Jogerősen pert nyert Oroszi László feltaláló, az Adidas Budapest Kft-t fizetésre kötelezte a bíróság.

A Fővárosi Ítélőtábla az alperes Adidas Budapest Kft.-t négyszeresre felemelt összegben marasztalta el szabadalombitorlással elért gazdagodás visszatérítése címén, amelyet a cégnek 2002. március 23-ától középarányos kamattal együtt kell megfizetnie Oroszi László javára.

Oroszi 2002-ben indított pert az Adidas ellen szabadalombitorlás megállapítását kérve a bíróságtól. 2012-ben jogerősen megállapították, hogy az Adidas Predator Precision és az Adidas Predator Mania nevű irányítósávos futballcipők a feltaláló szabadalmát bitorolták.

Pert nyert az Adidas ellen a magyar feltaláló

fotó: m4sport.hu

A cipők különlegességét rúgófelületük finoman bordázott kialakítása jelentette. Ezt a megoldást Oroszi 1995 és 1996 között dolgozta ki, majd 1996-ban szabadalmaztatta Magyarországon, sőt egész Európában. Mivel azonban az eljárás során az őt képviselő szakember műhibát vétett, a találmány nemzetközi védelme nem került bejegyzésre.

Mivel a tárgyalást évekre felfüggesztették, és a jogalap kérdése többször is megjárta a Kúriát, Oroszi László az anyagi igényeit csak 2014-ben terjeszthette elő. A pernek ez a végső szakasza zárult le a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésével.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Gratulálok a kitartásáért, az Adidas meg szégyellje magát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lópicigáspár
"Mivel azonban az eljárás során az őt képviselő szakember műhibát vétett, a találmány nemzetközi védelme nem került bejegyzésre." Valahol azért ez elég fontos momentum! Szóval én nem hibáztatom az adidast, egyszerűen élt a lehetőséggel!
aremy
@Eladott Ország: az adidas az nem az únyióó!
Eladott Ország
@aremy: Így igaz. Az UNIÓ-ra való hivatkozással csak arra utaltam, hogy a mageurópa igen keményen védi az iparát/piacát és egyáltalán nem érdeke,hogy a csatlakozott szocialista országok is felzárkózzanak, azaz versenyképes termékkel megjelenjenek. Az erre hivatott nemzetközi szervezetek is csak hallgatnak.
Eladott Ország
@aremy: Nyíltan nem mondják a mageurópaiak, hogy alánktesznek, de arra vigyáznak, hogy a meglévő ördögi körből ne tudjunk kitörni. Csak alacsony hozzáadott értékű termékek előállítását (szerelés) alacsony bérezés mellett "engedélyezik" ,segítik elő. A fejlesztés az értékesítés náluk marad, így maradunk továbbra is rabszolgák, vagy szebben mondva másodrendű európai állampolgárok.
aremy
@Eladott Ország: az alacsony hozzáadott érték kinek az érdeke .súgok orbán!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.