A Károli Gáspár Református egyetemen, "Nyelvi illemtan" címen hoztak létre aloldalt az egyetem weboldalán, ahol részletesen kioktatják a felnőtt hallgatókat, hogy mit illik és mit nem.

Kiemelik, hogy az aktuális napszaknak megfelelően kell köszönni, de nem hányaveti módon, minden esetben hozzá kell tenni, hogy "kívánok" – tehát nem "Jó napot!", hanem "Jó napot kívánok!" Ezen felül megjegyzik, hogy Tóth Máriát, aki a tanszéken tanít, minden esetben a titulusának megfelelően kell szólítani: nem Tóth Mária, hanem Tóth Mária tanárnő! 

Az e-mail protokollt is leírják: ne küldjenek üres levelet a diákok, csupán a csatolmánnyal, hanem "Mindig szerepeljen az e-mailben, ki, milyen céllal és mit küld az oktatónak". Szerepel az leírások között az is, hogy hangulatjeleket és érzelmeket kifejező kontextussal ne traktálják a tanárokat! "Ne küldjön az oktatóknak humoros, ironizáló leveleket, pl. azért nem tudott eljönni valaki a reggeli vizsgára, mert ilyenkor tud jól aludni (sic!).  

Még a nagy kezdőbetűk és az egybe- valamint különírás szabályaira is felhívják a egyetemisták figyelmét: "Írásban (levél, e-mail írásakor) megszólítás esetén használja a nagy kezdőbetűs változatot (pl. Tisztelt/Kedves X.Tanár Úr!, Tisztelt/Kedves Tanárnő! Nota bene: a tanárnő szót egybe kell írni!" 

Érdemes elolvasni, hogy felnőtt embereknek, hogyan magyarázzák el, miként kommunikáljanak a tanszék oktatóival és adminisztrátoraival.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Ha már kihagyta valahogy az elemi iskola első néhány évét... - mint a focisták, rögtön az akadémiával kezdi.
sokanvagyunk
Ha már kihagyta valahogy az elemi iskola első néhány évét... - mint a focisták, rögtön az akadémiával kezdi.
varrólány
@sokanvagyunk: Kedvességgel , udvariassággal , tisztelettel illemmel , nem lehet nagyot bukni az életben.
A cső, csá meg hasonlók azért nem a legjobb igaz hogy divatos!
Linna
Ebben az egészben az a legszomorúbb, hogy ezt én még az általános iskolában tanultam (meg).
Linna
Bocs, ez félreérthető...a szomorú az, hogy az ottani diákokat eddig nem tanították meg ezekre az alapvető ismeretekre. Persze miért is csodálkozunk, amikor sokan még azt sem tudják, hogy melyik kezükhöz tegyék a kést vagy a szalvétát. A többi elemi udvariassági, helyesírási és egyéb szabályról már nem is beszélek.
Gratulálok az egyetemnek és a kiírónak!
Cukkini
Egymás szemrehányása helyett ember járása legyen egyenes, változatos, kitartó, és szív attól divatból körültekintően méretes cipőben andalogva kopog hangosan csattogva?
Nóta csattan adtam zenét, forogjon az összes láb.
Évek óta szórtam magam, hajlottam én mint a nád.
Trillalalla-trillalalla-lalalala, dallam szól:
Ilyen vagyok éjjel-nappal, zene hátán alapból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.