A nemi erőszakot övező társadalmi előítéletek ellen tiltakoznak szombaton a RibiSéta/SlutWalk résztvevői Budapesten. Az érdeklődők a Deák téren gyülekeznek délután 4-kor, majd a Klauzál téren véget érő felvonulás után a Pepita Ofélia Bárban szakértőkkel beszélgethetnek este 7 órától - közölték a szervezők.

A SlutWalk mozgalom elsődleges célja, hogy tiltakozzon a nemi erőszakot övező társadalmi előítéletek ellen, követelje a személyes szabadság és önrendelkezés jogának tiszteletben tartását, az áldozatokat megillető tisztességes bánásmódot a hatóságok és a média részéről.

Mint írják, a nemi erőszakot, a szexuális zaklatást, a szexuális erőszak és a nők elleni erőszak egyéb formáit övező előítéletek áthatják a társadalmat, az igazságszolgáltatást és a médiát. Éppen ezért a szervezők célja hangsúlyozni azt, hogy valakit erőszakkal, fizikai erőfölénnyel, fenyegetéssel, vagy egyéb hatalommal akarata ellenére szexuális aktusra kényszeríteni minden esetben súlyos, emberi jogokat sértő bűncselekmény. A nemi erőszakot leszámítva kevés más bűncselekményre jellemző, hogy az áldozatot teszik felelőssé az őt ért erőszak miatt és nem az elkövetőt.

Az Országos Kriminológiai Intézet egyik kutatása szerint Magyarországon száz nemi erőszak esetből átlagosan maximum négy kerül a rendőrségre. Még kevesebben tesznek feljelentést, ha az erőszakot családtag követi el. Nem véletlenül keres ilyen kevés nemi erőszakot átélő nő jogorvoslati lehetőséget, hiszen az igazságügyi eljárás során újra traumatizálódnak és gyakran megalázó bánásmódban részesülnek: megkérdőjelezik szavahihetőségüket, magánéletükben vájkálnak, felelőssé teszik őket az elszenvedett erőszakért és sok esetben hamis vád címen ellenük indítanak eljárást - olvasható a közleményben.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sokanvagyunk
@Pálinkafőző Rézüst: Amire te asszociálsz, azok a jövő értelmisége lesz. Ők fogják a gyerekeket tanítani, elmagyarázni nekik az érvényesülés leggyorsabb útját. Ők fogják mint értelmiség vezetni az országot, az intézményeket, mindenképpen valami vezető szerepet játszani. Persze diploma nélkül nem is élet az élet? Fiatal korában eladta a testét, később, vezető korában a lelkét fogja, könnyedén - persze, kényszerűségből! Korrupt, anyagias, törtető, gátlástalan - de diplomás!
Az erőszak minden formáját elítélem! Nagyon sajnálom, és tenni is kellene azokért az emberekért, akik megalázottak lettek - bármi oknál fogva is.
Hopppá
@Pálinkafőző Rézüst: A stílusod és az értékrendet a béka segge alatt van, a jó modorról pedig azt, sem tudod, hogy eszik-e vagy isszák.
varrólány
Férfiak is vonulnak? Amennyi erőszakos nő van már!
Pálinkafőző Rézüst
@Hopppá: és akkor még te nevezed magad kurvának?? Ők különbek nálad!
Pálinkafőző Rézüst
@Hopppá: póba! És utána "A stílusod és az értékrendet a béka segge alatt van, a jó modorról pedig azt, sem tudod, hogy eszik-e vagy isszák. " duma!!! Jó szerencsét! Tartsd tisztán amit kell..
Pálinkafőző Rézüst
@Hopppá: Hopppá: Ha nincs más lehetősége? És ne beszéljünk akkor most a cigányokról! Mert te rájuk asszociálsz! Tudod, hány egyetemista, főiskolás lány tartja el magát ebből? És finanszírozza a tanulmányait? És hányat vernek meg, erőszakolnak meg? Te is így végezted el az iskoláidat? Rá voltál kényszerülve? Szar dolog de ki kell mondani: akinek nem milliomosok a szülei, vagy nem egy született lángész, az bizony másképp nem tud diplomát szerezni. Mosolyogjál tovább, és akkor hogy is van ez az ősi mesterséggel?? Meg az erőszakkal??
Melyik mondatommal, szavammal van gondod???,,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.