Nem gondolkodott a saját életéről, amikor egy másik emberét kellett megmentenie – ezt mondta Klausmann Viktor a szerinte hősiesen helytálló Kiss Péterről.

Kiss Péter a Kancsendzönga tragédiába torkollt megmászása után Erőss Zsolt (†45) segítségére sietett - olvasható a pénteki Blikkben. - Emberileg és sportolóként is mindent megtett Zsoltért. Úgy gondoljuk, Peti igazi hősként halt meg - vélekedett az expedícióról szóló hírek alapján Klausmann Viktor.

A két hegymászó a sötétben, a szabad ég alatt töltötte az éjszakát a mínusz 30 fokos hidegben, és csak reggel találtak újra egymásra. Amikor az újabb bejelentkezésnél Peti átvette a rádiót, azt mondta: „Zsozsó egy kicsit rossz bőrben van, de masszírozom, és lassan ereszkedünk lefelé."

- Ha hazatérnek az expedíció tagjai, akkor a rádióbeszélgetéseket szakemberek fogják elemezni, hogy kiderüljön, mi történt pontosan - folytatta Klausmann, hozzátéve: sajnos visszavonhatatlanul ki kell mondani, hogy a fiúk már nincsenek életben.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyuszicsibe
@Dulcinea: na igen... minden tiszteletem a serpáknak. Számomra inkább az a megdöbbentő,hogy a 16 év során "hat mászótárs halt meg Erőss mellett". Tisztelem a kitartását,sőt: mélységesen tisztelem,hogy a mászás neki több volt,mint szenvedély-de onnantól kezdve,hogy nem egy ember meghalt mellette,én úgy gondolom,ebben már nem lehet kihívás,csak önzőség.Ez az én véleményem...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bagira
@Nyuszicsibe: Olvastam róla nem keveset, filmet is láttam, nem most, nem 2012-ben hanem jóval elöbb. Érdekes, kemény, konok, makacs ember. Lehet szeretni, nem szeretni, megérteni vagy elítélni. Mégis tartom, hogy a halála kapcsán nem ez a megfelelő hangnem. Senki nem hivatott őt megítélni. Nem most és nem ilyen stílusban ahogy a neten megy. A kritikám nem kizárólag téged érintett, csak a bejegyzésed kapcsán írtam. Vannak emberek, akik egész életükben életveszélyesen élnek, történjen bármi, vannak akik nem. Mi hétköznapi emberek ezt nem érthetjük, ám elfogadhatjuk. Még mindig tartom, hogy egy ilyen apa lehet jobb, mint egy otthon ülő, ám megkeseredett, esetleg iszákos és verekedős. Nem az együtt töltött idő mennyisége, hanem a minősége a fontos. Valóban szomorú, hogy nem mellette nőhetnek fel a gyerekei, de az édesanyjuk mellettük lesz. Mindezt közösen vállalták, Hilda tudta kihez megy férjhez. Ő így fogadta el, nem a kívül állók feladata ítélkezni. Nem most és nem így.
Redzsy
Én nem ítélkezek, de józan paraszti ésszel ha én profi mászó vagyok és van egy fiatal 4 ezer méterig tapasztalt hegymászó, azt nem viszem fel 8 ezer méter fölé.
Hanem mellé állok, segítem, tanítom gyere velünk először csak 5 ezer méterig a hegy megmarad, jövőre 6 ezer méter lássam mit tudsz. Attól mert valaki jó gokart versenyző, nem indítom egy forma egyes futamon. Erősst nem szívlelem, kapott már intő jelet állj ne tovább. Ő választott, nyugodjék békében. Kiss Pétert sajnálom, hogy nem egy épeszű mentort talált. Illetve akik ebben a projektben részt vettek talán nekik kellett volna azt mondani, hogy nem mehetsz fel, reméljük levonják egy életre a tanulságot, bár ez ezen a fiatal srácon már nem segít.
csa-csa
Nyuszicsibe:".."A serpák felelősek Erőss Zsolték tragédiájáért?" Én innentől inkább gusztustalannak tartom ezt a történetet,"

Egyetértek!
DE hogy most mindenki az Erőss Zsoltot hibáztassa, enyhe túlzás!
kecskes laszlo
Nem tudom sajnálni viszont a gyerekeit igen ,mert fél árván fognak felnőni. Az anyjukat nézve mintha az sem lenne rendesen összerakva. Örülni kellett volna neki,hogy az egyik lába megmaradt és azután csak a családnak élni. Ki fogja őket eltartani?
Dr. Felipe
Az tény hogy 24 óránál többet nem lehet eltölteni 8 ezer méteren a halálzónában. Ha már nem vittek oxigénpalackot akkor vissza kellett volna fordulniuk mert nem elég feljutni a csúcsra onnét le is kell jönni. Mindenképp felelőtlenség volt a csúcstámadás mert túl lassan másztak és sok időt töltöttek a halálzónában amit egy szervezet már nem tud elviselni persze ezt lehet hősiességnek is nevezni.
vukkocska
Klaussmann Viktor is bölcsebb lett volna, ha hallgatott volna. Minden a mese kategóriába tartozik, aki feltételezéseit konkrétumnak írja le. Kiss Péter a felvételek szerint már nem volt Erőss Zsolt mellett az út végén. Az is csak feltételezés, hogy lezuhant volna. Szegény szerencsétlen feleség és két gyermek. Nekik sem jók ezek a különféle megnyilatkozások. Remélem nem olvasnak erről semmit, kizárják az életükből a kommunikációt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.