A Nemzetközi Sportlövőszövetség (ISSF) orvosi és antidopping-bizottságának minden részletre kiterjedő vizsgálata, felmentette Péni Istvánt a doppingvád alól írja az NSO.hu.

Mégsem doppingolt a magyar sportlövő, a szövetség szerint szabotázs történt
Fotó:Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Péni István a márciusban rendezett indiai világkupa-viadalon adott doppingmintájában találtak tiltott szert, mint kiderült, furoszemidet.

A szövetség közleménye kifejti, hogy Péni a szóban forgó doppingügyben vétlen és vele szemben sportlövő.

A laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták az oda egyáltalán nem illő furoszemid jelenlétét a bevizsgált, Péni István által használt D-vitamin-kapszulákban. A bontatlan dobozokkal végzett laboratórium vizsgálatok igazolták, hogy az említett D-vitamin normális esetben furoszemidet nem tartalmaz

– áll a közleményben.

A nyilatkozat kitér továbbá a vizsgálattal kapcsolatos másik ügyre is, amelynek az alapja, hogy az újdelhi világkupaversenyen valaki behatolt Péni szállodai szobájába, és ott 45 percig időzött.

Sidi Péter magyar sportlövő egyértelműen, láthatóan, szabálytalanul lépett be és illegálisan tartózkodott 45 percig Péni István szállodai szobájában. Sidi Péter a Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke által feltett három kérdésre nem adott magyarázatot: Kinek a megbízásából lépett be Péni István szobájába? Kitől kapott kulcsot a szobába való belépéshez? Mit csinált a szobában?

 – tudatta az MSSZ közleménye.

A hazai szervezet hozzáteszi:

az ISSF rendkívül gyorsan járt el és humánus döntést hozott, amelynek köszönhetően Péni István lőállásba állhat a hétfőn kezdődő eszéki Európa-bajnokságon.

A furoszemid egy Magyarországon törzskönyvezett és széles körben használatos, a vízhajtók körébe tartozó gyógyszer. A furoszemidet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltott szereit tartalmazó listája a diuretikumokat és maszkírozó ágenseket tartalmazó S5-ös csoportba sorolja, amely a versenyen és versenyen kívül egyaránt tiltott, meghatározott szerek csoportja.

A Magyar Nemzet korábban arról írt, Péni akkor is lemaradhat a tokiói olimpiáról, ha a Nemzetközi Sportlövőszövetség felmenti, hiszen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség még „megvétózhatja” ezt.

Forrás:NSO.hu 
Címlapkép:Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.