Az elmúlt hat évben 1018 templom újult meg a Kárpát-medencében, közülük 60 újonnan épült – mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szombaton a dunakeszi Szent Péter és Pál görögkatolikus templom felszentelésén.

A miniszter szavai szerint mindez "lelki éhséget" mutat. Hozzátette:

"azt kívánom a Kárpát-medencei magyarságnak, hogy maradjon meg ez a lelki éhség, mert akkor egészen biztosan emelkedni fogunk, nemcsak gazdaságilag, kulturálisan, politikailag, hanem lelkileg is, és végül is abból indul minden."

A miniszter arra is emlékeztetett, hogy a cigányságért a görögkatolikus egyház tesz a legtöbbet ma Magyarországon. Hozzátette: a kormány köszöni, mindazt, amit a görögkatolikus egyház végez a gyermekvédelemben, az idősek ápolásában, a leszakadókért végzett szolgálatban.

Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét tolmácsolta:

"A lelki adományok ugyan különfélék, a lélek azonban ugyanaz. A szolgálatok is különfélék, de az Úr ugyanaz. Ezekkel a szavakkal kérjük Isten áldását új templomukra és az ünneplő gyülekezetre. Soli Deo gloria."

- idézte a miniszterelnök szavait.

A képviselő beszédében egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy mára az értékek fogalmakká váltak, de az érték nélküli fogalom önmagában hiábavaló. Ha nem adjuk vissza az értéket, Európa alapértékeit a fogalmak mögé, akkor Európa és benne Magyarország is el fog veszni – mondta, hozzátéve: ezért fontos, hogy a keresztény közösségeket mindenki magáénak érezze és támogassa.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lendkerék
A 2007-13-as uniós pályázati rendszerben elképesztő pénzek mentek el templomfelújításokra. Olyan településeken, ahol nem is volt állandó parókia, a pap/lelkész hetente/havonta járt ki valamelyik környékbeli nagyobb településről, az épület egész héten zárva volt, csak a hatalmas, kötelezően előírt EU-támogatási tábla (az elviselhetőbb ÚMVP-logo, vagy a Széchenyi-terv zöld takony-logo) hirdette, hány millió forintot építettünk bele a templomba.

Ilyen pazarlás a világon nincs. A kistelepüléseken senki nem jár hét közben templomba. A templomok 99%-a semmilyen műemléki értéket nem képvisel. Ezek felújítása semmilyen értelemben és módon nem járul hozzá az ország gazdasági teljesítőképességének javításához. A felújított templom zárva vannak, a kinyitásukhoz még a helybéliek sem tudnak támpontot adni.

De hozhatnánk ide a senki által nem használt játszótereket is, nem beszélve az összes többiről.

Alapvetően nincs problémám a középületek felújításával. Azonban látva az ország számos helyén a sok millióból felújított, de tényleg senki által nem használt középületeket, hozzá téve a sok éves pályázatírói tapasztalataimat, csak saccolom, de az előző támogatási ciklusban az Unótól kapott támogatás fele semmivel nem járult hozzá az ország fejlődéséhez.

A mostani támogatási ciklusban még rosszabb a helyzet, mert a pénzt egyszerűen ellopja a hatalom és a csókosok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hofipisti
Kezdődött a templomokkal, folytatódik a stadionokkal, de már látszik: a következő a királyi vár és a soha nem volt trón.
glorianna
"Az elmúlt hat évben 1018 templom újult meg a Kárpát-medencében, közülük 60 újonnan épült" - ha ez igaz, akkor nagyon jól megy sorunk, semmi testi és nem vallásos szellemi szükséglet kielégítetlen nem maradt, már csak a lelkek épülésére kellett néhány tíz vallásos emberből álló gyülekezetek számára Isten házát építeni / felújítani. Csak azt a pokoli egyháztörvényt lehetne feledni, ami miatt Iványi Gábor metodista lelkésznek csak "egyesülete" lehet Magyarországon.
kkalman
Nem vagyok vallásellenes, de a templomok építését, felújítását, országunk teljesítőképességét tekintve, épp olyan hiábavalóságnak látom, mint a stadionépítést. Talán előbb a gazdaságot kellene helyrehozni, mellette az egészségügyet, oktatást, és ha már minden rendben van, akkor lehetne gondolkodni azon, hogy stadion, vagy templom. A kettő együtt még akkor is sok lenne.
3dwhite
S.d.g.: Egyedűl Istené a dicsőség.
Toby
A 0.9%-os "emelésű" nyugdíjasok, piszkosul díjazzák a vallás kétszínű támogatásával szerezhető szavazatokat!
Nil
Isten országa Bennetek van. Nem fából és kőből épült házakban
Minek olvasni a Bibliát

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.