroszoknak arra, hogy valaha is, még egyszer Ukrajna politikai uraivá válhassanak ! Akkora fal áll előttük, hogy nem is látnak át rajta ! Katonailag értelmetlen, erkölcsileg tarthatatlan - keresniük kellene a kijáratot ! Egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy még Kína is leálljon a segítésükkel, India már hezitál, Korea meg úgy van lesajnálva, ahogyan éppen van. Egyedül maradva rágódhatnak a vason, az olajon meg a füstölt heringen ...
kereső
Még mindig nem fér a fejembe, hogy a Rákóczi szabadságharc, 1848, és 1956 országának népe elfordul egy a szabadságáért, önálló államiságáért küzdő és harcoló néptől...és nem őket, hanem az agresszort támogatja? Nem fér a fejembe, hogyan lehet "demokratikus hős" az a miniszterelnök, aki minden idegszálával és tettével a szabadságukért harcoló nép ellen cselekszik, aki azokat nevezi "háborúpártinak" , akik segitik és támogatják ezt a szabadságharcot, nem csak a szavak szintjén?
Nem fér a fejembe, hogy hogyan hiheti el bárki is azt, hogy orbán és kormánya azért köt partnerségi megállapodást iránnal, amely a legnagyobb fegyver beszállitója az oroszoknak- amely fegyvereket az oroszok kimondottan a civil lakosság ellen vet be- hogy ezzel a békét kivánja "védeni" Ukrajnában. Az már más kérdés, hogy ezzel a megállapodással a magyar kormány ki tudja játszani az oroszok elleni eu-s szankciókat, amelyek a rakéták/drónok gyártásához szükséges nyugati alkatrészek szállitására vonatkozik...mert ez is benne van a pakliban, ismerve orbán és hordája erkölcs nélküliségét, gátlástalan politikáját.
Sziszifusz
@Őrnagy: 09:14

Őrnagy, őrnagy, csak egy baj van veled. Nem látod a fától az erdőt.

Nem veszed észre, hogy a nagy magyarkodásotok csupán kábító duma, csak a felszín. A valóság az, hogy főnököd társai -val közösen teljesen hazavágta Magyarországot.
A meghirdetett " No migracion, no gender, no war." jelszó mindenre jó, csak nem a magyar élet javításának szolgálatára.
Megy a bűnök takargatása, a ferdítés ezerrel, miközben az ország a csőd szélén táncol.
Az ilyen kormány, normál esetben lemondana.
Tagjai a büntetőjogi felelősségre vonás elől, elbujdokolnának mint Rózsa Sándor a tanyavilágba, illetve valamely távoli országba.
Igaz amíg ez a gerinctelen cigány a főnök, addig erre nem lehet számítani.
Legfeljebb csak az történhet, hogy Magyar Péter a lakossági elégedetlenséget kihasználva, az Orbáni megbízást teljesítve, rafinált módszerrel, átmenti a Fidesz hatalmát és menekülést biztosít a bűnösöknek.
Igaz, a jelenlegi állapot változtatásához ez is több lehet, mint a semmi.
kereső
@Őrnagy: @Őrnagy: @Őrnagy: @Őrnagy: @Őrnagy: Utoljára kérem, hogy ne szólj hozzám...ne, szólj, mert egy "a" betút nem értettél meg abból amit irtam. Nem fecserélem az időmet idiótákra. Ennyi(ke)
Csizmás Kond
@Szegény Dzsoni és Árnika: ..neked ismét elfogott a gyógyszered...
Csizmás Kond
@kereső: ...neked soha nem is fog e faejedbe férni ...'48...'56... és most ...a szabadság nem az amit valaki ráderőltet...csak neked az amit amerika. a zunió, a zsidó világhatalom a füledbe töm...
jáger laszló
73,9% az államadósság
Ez gyakorlatilag nominálisan több mint 60 ezer milliárd forint amit még az unokáink is fizetni fognak
Ennek aztán nem örülök!
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
@Csizmás Kond: Neked meg, amit putyin, Hszi és orbán, meg az iráni ajatolahh...maradj az ajtó mögött macska.
Csizmás Kond
@kereső: ...hátha nincs amit egyebet mond...
Csizmás Kond
@Őrnagy: Az ukrajnai emberek a civilek már egyáltalán nem tolerálják a bohóc politikáját. Látszik az a kényszersorozásokon, a folytonos ellenőrzéseken, hogy már meg mernek szólalni a kormánypolitika ellen...minél inkább erőltetik a háborút annál inkább elegük van belőle...az összeomlásukat nem az orosz győzelem fogja létrehozni hanem a belső lázadások, ellenállások a fölösleges háborúzás ellen.
KisTehen
@Manhattan: ettől nem fognak nyerni ... oda kellene menned

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.