Svédország és Finnország úgy döntött, hogy enyhíti az alkoholértékesítést szabályozó szigorú törvényeket, miközben megőrzi a szélesebb körű állami monopóliumokat.

Olyat léptek a svédek és a finnek, hogy még az Európai Bizottság is felfigyelt rá

Fotó: 123rf.com

A stockholmi kormány engedélyezni kívánja az úgynevezett "farm értékesítést", amelynek során az alkoholtermelők közvetlenül az idelátogató vásárlóknak kínálják az italokat – tájékoztat a bbc.com.

Eközben a finn parlament jóváhagyta a legfeljebb 8%-os alkoholtartalmú erjesztett italok, például sör, bor és almabor árusítását a szupermarketekben, a jelenlegi 5,5%-os határ helyett.

Svédországban és Finnországban alkoholt általában csak állami tulajdonú üzletekben, illetve engedéllyel rendelkező bárokban és éttermekben lehet vásárolni.

Az EU-országok közül egyedül ők rendelkeznek alkoholmonopóliummal. A régóta fennálló gyakorlat egy tágabb skandináv hagyomány része, és célja a fogyasztás korlátozása a közegészségügy érdekében.

Finnország képviselői 102-80 arányban megszavazták az erjesztett italokról szóló törvényt, a kormánykoalíció egyetlen pártjának, a kereszténydemokratáknak minden tagja ellene szavazott.

A jogszabály ellenzői egészségügyi okokkal indokolták álláspontjukat, mivel az alkoholfogyasztás növekedésétől tartanak.

Az erősebb sörök, borok és almaborok már a jövő héten kaphatók a boltokban. Az új törvény azonban nem vonatkozik a desztillált italokra.

Eközben Svédország jobbközép kormánya azt tervezi, hogy segíti a vállalkozókat azzal, hogy megnyitja a bor, sör, almabor és szeszes italok kisüzemi értékesítését azok számára, akik ellátogatnak a termelők telephelyére.

A miniszterek szerint ez segít "nagyszerű emlékek" létrehozásában.

Az intézkedés jóváhagyása esetén várhatóan 2025-ben lép hatályba.

Előfordulhat, hogy mindkét határozattal kapcsolatban az Európai Bizottsághoz kell fordulni, hogy ellenőrizzék, nem sértik-e a versenyjogot. A Bizottság már kifogást emelt Finnország azon döntése ellen, hogy kizárja új törvényéből a desztillált italokat.

Forrás: bbc.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Aki nem lép 1xerre,nem kap piát estére!
csak ennyi
barátilag
J.L.
NKF
Egy nagy szart ! A finnek többet piálnak mint a magyarok! Az alkoholtilalom még sehol nem nyert!
Lásd az amerkai szesztilalmat az oroszt. Nálunk is volt a 9 órás szarakodás és mire mentek vele?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.