Öt kilométer magas szürke hamufelhőt kilövellve ma reggel ismét kitört az indonéziai Halmahera szigeten álló Ibu vulkán – közölte az indonéz Vulkanológiai és Földtani Veszélyelhárító Központ (PVMBG).

Az 1300 méterrel a tengerszint felett magasodó Ibu vulkán aktivitása miatti készültséget a négyes fokozatú skálán a hármas veszélyességi szintre emelték. A vulkán az év eleje óta már több mint 80 alakalommal tört ki – mondta el az intézet vezetője, Hendra Gunawan. A hatóságok belépési tilalmat rendeltek el a vulkáni kráter öt kilométeres sugarú körzetében. Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy a vulkán környékén a hamueső miatt maszk viselése ajánlott – számolt be az MTI.

Elképesztő képsorok: Öt kilométer magasra tört ki az indonéziai Ibu vulkán

Az Ibu vulkán kitörése Fotó: AFP

Az Ibunál már a múlt héten is észleltek kisebb kilövelléseket. A hétfői kitörés, amely nagy dübörgéssel járt, öt percig tartott. A hatóságok nem rendelték el a lakosság kitelepítését a vulkán közelében.

127 működő vulkán van Indonéziában

Az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekvő Indonéziában 127 működő vulkán található. Gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. Áprilisban Észak-Szulavézi tartományban a Ruang-szigeti vulkán kitörése miatt 12 ezer embert kellett evakuálni.

A vulkánkitörésről készült videó itt tekinthető meg.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.