A kormány bejelentette, hogy július 1-jétől pszichológiai alkalmassági vizsgálatokat vezetnek be a gyermekvédelmi intézményekben dolgozók számára, a kiskorúak elleni bűncselekmények megelőzése érdekében.

Kötelező lesz a pszichológiai alkalmassági vizsgálat a gyermekvédelmi intézmények dolgozóinak – De nem csak nekik

Fotó: freepik.com

A parlament a múlt héten elfogadta a gyermekvédelmi törvénycsomagot, amely jelentős szigorításokat vezet be a kiskorúak elleni bűncselekmények jogkövetkezményeiben. A törvénycsomag értelmében a jövőben kizárják az ilyen bűncselekmények elkövetőit a kegyelmi eljárásból, a feltételes szabadlábra helyezésből és a reintegrációs őrizetből is.

A kormány már elkészítette azokat a rendelettervezeteket, amelyek részletezik a Nemzeti Védelmi Szolgálat eljárását a fiatalkorúak elleni nemi bűncselekmények felderítésében, valamint a gyermekvédelmi intézményekben dolgozók pszichológiai alkalmassági vizsgálatát.

A törvénycsomag főbb elemei között szerepel, hogy az Alaptörvényt kiegészítették azzal a rendelkezéssel, hogy a köztársasági elnök nem gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát, ha a bűncselekményt kiskorú sérelmére követték el. Továbbá, nem bocsátható feltételes szabadságra az, akit 18 év alatti sérelmére elkövetett nemi élet szabadsága vagy nemi erkölcs elleni bűncselekmény miatt ítéltek el. Az öt évet meghaladó szabadságvesztésre ítéltek sem mentesülhetnek a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, és a pedofil bűnelkövetők nyilvántartásában a magyar bíróságok által elítélt személyek mellett az EU más tagállamaiban vagy az Egyesült Királyságban elítélt magyar állampolgárok adatai is megismerhetőek lesznek – tájékoztat az Index

A Nemzeti Védelmi Szolgálat előkészítő eljárását is szabályozzák a tervezetek, amelyek szerint a szolgálat folytathat előkészítő eljárást a 18. életévét be nem töltött személyek sérelmére elkövetett nemi élet szabadsága vagy nemi erkölcs elleni bűncselekmények, valamint a gyermekek érdekét sértő és a család elleni bűncselekmények gyanújának megállapítása érdekében.

A gyermekvédelmi intézményekben dolgozók pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról szóló kormányrendelet tervezete minden vezetői és szakmai munkakör esetében kötelezővé teszi a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot.

A gyermekvédelmi intézményben foglalkoztatott személyek pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról szóló kormányrendelet tervezete nemcsak az állami fenntartású gyermekvédelmi intézményeknél, hanem fenntartótól függetlenül valamennyi javítóintézetnél, a gyermekotthont működtető intézménynél, a gyermekotthon és a nevelőszülői hálózat tekintetében is minden vezetői és szakmai munkakör esetében kötelezővé teszi a jogviszony létesítése előtt a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot.

Az alkalmassági vizsgálatot a jogviszony fennállása alatt időszakosan, általában kétévente ellenőrizni fogják. Azok, akik alkalmatlan minősítést kapnak, azonnal elveszítik munkahelyüket.

Emellett módosítják a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony és a helyettes szülői jogviszony egyes kérdéseiről szóló 513/2013. (XII. 29.) kormányrendeletet is – tájékoztat a lap.

A jogszabály tervezete szerint a helyettes szülői hálózatot működtető szolgáltató, intézmény és a nevelőszülői hálózat a jogviszony létesítését megelőzően vizsgálja a befogadó szülőknek jelentkező személyek feladatellátásra való alkalmasságát.

Az alkalmassági vizsgálat helyettes szülő esetében kiterjed a pszichológiai alkalmasság vizsgálatára is.

Forrás: index.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Tessék mondani politikusoknál, a kormányzat tagjainál, képviselőknél,, kormányzati megbizottaknál nem lehetne bevezetni? Gyurcsányék el nem évülő bűne az OPNI bezárása.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
14 év kormányzás, és Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényének (sicc) megalkotása után át kell világítani a gyermekvédelmi rendszert és ez kell a "mi matyaroknak". Az meg se fordul a fejükben, hogy 14 évig a hatvanpusztai luxuskoca és a 40 rabló az ország 40 %-ának az eltolvajlásával volt elfoglalva.
Felmerült benned, hogy a botrány kitörése után a pedofidesz jó irányban lép? Hát nem. A célja a lehetőség eltűntetése, nehogy kiderüljön a TÖBBI OLTÁRI MOCSKOS ÜGYÜK.
twitter.com/gabor_legrady/status/1760949746175238242/photo/1
Hetekre leáll a rendszer. Pedofil szökik meg. Ugye ennek van felelőse nálatok pedoFidesz ?! Mondok nevet is: Pintér Sándor
twitter.com/gabor_legrady/status/1760954770104152220/photo/1
Horizont
A miniszterelnöknek is kéne. Előtte, közben!!!
balos
@Horizont: Amikor kotonákkal akarnak tanítani és gyógyítani egy kuplerájjá süllyesztett országban ott ezt már csak sírva-nevetve lehet fogadni!Ahol olyanok írhatnak törvényt akik még az orrukat sem tudják zsebkendőbe fújni,mert a kezük folyton makkjukra téved ott minden törvény nevetséges!
NKF
Ezt már 30 évvel ezelőtt kellett volna! most olyan mint eső után köpönyeg!
Nessy
Ezek a tulajdonképpeni "szigorítások"a már megtörtént, és a törvény látóterébe került elkövetők szankcionálásáról szól. Ami már időszerű volt. Csak éppen az esetek jó részes sohasem kerül napvilágra!Valós, preventív "gyerek védelem" , felvilágosítás szakemberek által, gyerek pszichológusok, pedagógus segítsége, akihez bizalommal van a gyerek, az nincs benne. Sőt van, ami tabu!
jesz
...vajon mikor olvashatunk végre egy olyan hírt, melyből kiderül, hogy egy hajdan abuzált, szétkúrt fiú felnőve elkapta a molesztálóját, és halálra kínozta...de úgy, hogy a szörnyen megkínzott embermaradványból tanuljanak a pedofilok...(is)?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.