Kompakt, emberközpontú és kezelhető méretű olimpiát ígért Fürjes Balázs azon a nemzetközi sajtótájékoztatón, melyet a 2024-es magyar pályázat vezetői tartottak kedden Rio de Janeiróban.

Az Olimpiai Parkban található sajtóközpont melletti konferenciateremben a Budapest 2024 pályázat elnöke a megjelent mintegy félszáz újságírót azzal köszöntötte, hogy nemzetközi szinten ez az első ilyen találkozó, így egyfajta kezdet, a végállomás pedig jövőre Limában lesz, ahonnan reményei szerint Budapestre vezet majd az út – utalt arra, hogy a perui fővárosban dönt majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2024-es rendezőről.

Kompakt és kezelhető méretű olimpiát ígér Budapest

Hangsúlyozta, hogy Budapest kiválasztása esetén biztonságos környezet várná a Magyarországra érkezőket, a rendezés pedig megbízható lenne. Hozzátette, hogy Budapest pályázatával szeretnének bátorítani új városokat és új régiókat.

Utalt rá, hogy London, Rio de Janeiro és Tokió mind megapolisz, márpedig a NOB Agenda 2020 programja éppen azért született, hogy közepes méretű városoknak is legyen esélyük a rendezésre.

Kiemelte, hogy a pályázat sikere esetén nemcsak Budapesten, de az egész régióban először lenne olimpia.

Mizsér Attila, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. sportigazgatója, olimpiai aranyérmes öttusázó arról számolt be, hogy egymáshoz közeli helyszínekre számíthatnának a játékokra érkezők, illetve kiemelte, hogy jó pár sportágat a Duna kötne össze.

"Az egész város egy fantasztikus olimpiai park lenne" – ígérte.

A gazdasági háttérről Bienerth Gusztáv, a pályázat alelnöke, az Olimpiai Védnöki Testület tagja beszélt kiemelve, hogy "Magyarország gazdasága jó formában van", a költségvetés számára pedig nem jelentene megterhelést a költségek kigazdálkodása a felkészülés hét évében.

Vajda László, aki korábban olimpiák szervezőbizottságában, majd pályázatok előkészítésében tevékenykedett, azt emelte ki, hogy az Agenda 2020 programban megfogalmazottak azzal valósulnának meg, ha Budapestet választaná rendezőnek a NOB.

A sajtótájékoztatóra meghívták Szász Emesét, a riói játékok első magyar aranyérmesét, aki az olimpia jelentette szenvedélyről beszélt, Kovács Ágnes, a Budapest 2024 sportolói bizottságának elnöke, olimpiai bajnok úszó pedig a rendező kiválasztására utalva hangsúlyozta, egy versenyben – amint azt sportolók igazán tudják – csak a teljesítmény számít.

A félórás sajtótájékoztató második felében a pályázati bizottság kapott kérdést többek között arról, hogy miként kezelné a Magyarországra, illetve a fővárosba látogató tömeget, arról, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezik nagy versenyek rendezését illetően, illetve, hogy nem érzi-e esélytelennek Budapestet Los Angelesszel, Rómával és Párizzsal szemben.

"Budapest nem esélytelen. Büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ebben a versenyben és elsők akarunk lenni a célnál" – szögezte le Fürjes Balázs.

Egyúttal megemlítette, hogy jövőre Budapesten, illetve Magyarországon lesz úszó-világbajnokság, cselgáncs-vb, Forma-1-es futam, Air Race, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál és 500 ezres létszámot kell kezelni az évente sorra kerülő Sziget Fesztiválon.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy a NOB jövőre szerinte alacsony kockázatú helyszínt választ, és leszögezte: Budapest ilyen.

Arra a kérdésre, előnyt jelenthet-e a szavazásnál, hogy Magyarország kiemelkedően szerepelt az eddigi olimpiákon, úgy reagált: hiszi, hogy a korábbi eredményekkel nem lehet nyerni, de ezek jó alapot jelentenek.

"Magyarország az egyetlen nemzet a tíz legeredményesebb közül, amely még nem rendezett olimpiát" – emlékeztette rá az újságírókat.

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csodálkozó
Egyéb se hiányzana még ennek a megviktorlott nyomorult orbáncos országnak, mint egy olimpia!
Épeszű ember nem gondolhatja komolyan! Kilóg a seggünk a gatyából, az EU könyöradománya nélkül éhen vesznénk, de a hibbant csúti majom olimpiát akar.
Hamar kényszerzubbonyt rá!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gulyasgyula
@papa.49: Szerintem meg a hazugovicsék úgy gondolják , fizessenek az adó fizetők ..
gulyasgyula
@gulyasgyula: És nem jutunk tovább az írogatásnál fizetünk mi meg a családunk ..Fotel forradalmárok még nem nyertek forradalmat ..
Lepényleső
...és a jelenlegi beadott ár minimum ötszöröséért,a megalománia teljesítéséért?
felnőttem kissé
Fürjecske tetszik a feltételes módok használata. Maradjon is igy.Aztán felébredünk, vagy nem.Mert a mosónők korán halnak
aremy
@papa.49: bocs de én óvszeresnek olvastam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.