A határon túli fociakadémiák sok milliárd forint állami támogatásban részesülnek, melyek elszámolása követhetetlen. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bírálhatja el, történt-e bűncselekmény az adémiáknak juttatott állami pénzek kapcsán - írja a Hang.hu

Március közepén a Magyar Hang cikket írt a határon túli fociakadémiáknak szánt követhetetlen milliárdok sorsáról. Az ügyes trükk lényege: a támogatást folyósító Bethlen Gábor Alapkezelő nem fogadta el az éves beszámolókat, így hiába kérték ki az FK Csíkszereda elszámolásait közérdekű adatigénylésben, azt nem kötelesek kiadni. Magyarán: a magyar állam által fenntartott Bethlen Gábor Alapkezelő úgy költött el az elmúlt öt évben legalább tízmilliárd forint közpénzt egyetlen fociklubra, hogy az évente kiutalt több milliárd forint elköltését igazoló beszámolókat – ha egyáltalán vannak ilyenek – nem volt idejük megnézni és elbírálni. Ezek szerint nem feltétel, hogy legyen elfogadott elszámolás az előző támogatásról, gond nélkül kifizetik a következőt (eközben idehaza például nullás NAV adóigazolás nélkül még egy pályázatot sem lehet beadni).

Brutális összegű állami pénzek landoltak trükkösen a határon túli fociakadémiáknál, a rendőrség elé került a követhetetlen milliárdok ügye

A lap  szerkesztősége úgy véli, szándékosan nem fogadják el ezeket a beszámolókat (ha egyáltalán léteznek ezek), hogy az adófizetők és/vagy a kíváncsi újságírók ne tudják ellenőrizni a költségeket. Ha ezt a trükköt nem csak a székelyföldiekkel játsszák el, hanem az összes határon túli akadémiával, akkor évente több milliárd forint tűnik el az adófizetők – és a kíváncsi újságírók – szeme előtt. Tavaly példány ennyi jutott erre a célra:

• Sepsi OSK Akadémia (Románia) 350 millió forint

• KFC Komárno (Szlovákia) 500 millió forint

• Football Club Lendva 1903 (Szlovénia) 500 millió forint

• NK Osijek Labdarúgó Akadémia (Horvátország) 650 millió forint

• DAC Akadémia (Szlovákia) 900 millió forint

• TSC Labdarúgó Klub (Szerbia) 900 millió forint

• Csíkszeredai Futball Akadémia (Románia) 1 milliárd 50 millió forint

Feljelentésként értékelték a kérdést

A cikk nyomán Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Polt Péter legfőbb ügyésznek Az ügyészség tudja követni a határon túli fociakadémiáknak szánt milliárdok sorsát? címmel.

Vadai  a következőket kérdezte a legfőbb ügyésztől:

1.) A jogsértések ellen fellépni köteles, közpénzből és az állampolgárok közbizalmából működő ügyészségi szervezet diszkrecionális vezetőjeként mit tett ön, továbbá az igazságszolgáltatás független és pártatlan közreműködőjeként milyen intézkedéseket tett az ügyészség a leírt cselekménnyel és történésekkel kapcsolatos esetleges törvénysértések kivizsgálása érdekében?

2.) Ha nem indult semmilyen felderítés, nyomozás, eljárás, akkor nem gondolja-e, hogy ezzel a magatartásával ön a hivatali kötelességét és feladatkörét szándékosan megszegve meggátolja az esetleges jogsértések és törvénysértő cselekmények felderítését, továbbá az állampolgárok ezzel kapcsolatos korrekt tájékoztatását és megengedhetetlen módon közvetetten akadályozza az esetleges büntetőjogi felelősség megállapíthatóságát?

3.) Ha indult felderítés, vizsgálat, vagy nyomozás, akkor az ügyben megállapított történeti tényállás ismertetésével részletesen, pontosan és konkrétan szíveskedjen tájékoztatni az ügy állásáról, a meghozott érdemi döntésekről és intézkedésekről, valamint azok jogi indokairól.

4.) A felderítés milyen eredménnyel zárult, és azzal összefüggésben hány személlyel szemben, milyen jogalapon, konkrétan milyen intézkedéseket tettek? 

5.) Sor került-e már gyanúsítotti kihallgatásra, ha igen, akkor hány személlyel szemben és konkrétan milyen jogi minősítésű bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt?

Polt Péter szerda délelőtt válaszolt a képviselő kérdéseire:

„a Bethlen Gábor Alapból, mint elkülönített állami pénzalapból megítélt támogatások folyósításával, felhasználásának ellenőrzésével és nyilvántartásával összefüggő feladatokat kezelő szervként az állam 100 százalékos tulajdonában álló Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. látja el. Az ügyészség törvényességi felügyelete nem terjed ki a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt-nek a költségvetési források felhasználásával kapcsolatos tevékenységre, az államháztartásból származó költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzése elsődlegesen az Állami Számvevőszék hatáskörébe tartozik. Írásbeli választ igénylő kérdését tartalma alapján egyebekben feljelentésként értékelem és az elbírálás végett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának küldtem meg.”

Forrás: Hang.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Ha másért nem már ezért megérdemelnék, hogy elrugdossuk őket a büdös picsába.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Levendula
A MAGYAR ADÓFIZETŐK pénze mindez !!!
izéke
a nyomozóhatóság pedig postafordulával,vagy még hamarabb megküldte a választ : " bűncselekményre utaló esemény nem történt! "
Pusztai
Megérkezett Lázár János és milliósra nőttek az állami cégek felügyelőbizottsági tagjainak fizetései
Havanagi
Rohadj el orbán a geci 2/3-al együtt!Elveszi a magyar emberektől és talicskázza külhonba.Ez a külhon is jól ki lett találva.Száz év után már rég nem magyarok,csak jó magyar szokás szerint a gerinctelen "honfitársak" PÉNZÉRT MINDENT, AZ ANYJUKAT IS!!Szuverén ország!!
Bélabácsi
szerencsétlen csecsemőknek csak "nyitvatartási" időben szabad megszületni, mert "zárás" után csak a portás van a kórházban, nincs pénz, ezért nincs orvos...de miliárdokat osztogatunk a szomszédos országok foci csapatainak...biztos hogy így kell működni egy országnak ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok