Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) a zuglói rendőrségen.

Botrány az öttusa szövetségnél: méregdrága sportlovakat adtak el fillérekért, de adót is csalhattak  – olimpiai bajnokunk is érintett lehetAz öttusa szövetség átvilágítása számos szabálytalanságot szimatolt ki. Forrás: Pixabay

Mellékleteként csatolták azt a dokumentumot, ami a szövetség jogi és pénzügyi átvilágítása során tett megállapításokat tartalmazza – tudta meg a 24.hu.

A kerületi kapitányság a feljelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz tette át. A sportági szövetséget április 1. óta irányító főtitkár, a sportág olimpiai bajnoka, Mizsér Attila azt követően tett hivatalból feljelentést, hogy kézhez kapta a MÖSZ 2020 és 2023 áprilisa közötti időszakát a jogi és a pénzügyi működés szempontjából vizsgáló írásos jelentést. A vizsgálat hónapokkal ezelőtt indult.

A jelentés szerint a szövetség a vizsgált időszak alatt „a számviteli törvénynek és a szövetségnél rendelkezésre álló szabályzatoknak megfelelő könyvelési, dokumentálási, bizonylatolási és megőrzési kötelezettségeket nem vagy csak részben teljesítette”.

A vizsgálat szerint költségvetési csalás gyanúja és „adóelkerülésre mutató gyakorlat” is megállapítható.

A jelentés szerint a „szövetség számos munkavállalója rendelkezett a rendes munkaviszonya mellett megbízási szerződéssel”, és éves szinten 8–10 millió forintot fizettek ki úgy, hogy „megkérdőjelezhető a valós munkavégzés”. Ez a gyakorlat „a közterhek jogellenes csökkentésére irányulhatott”.

A szóban forgó pénzügyi évek beszámolóit ennek ellenére minden esetben rendben találta és elfogadta a MÖSZ Péntek Gábor által vezetett felügyelőbizottsága.

A szövetség által az Alba Volán SC öttusa szakosztályának bérbe adott hat, állami támogatásból vásárolt ló „lebetegedett”, ezt követően támogatói hozzájárulás és elnökségi határozat nélkül az alelnök, Vörös Zsuzsa, 2004-es olimpiai bajnok– aki egyben az Alba Volán szakosztály-igazgatója – és a korábbi főtitkár, Gallai István aláírásaival néhány hónap elteltével a piaci ár töredékén értékesítették őket, a hátasok pedig ezután „megtáltosodtak”. Ennek kapcsán szabálytalan és jogellenes vagyongazdálkodást állapított meg az iroda.

A vizsgálat szerint a támogatói hozzájárulás és az elnökség tudta nélküli sportló eladások okán 10–30 millió forint közöttire becsült anyagi hátrány keletkezett a szövetségnél – írta a 24.hu.

Az ügyvédi iroda egy esetleges adóellenőrzés után a MÖSZ-re nézve összességében olyan hátrányos következményeket prognosztizál, mint az elmaradt adóelőlegek és járulékok teljes összegének visszafizetése szankciós jellegű terhekkel növelve, hiszen az adóhatóság bizonyítottság esetén további késedelmi pótlékot, önellenőrzési pótlékot, adóbírságot, illetve mulasztási bírságot szabhat ki.

Forrás: 24.hu, Pentathlon, 24.hu
Fotó: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
lovas, akarom mondani, lopós nemzet lett 0rbán alatt a fidesz magyar..
rakitics41
Látható hogy ma is mint régen a saját pecsenyéjét sütögeti, csak régen nem annyira!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.