Új, minden eddiginél veszélyesebb drog került piacra, ami már a szomszédos országokban is felbukkant. A nitazént eredetileg a fájdalom csillapítására fejlesztették ki még az 1950-es években, de olyan függőséget váltott ki, hogy soha nem engedélyezték felhasználását a gyógyászatban. 

Brutális, új kábítószer terjed Európában – Már a horvátoknál is felbukkant

Fotó: freepik.com

A nitazén, egy rendkívüli erejű opioid most úgy tűnik, elárasztja az európai piacot. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint a drogot az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Észtországban, Lettországban, Szlovéniában és Horvátországban mutatták ki.

Terjedésével párhuzamosan nőtt a nitazénhez köthető, halálos kimenetelű túladagolások száma – jelentette a BBC. Ilyen eseteket regisztráltak Írországban, az Egyesült Királyságban, Észtországban és Lettországban – idézte az Index.

Az új szintetikus opioidok, amelyek a heroinnál sokkal hatékonyabbak, Kínából származnak, és a Baltikumon keresztül jutnak Nyugat-Európába.

A lap információi szerint a brit hatóságok a nitazént a legveszélyesebb drogok közé sorolták, ezért életfogytiglani büntetésre számíthat előállítója és terjesztője egyaránt.

A nitazént először az 1950-es években fejlesztették ki fájdalomcsillapítóként, de annyira erős és olyan függőséget okoz, hogy gyógyászati felhasználását soha nem engedélyezték. Befecskendezve, belélegezve, lenyelve, kivált pedig más kábítószerrel és alkohollal keverve rendkívül veszélyes, és jelentősen növeli a túladagolás, sőt a halál kockázatát.

Forrás: index.hu, bbc.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.