Az orosz államtanács titkárává nevezte ki Alekszej Gyumin elnöki tanácsadót, a tulai régió volt kormányzóját Vlagyimir Putyin államfő – közölte a Kreml sajtószolgálata.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint Igor Levityin, az államtanács eddigi titkára továbbra is részt vesz majd a testület munkájában. Azt mondta, a személycsere "rotációs folyamatokkal" áll összefüggésben.

Az államtanács alkotmányos szerv, amelyet az elnök a közhatalmi rendszer részét képező szervek munkájának és ezek együttműködésének összehangolására hozott létre, hogy meghatározza a bel- és külpolitika irányát és az ország társadalmi-gazdasági fejlődésének kiemelt feladatait. Tagjai a miniszterelnök, a parlament két házának elnöke, az elnöki adminisztráció feje és a régiók vezetői.

Putyin fontos döntést hozott – Sorsfordító lehet Oroszország életében

Fotó: AFP

Az államfő május közepén nevezte ki Gyumint, miután felmentette a tulai régió kormányzói tisztségéből. Az elnöki adminisztrációban a hadiipar, a sport és az államtanács irányításáért felel majd.

Az 51 éves Alekszej Gyumin a Voronyezsi Rádióelektronikai Hadmérnöki Főiskolán végzett 1994-ben. 1995-ben a Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) tagja lett. 1999 augusztusában csatlakozott az akkor kormányfővé kinevezett Putyin személyi biztonsági szolgálatához, és vele maradt, miután 2000-ben elnökké választották. 2007-től Viktor Zubkov kormányfő biztonsági főnöke, majd 2008-tól az ismét miniszterelnöki tisztséget betöltő Putyiné.

2014-ben Gyumint nevezték ki a Krím Oroszországhoz csatolásában kulcsszerepet vállaló orosz különleges műveleti erők parancsnokává. 2015-től a szárazföldi erők vezérkari főnöke és első főparancsnok-helyettese. Ugyanennek az évnek a végén kinevezték védelmiminiszter-helyettesnek; a felügyelete alá tartozott a harci kiképzés, az építkezés, a lakhatás és a katonai orvoslás.

Putyin 2016. február elején tette meg a tulai régió megbízott kormányzójává, amely tisztségében szeptemberben választás is megerősítette. A 2021-es kormányzóválasztáson Gyumint a szavazatok 83,6 százalékával újraválasztották egy újabb ciklusra.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.