NASA még 2021-ben indította el a Deep Space Food Challenge elnevezésű pályázatot, hogy új módszereket fedezzenek fel arra, hogyan lehet az űrben korlátozott erőforrásokkal, minimális hulladékot termelve élelmiszert előállítani. Döbbenetes kísérletek és megoldások készülnek.

Komolyan ezt fogjuk enni a Holdon? 3D nyomtatással készül majd gombából

Fotó: freepik.com

Az űrláz szédítő tempóban közeledik. A NASA a következő két évben az Artemis program keretében ismét űrhajósokat küld a Holdra; a Nemzetközi Űrállomást (ISS), melyet eredetileg 15 évre terveztek, de már a 26. évét tapossa az űrben, hamarosan lecserélik; a tudósok pedig komolyan vizsgálják a személyzettel ellátott mélyűri utazások lehetőségét. Ehhez jön még az űrturizmus népszerűsödése, amely tehetőseket repít az űrhatár szélére. Így nem csoda, hogy felmerül a kérdés, mit lehet enni az űrben?

Jelenleg az űrhajósok kis élelmiszer-csomagokat kapnak, amelyek készételeket tartalmaznak. Ezeket az ételeket speciális élelmiszer-előállító cégek készítik, majd liofilizálják, dehidratálják vagy hőstabilizálják. Az űrhajósok vizet adnak az ételekhez, hogy felmelegítsék vagy lehűtsék azokat az evéshez – idézi a Nuus a BBC cikkét.

A Deep Space Food Challenge célja, hogy minimális erőforrásokkal is olyan ételeket lehessen előállítani, melyek egészségesek és kielégítőek.

A Solar Foods Space and Defence ehető mikroorganizmust fedezett fel a finn vidéken, amely szén-dioxid, hidrogén és oxigén keverékével táplálkozva fehérjeforrást biztosít. A fehérjét ízesítőkkel vagy textúrákkal keverve különböző tápláló ételeket lehet belőle készíteni, például tésztát, protein szeleteket, alternatív húsokat és tojáspótlót is.

Valószínűnek tűnik, hogy az űrbéli élelmiszerek jövője a gombákat is magában foglalja majd. A NASA Deep Space Food Challenge hat döntőse közül hárman dolgoznak gombákkal kapcsolatos ötleteken, köztük a svédországi Göteborgban működő Mycorena, amely olyan rendszert fejlesztett ki, amely mikroalgák és gombák kombinációját használja a mikoprotein (egyfajta fehérje, amely gombából származik, és gyakran alternatív húskészítményekben használják) előállítására.

„A gombák nagyon sokoldalúak” – magyarázza Carlos Otero, aki a Mycorena K+F csapatában dolgozik. „Különböző szubsztrátumokon képesek növekedni, gyorsan fejlődnek, és olyan kicsi és hatékony rendszer alakítható ki, amely képes elegendő élelmet előállítani a legénység számára. Emellett nagyon erős, ellenáll a sugárzásnak, és könnyen tárolható és szállítható.”

Ez az űrélelmiszer egy zárt körforgású rendszerben működik, amelynek végterméke 3D nyomtatással csirkehúsfiléhez hasonló állagú étellé alakítható. További előnye, hogy fehérjeforrásuk az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyre az emberi testnek szüksége van a működéshez.

Forrás: nuus.hu, bbc.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.