A debreceni önkormányzat közgyűlése csütörtökön egyórás vita után – 26 igen és 3 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett – úgy döntött, hogy a város tulajdonba veheti a DVSC labdarúgócsapatát.

Debreceni képviselő: emeljék fel az NBI létszámát, hogy a DVSC elsőosztályú maradhasson
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Papp László fideszes polgármester azt mondta, bár az önkormányzat eggyel több feladatot vesz a vállára, és nem tudható meddig, a Loki a debreceni identitás része, és mivel kritikus helyzetbe került, az eddigi kisebbségi tulajdonos önkormányzatnak mögé kell állnia.

A polgármester szerint "elfáradt az együttműködés Szima Gábor eddigi többségi tulajdonossal", aki megállapodásuk értelmében a jövőben sem tulajdonosként, sem más formában nem vesz részt a DVSC irányításában.

Hozzátette, az új működési modell hasonló lesz, mint a DVSC női kézilabdacsapatánál:

a tulajdonos önkormányzat széles körű társadalmi és gazdasági beágyazottságot akar létrehozni, hogy a Loki stabil gazdasági háttérrel és társadalmi, szurkolói támogatással lehetőleg egy év múlva visszakerüljön az élvonalba.

Az előterjesztésről politikai vita alakult ki a közgyűlésben: az MSZP képviselője támogatta, hogy a város álljon a csapat mellé, a DK önkormányzati képviselői azonban kétségüknek adtak hangot amiatt, hogy időszerű-e a klubvásárlás most, amikor a koronavírus-járvány következtében valószínűleg milliárdos lyukak keletkeztek a város költségvetésében.

Gondola Zsolt, a Civil Fórum képviselője négy módosító indítványt terjesztett elő.

Javasolta, kezdeményezzék a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ), hogy 16 csapatos legyen az NB I,

és forduljanak a kormányhoz, hogy mondja fel a kaszinókoncessziót, amit csak olyan vállalkozás kaphatna, amelyik támogatja a csapatot. (A Loki többségi tulajdonosa a debreceni és a nyíregyházi kaszinókat működtető Szima Gábor volt.) Javasolta továbbá, hogy a város költségvetéséből évente 300 millió forintnál többet ne költhessen a Lokira, egy éven belül pedig részvényeinek 51 százalékát értékesítse az önkormányzat.

Ahogy Papp László polgármester, úgy a Fidesz-KDNP többségű közgyűlés sem támogatta a módosító javaslatokat.

Papp László szerint az első két kérdésben nincs illetékességük, azt pedig, hogy mennyivel és meddig kell az önkormányzatnak anyagilag támogatnia a Lokit, az új működési modell kialakítása után lesz látható. Megjegyezte ugyanakkor,

"nem akarja a város költségvetését a Lokira költeni",

arra törekszik, hogy minél erősebb gazdasági háttérre, vállalkozói rétegre támaszkodhasson a DVSC.

A közgyűlés végül nagy többséggel elfogadta a Loki átvételéről, illetve az új igazgatóság és felügyelőbizottság összetételéről szóló határozatot, amelyet a polgármester pénteken a DVSC közgyűlése elé terjeszt.

A hétszeres bajnok, hatszoros kupagyőztes DVSC 1993 óta folyamatosan az első osztály tagja volt, az OTP Bank Liga múlt szombaton befejeződött szezonjában azonban csak a 11. helyen zárt, és ezzel búcsúzott.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Kapott a város 60 milliárdot. Legfeljebb maradnak az utak és egyebek, de a focinak menni kell. Ez az új magyar betegség, mert Viktor az Isten!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
@Mirabilis: @Nessy: ahiogy miondjátok!!! =))
simmering73
Gondolom ezt a Gondolát sem az eszéért tartják.
kulabombaafityiszre
Sőt az NBII legyen NBI így megoldódna a gond,mert ha egy csapat kiesik az NBI-ből bekerülne az NBI-be.
Gauntlet
Trükkök százai! Akkor is , ezentúl a Pártállam fizet! A jómunkásember meg néz!
Gyütt Mönt
@durbincs: koma, kihúztad a gyufát. Eddig csak te támadtál, de fordult a kocka. Azt olvastam, hogy bedegeci vagy, később meg hogy nem a bede. Akkor csak a geci?
advocat
Azért ez is állami pénzből megy. Hiszen a város költségvetéséből jut ennyi. Az meg nem helyi bevétel, mert az lassan már nem lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.