Két hónappal az európai parlamenti-választás előtt egyre pontosabb kép rajzolódik ki az erőviszonyokról. A Europe Elects nevű civil szervezet ebben a hónapban is közzétette előrejelzését, melyből az derül ki, hogy az elmúlt hónapok tendenciája felgyorsult: az Európai Néppárt folyamatosan növeli táborát, míg a szélsőjobboldal látványosan visszaszorul. Mindeközben a Fidesz pozíciói is gyengültek.

A Europe Elects az előrejelzéseit mindig a legfrissebb közvélemény-kutatások és/vagy tagállami választások eredményének figyelembevételével készíti el. Ebben a hónapban a korábbinál is pontosabb képet kaptak, ugyanis a 27-ből 24 tagállamban áll rendelkezésre olyan felmérés, melyeket kifejezetten a júniusi EP-választásokra figyelemmel készítettek. Ez alapján a következő mandátumszámokat vetítik előre (zárójelben egyrészt a párt nevének rövidítése, másrészt az egy hónappal ezelőtti adathoz képest a változás látható):

· Európai Néppárt (EPP): 184 (+3)

· Szociáldemokraták (S&D): 135 (–5)

· Európa Megújul (RE): 87 (+5)

· Identitás és Demokrácia (ID): 82 (–10)

· Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR): 81 (–2)

· Zöldek (G/EFA): 52 (+3)

· Baloldal (LEFT): 47 (+2)

Bukhatja a Fidesz az EP-választást – Csökkent a támogatottsága, ráadásul a szélsőjobb látványosan visszaszorul

Fotó: Wikipedia

Az Európai Néppárt tavaly július óta minden hónapban növelte támogatói számát, akkor 157 mandátumot kaptak volna, most ennél 27-tel többet. Míg az EPP 2021 januárja óta a legmagasabb támogatottsággal rendelkezik, az őket követő szociáldemokraták 2022 októbere óta a legalacsonyabb szintet érték el. Megállt a liberális RE-csoport szavazóinak eróziója, egy hónap alatt öt képviselői helyet szereztek vissza, így ismét ők a harmadik legerősebbek. Mindez azt is jelenti, hogy az Európai Parlamentben informális koalíciót alkotó előbbi három párt együttesen 406 mandátummal rendelkezik a 705-ből, ami kényelmes abszolút többsége jelentene, öttel több mandátummal, mint a múlt hónapban – írja a a hvg.hu

A politikai spektrum jobboldalán mindkét csoport veszteséget szenvedett márciusban, az Identitás és Demokrácia (ID) 10 mandátumot elveszítve, 82 képviselőt tudhatna magáénak, elvesztve az elmúlt hat hónapban elért nyereségének nagy részét. A nemzeti konzervatív Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jelenleg 81 mandátumot szereznének, ez kettővel kevesebb, mint a múlt hónapban. Ez az a két politikai csoport, amelyhez a jelenleg független fideszes képviselők csatlakozhatnak, bár ez nem ennyire egyértelmű. Az ID tárt karokkal várná a magyar kormánypártiakat, a Fidesz viszont inkább az ECR-be menne, ahol a volt lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság és a jelenlegi legnagyobb olasz kormánypárt, a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei is található. Azonban az orosz–ukrán háború kapcsán elfoglalt magyar álláspont mindkét előbbi politikai erőtől eltérő, illetve vannak olyan kisebb pártok – szám szerint négy – is az ECR-ben, amelyek kijelentették: ha a Fidesz jön, ők mennek.

Ami a két legkisebb pártot illeti a baloldalon: a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (G/EFA) az előrejelzések szerint 52 mandátumot szerez, hárommal többet, mint a múlt hónapban, míg a Baloldal 47 mandátumban bízhat, ez kettővel több, mint februárban.

A többi képviselői hely – összesen 52 – birtokosai nem tagjai az előbbi pártok egyikének sem.

Az ID mandátumszáma kapcsán meg kell említeni, hogy a csoport legjelentősebb veszteségei a legnagyobb tagpártoktól származik: a francia Nemzeti Tömörülés (Marine Le Pen pártja) és a német Alternatíva Németországnak (AfD) négy, illetve három mandátumot veszítettek.

A másik jobboldali csoportnál csak egy jelentős változás történt, a Fidesz spanyol szövetségesének, a spanyol Voxnak most kettővel kevesebb mandátuma lesz, mint a múlt hónapban.

Ami a magyar eredményeket illeti: a Fidesz támogatottsága második hónapja csökken. Jelenleg a Fidesznek és a KDNP-nek együtt 13 képviselője van, 12-en a Fideszt kéviselik, egy politikus pedig a KDNP-t reprezentálja. Ezt a számot korábban folyamatosan hozta a kormánykoalíció, de múlt hónapban már eggyel kevesebb mandátumot vetítettek előre nekik, ez most újabb egy pozícióval csökkent. Ez azt jelenti, hogy ha most tartanák a választásokat, akkor tíz fideszes és egy kereszténydemokrata képviselő szerezne ötéves megbízatást. Ez az eredmény minden bizonnyal a kegyelmi botrány hatását is mutatja, azonban még nem tartalmazza Magyar Péter színre lépését és befolyását a magyar belpolitikára – ez vonatkozik a többi pártra is.

Ami a többi pártot illeti: a Demokratikus Koalíció mandátumszáma múlt hónapban a korábbi kettőről felugrott ötre, most pedig négy székben bízhatnak. Két mandátumot kapna a Mi Hazánk, míg a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt egy-egy képviselőt küldhetne Brüsszelbe. Ugyancsak jutna egy mandátum a Vona Gábor vezette Második Reformkor Pártnak is.

Forrás: hvg.hu

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Az arány is, az irány is biztató! Annak kimondottan örülnék, ha a fideszt egyik pártcsalád sem fogadná be. A Néppártnak sem kéne eltűrnie a keresztény eszményt és a demokráciát meggyalázó semjén-féle alakokat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@Maccska: Te gyűlölködsz itt folyton több névvel kommentenként 10 ezerért...
csak úgy....
@division: gondolod,hogy fizet valaki ennek a tulbuzgó gyogyósnak a beteges eszetlenkedéseiért?
division
@csak úgy...: Valamiből csak meg kell élnie, ha már minden nap itt van mondhatni reggeltől estig. Jó egy hónapja időm sem volt megint felnézni, és most egyből láttam, hogy itt írogat egész nap.
division
@Maccska: Tényleg, az infláció...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.