Ismét tanárokat toboroz a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) iskolai és iskolán kívüli tevékenységek megtartására a csángóföldi településekre.

Forrás: kitekinto.hu
Feltöltő: ugyeugye
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gondolkodo
@szabosa: "Nem biztos, hogy szerencsés lenne fenekestől felforgatni életüket." - írod. A cikk azt hiányolja, nem akarnak a tanítók az "ősi mivoltú", XIX szd.-beli körülmények közt élő csángókhoz menni. Tanítani. Remélem, nem úgy érzel, ahogy idézett mondatodból sejlik: Jobb is Őket ezen állapotukban megtartani! Románia nagy része már a XXI szd.-ban él, ha hagyományőrzésből nem emeljük át a csángókat is ide, akkor bizony elsorvadásra, halálra vannak ítélve!
A kultúrális rendezvények -szerintem- vajmi keveset jelentenek, hiába népzenélnek Nekik, azzal nem felemelkednek, hanem konzerválódik szintjük!
Avatarod szerint erősen magyar érzelmű vagy, úgye, nem azt akartad kifejezni, hogy hagyományból maradjanak, ahol vannak, még a mi szintünkre se emelkedjenek fel!
Sarkítva: még a múlt szd. elején és közepén is igensok tanyasi analfabéta volt, hagyomány-őrzésből hagyjuk meg Őket is az írástudatlanság állapotában? Lehet, mert aföldet túrni, vagy káposztát termelni az állapotában is kiválóan tud.
"irodalmi vetélkedők" - írod. Ilyet csak ott lehet rendezni, ahol rendszeresen olvasnak. Erre viszont meg kell Őket tanítani!
Tanítók kellenek, lelkes tanítók, hogy a csángók ne váljanak Európa Amis-aivá!
szabosa
@gondolkodo: "Óvatosan kell őket kezelni, finoman csiszolgatni"
Dehogy nem szeretném a változást, a kiemelésüket, hiszen a fenti mondatommal erre céloztam. Az irodalmi és egyéb kulturális összejövetelek arra jók, hogy kicsit tanulunk egymástól és közelebb kerülünk egymáshoz.
Mivel nem szívesen tanítanak a mieink a primitív környezetben, ez megint csak az elfogadásnak a hiánya, el lettünk kényelmesedve. :) Keresni kell más megoldást.
A csángók között is akad értelmesebb, aki képes az oktatásra, azokat kellene kikupálni a mi környezetünkben és hazatérve átadhatja amit nálunk tanult.... kb.
- kicsit lassabb az út de járható ... szerintem! :)
Vera1944
Csángó földre elmenni és tanitani őket, kiemelni az elmaradottságból, mellette ősi kúltúrájukat megtartva, azt hiszem Terézanyákra lenne szükség, akik önzetlenül, mindent feláldozva tennék dolgukat.
Terézanyák ma már nincsenek és ezt nem is lehet felróni senkinek sem, szerintem.

Szabosa

az utolsó bekezdéseddel értek egyet, saját maguk közül kell kiválasztani a tanitókat, továbbtanitani, akik visszamennek szülőföldjükre, mert ez majdnem csak misszió.
ugyeugye
Jól elzárták őket a világtól, az tény. én nem is értem a beszédüket.
Svájcban már csak 300 körüli ember beszéli a rétoromán nyelvet. Tisztában vannak vele, hogy előbb utóbb kihal. ez sajnos törvényszerűség.
ha egy családban nem fontos, h magyarul tanuljanak a gyerekek, akkor hívhatják a dalai lámát is, az se tud segíteni.
gondolkodo
@ugyeugye: Az adott területen viszont a rétorománok saját nyelvükön intézhetik hivatalos ügyeiket - remélem, jól emlékszem.
ugyeugye
@gondolkodo: Svájcban igen. sőt németül, franciául, angolol és talán még olaszul is délen?
Csak azért írtam, h látod, van, ahol nem tiltják, sőt. Mégis szép lassan eltűnik. sajnos ez a nyelvek sorsa, amit egyre kevesebben beszélnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.