Jogerősen pert nyert Oroszi László feltaláló, az Adidas Budapest Kft-t fizetésre kötelezte a bíróság.

A Fővárosi Ítélőtábla az alperes Adidas Budapest Kft.-t négyszeresre felemelt összegben marasztalta el szabadalombitorlással elért gazdagodás visszatérítése címén, amelyet a cégnek 2002. március 23-ától középarányos kamattal együtt kell megfizetnie Oroszi László javára.

Oroszi 2002-ben indított pert az Adidas ellen szabadalombitorlás megállapítását kérve a bíróságtól. 2012-ben jogerősen megállapították, hogy az Adidas Predator Precision és az Adidas Predator Mania nevű irányítósávos futballcipők a feltaláló szabadalmát bitorolták.

Pert nyert az Adidas ellen a magyar feltaláló

fotó: m4sport.hu

A cipők különlegességét rúgófelületük finoman bordázott kialakítása jelentette. Ezt a megoldást Oroszi 1995 és 1996 között dolgozta ki, majd 1996-ban szabadalmaztatta Magyarországon, sőt egész Európában. Mivel azonban az eljárás során az őt képviselő szakember műhibát vétett, a találmány nemzetközi védelme nem került bejegyzésre.

Mivel a tárgyalást évekre felfüggesztették, és a jogalap kérdése többször is megjárta a Kúriát, Oroszi László az anyagi igényeit csak 2014-ben terjeszthette elő. A pernek ez a végső szakasza zárult le a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésével.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Gratulálok a kitartásáért, az Adidas meg szégyellje magát.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
sokanvagyunk
Gratulálok a kitartásáért, az Adidas meg szégyellje magát.
emerencia
@sokanvagyunk: Csatlakozom a gratulációdhoz. Végre egy magyar aki sikerrel állt ki az igazáért.
wagabund
Gratulálok a feltalálónak! Megérdemli a pénzt, akármilyen szégyenteljesen kevéske is...

az adidas meg szarjon sünt!
Eladott Ország
Így segítenek konvergálni az Unióhoz, csak bele ne dögöljünk.
lópicigáspár
"Mivel azonban az eljárás során az őt képviselő szakember műhibát vétett, a találmány nemzetközi védelme nem került bejegyzésre." Valahol azért ez elég fontos momentum! Szóval én nem hibáztatom az adidast, egyszerűen élt a lehetőséggel!
aremy
@Eladott Ország: az adidas az nem az únyióó!
Eladott Ország
@aremy: Így igaz. Az UNIÓ-ra való hivatkozással csak arra utaltam, hogy a mageurópa igen keményen védi az iparát/piacát és egyáltalán nem érdeke,hogy a csatlakozott szocialista országok is felzárkózzanak, azaz versenyképes termékkel megjelenjenek. Az erre hivatott nemzetközi szervezetek is csak hallgatnak.
Eladott Ország
@aremy: Nyíltan nem mondják a mageurópaiak, hogy alánktesznek, de arra vigyáznak, hogy a meglévő ördögi körből ne tudjunk kitörni. Csak alacsony hozzáadott értékű termékek előállítását (szerelés) alacsony bérezés mellett "engedélyezik" ,segítik elő. A fejlesztés az értékesítés náluk marad, így maradunk továbbra is rabszolgák, vagy szebben mondva másodrendű európai állampolgárok.
aremy
@Eladott Ország: az alacsony hozzáadott érték kinek az érdeke .súgok orbán!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.