Görbe Nórának és férjének pokoli volt az elmúlt hat és fél év, az éveken át húzódó hitelek törlesztésébe bele is betegedtek – mondta Hajdú Péter műsorában, a Frizbiben.

A színésznő szerint félrevezették őket a bankok, amikor felvették a svájci frank alapú hitelt. Erkölcstelennek tartja, hogy a bankok az ügyfelekre hárítják a svájci frank növekedésének terhét.

Görbe Nóra sokszor az ájulás határán volt az állandó feszültség és stressz miatt, aminek következtében gyakran voltak pánikrohamai.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Linna
@freemanpetya: Köszönöm, én már a magyarázkodásba is belefáradtam, legalább van valaki, aki még mellénk tud állni. (Még ha önhibáján kívül került is bele.)
@Horizont: Te is egy normális gondolkozású ember vagy, még annyit hozzátehettél volna, hogy azért többszázezer ember nem tévedhet külön-külön ekkorát! Köszönjük!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
oncogito
Rettenetesen sajnálom azokat, akiknek a hiteleik miatt vannak hatalmas gondjaik.
Görbe Nórának mielőbbi gyógyulást kívánok és hogy kilábaljon a bajokból.
De.
Felnőtt, tanult emberek, hogy nem gondolják, hogy egy valuta alapú hitel törlesztése nem függ a forint alakulásától? Tényleg azt hiszik, hogy a bank kezdetektől átvállalja a veszteséget, miután a nyereség az ügyfélé?
Könyörgöm, hol van itt a félrevezetés?
oncogito
@Horizont: - kétségtelen, hogy a bank is tisztességtelen.
Én arról beszélek, hogy eleve ilyen buliba nem szabad belemenni. Hogy hiheti bárki, hogy még normális körülmények között is jól járhat hosszú távon a forint és a svájci frank arányában?
oncogito
@Horizont: - nem tudsz meggyőzni.
Akinek százezres nagyságrendű a jövedelme és sok milliós kiadást akar -- az eleve nagy kockázatot vállal. Nem szabad nyújtózni tovább, mint ahogy a takaró ér.
Amire nem telik, azt nélkülözni kell, ha nem akar az ember bajba jutni.
Nem, nem csak a bank a tisztességtelen. A mindenkori kormány beleegyezése nélkül egyetlen bank sem tehet semmit. Nézzen utána.
Aztán meg amikor jól járt az ügyfél nem reklamált. Bizony kellene némi jártasság, ha nagy adósságba veri magát az egyén. Felnőtt embernek kellene ennyi felelősség.
Én úgy vélem egyharmad felelősség a bankoké, egyharmad a mindenkori kormányé (a banki egyoldalú szerződés engedélyezése és a forint alakulása miatt) és bárhogy berzenkedik bárki, bizony egyharmad az ügyfélé.
oncogito
@Horizont: - akkor most miért is vitázol velem? Miben nem értünk egyet?
Mert most már ez teljesen nem világos számomra.
oncogito
@Horizont: - én felelősségről beszéltem. És okolni szerintem bankot, mindenkori kormányt és ügyfelet egyaránt lehet.
Egyébként nem kell egyetérteni és nem kell tanulni a hibákból.
Lehet a sötét lyukban évtizedekig is kuksolni. ;-)
1magyar
@oncogito: Azt hitték tisztességes kamattal beérik a bankok, de tévedtek ők is.
oncogito
@Horizont: - akkor ne beszélgess sötét egyénnel. Mindketten jobban járunk.
A kutya téma óta igencsak elfogult vagy velem, de szíved joga.
Kár, hogy azok közé tartozol, aki ha valamiben nem ért egyet, akkor az egész embert ellenségnek, butának tartja.
Én kerülöm az ilyen egyéneket lehetőség szerint.
Ha majd a személyes ellenszenved ellenére is tudsz objektíven beszélgetni, elfogadni, hogy az egyet nem értés nem a sötét agy következménye, még beszélgethetünk.
Addig nem.
oncogito
@1magyar: - tisztességes kamat ellenére is lehetett azzal számolni, hogy a forint le fog maradni a svájci franktól és annak a veszteségét bizony az ügyfélnek kell viselni.
1magyar
@oncogito: Akkor arrais lehet számolni, hogy brókercégek és bankok lelépnek a pénzeddel, tehát nem lehet betenni.
Ezt egyébkén kevés ember gondolta, tudta, hogy ekkora lemaradás lenne.A válság meg mindig azt jelenti, hogy a szűk gazdag réteg ellopja az állami vagyonok nagy részét.
oncogito
@1magyar: - a kettő nem ugyanaz. A csalással számolni nem akkora valószínűség, mint a forint romlása a svájci frankkal szemben.
Tényleg egyedül én gondolom ezt? Vagy tényleg ilyen nagy mértékben nincs belátás saját tévedéssel kapcsolatban és csak más lehet a hibás?
oncogito
@Horizont: - nézd, én elfogadom mindnekinek a más véleményét, de ne kelljen már magamévá tennem. Igen, mondom a magamét, mert nem kaptam döntő cáfolatot.
Ha bosszant, sajnálom, de én ilyen vagyok.
De te sem fogadod el az enyémet, ne felejtsd el.
Kell egy mákszemnyi belátás, ha valaki bajba jutott, hogy ő maga is részese. Ha nincs, akkor bizony sötét lyukban csücsül. És ez nem értékítélet, hanem egy tanmese részlete.
Mert a baj bizony egy sötét lyuk, amibe Görbe Nóra és még sok más csücsül.
És ha csak mást okol érte, akkor a következő sötét lyukba is bele fog esni.
Nem kell elfogadnod, tekintsd annak, hogy csak hajtogatom a magamét. De én ezt így gondolom és így is mondom.
És mostantól én befejeztem.
1magyar
@oncogito: Nehogy azt mondd, hogy te tudtad volna ezt ha valaki megkérdez?!
Te nem jársz multikhoz vásárolni?
oncogito
@1magyar: - mit, hogy a forint romlani fog...?
freemanpetya
Jó magyar szokás szerint rúgjatok még egyet a földön fekvőbe, nehogy esetleg megértsétek a helyzetét és sajnáljatok valakit. Ez olyan dolog mint amikor azt mondják, hogy a magyar megél a jég hátán is...már hogyne élne meg, lelök mindenkit róla és éli vígan az életét...ez a magyar ember.
oncogito
@freemanpetya: - jó magyar szokás szerint felületes vagy.
Irtam és úgy is gondolom hogy sajnálom és kívánom, hogy minden segítséget megkapjon Görbe Nóra is és minden rászorult is.
Csak az az egy, amit hajtogatok, hogy be kell látni, van benne saját hiba is és nem lehet mindig csakis és kizárólag mást okolni.
Aki ezt rugdosásnak fogja fel, azon Isten sem tud segíteni.
freemanpetya
@Horizont: bizony megkezdődik, fogyjunk vagy takarodjunk innen, esetleg ugorjunk ki az ablakon mert mi nem kellünk már a politikusainknak. Oncogito-val egyet szoktam érteni, de most nagyon nincs igaza. Az én legjobb barátomnak kölcsön kezese voltam. Megvette a lakást és a vételár egy kisebb részére kölcsönt vett fel. A törlesztőrészlet a kezdeti 60 ezerről 130 ezerre nőtt. Megjegyzem a kölcsön összegét ekkor már teljesen visszafizettük, nulla - azaz nulla - forint volt a hátralék a mi számításaink szerint. De nem a bank a kétszeresét kérte még! Megszületett a gyerekük és a feleség jövedelme még kisebb lett mint addig, ráadásul a barátommal egy helyen dolgoztunk egyszerre szűnt meg a munkahelyünk is. Halasztást kért a törlesztőkre de nem kapott, közben rokonoktól - akik még szegényebbek nálunk is - összeszedtünk milliós összeget - hogy valamennyit törlesszünk az "elmaradásból" és kértük a kölcsön visszafizetésének kitolását is. Végrehajtók, ügyvédek, pénzügyi tanácsadók mindenhol leszedtek bennünket pénzzel. A vége az lett, hogy elárverezték a lakást 10-ed áron, és a barátom ennek ellenére még mindíg tartozik a banknak a felvett hitel 2-szeresével (ugye már korábban írtam hogy a hitelt az utolsó fillérig visszafizettük már egyszer) amit vonnak a fizetéséből. és most jön a plusz csavar MÉG ÉN IS tartozom a banknak kezesként 4 millióval (ennyi volt a hitel összege amit a barátom felvett és amit már egyszer visszafizetett), amit vonnak az én fizetésemből. Na ehhez mit szólsz oncogitó? Erre mikor kellett volna felkészülnünk? A mocskos , aljas viselkedésre szerinted fel lehet készülni? Egyet szoktam érteni veled, de most nincs igazad. Más lenne a véleményed ha a saját bőrödön érzenéd. Görbe Nóra se ezt érdemelte, meg senki sem. Ő is szégyenli ezt az egészet és inkább nem beszél róla, eddig én sem beszéltem erről mert ez valahol ennek az egész országnak a szégyene. Mindannyiunké, hogy ezt megcsinálták velünk.
freemanpetya
@Horizont: Minden szavaddal egyetértek. Akik nincsenek ebben benne csak kibickednek, azok a média által sulykolt badarságoknak ülnek fel, akik az árfolyamváltozásra meg a felelőtlen hitelfelvevőkre kenik ezt az egészet. Itt mindenkinek köze volt ehhez a lehúzáshoz , asszisztált ehhez (szerintem) minden érintett jogvégzett. Az árverezés nagyon jó üzlet volt egyeseknek, akiktől elvették azok meg sorra ugráltak ki az ablakon vagy mentek a híd alá lakni családostul. Nem kell védened a lehúzókat oncogitó, hidd el meg tudják azok védeni magukat nélküled is.
oncogito
@freemanpetya: - sajnálom, hogy csak ennyi ment át a mondandómból, ami ráadásul kiforgatva van és ilyen formájában nem is igaz.
Bocsánat, ha bárki érzékenységét megsértettem.
De amit írtam, azt fenntartom.
zsizsike
Szegény Linda, át tudja érezni a lelkiállapotát az a sok ezer sorstársa akik hasonló gödörbe kerültek. Kurva bankok, kurva állam, miért nem működött a bankfelügyelet annyi éven át?
freemanpetya
@oncogito: én is sajnálom, hogy nem fogod fel amit írunk, ami lényegében érthető is, mert téged ez a dolog nem érint. Mi vagyunk a felelősek, hogy itt maradtunk és próbálunk a nyomor közepette is élni és a családjainknak - nagy szűkölködések árán - tetőt biztosítani a fejük fölé. Neked feltehetően nincsenek anyagi problémáid, ezért nem is érted hogy keveredhet ilyen helyzetbe egy hozzánk hasonló nyomorult. Gondold csak azt, hogy mi vagyunk a felelősek ha ettől jobb lesz neked. Nem ilyennek ismertelek meg, máskor mindig együttérző vagy azokkal szemben akik bajba kerültek.
oncogito
@freemanpetya: - tudod, ötvenegy évesen lett miénk az a lakás, ahol lakunk. Több generáció. Huszonéve nem volt felújítva, csak kisebb-nagyobb javítgatások.
Igényünk lett volna rá, de nagyobb hitel sosem mertem/mertünk felvenni, mert szerény anyagi körülmények között élünk.
De gondolj amit akarsz, én már belefáradtam.
Nem bántásból írtam, amit írtam, sőt az együttérzés vezetett, ezért bátorkodtam amolyan életvezetési tanácsot.
De többet nem teszem.
És nem kell senki támogatás, egy véleményen levés, mondom én a magamét akár egyedül is a világban, ha igaznak tartom.
freemanpetya
@oncogito: Ha te is ilyen csehül állsz mint mi, akkor mi a fittyfirittyért véded azokat akik lehúztak bennünket? Ráadásul téged nem is érint és nem is vagy teljesen képben csak közvetett információd vannak a dologról, méghozzá pontosan azoktól akik átvágtak bennünket. Én sem bántásból írom, amit írtam, csak egyszerűen nem ismertem rád. Ha megbántottalak ne haragudj. Nem állt szándékomban. A véleményed ahogy tapasztalhattad is, mindíg meghallgatom és általában mindíg egyetértek veled, mert jók a meglátásaid. De hidd el ebben az ügyben, tévedsz. Hidd el nekünk, akikkel megesett a dolog, hogy nagyon átvágtak bennünket a palánkon. Tudod az a legborzasztóbb, hogy miután tönkretettek bennünket még te - aki értelmes és széles látókörű, művelt ember vagy - még te sem akarod elhinni nekünk azt, hogy piszkosul átcseszték az agyunkat úgy, hogy szinte tehetetlenek vagyunk. Kizárólag ilyen helyeken tudjuk elpanaszolni a gondunkat itt meg azzal találjuk szembe magunkat, hogy nem hiszik el amit írunk és ráadásul még bennünket tesznek felelőssé azért mert lehúztak bennünket. Én továbbra is tisztellek és elolvasom amit írsz, de most tekintettel arra, hogy nem vagy a megfelelő információk birtokában, egy kicsit elsietted az ítélkezést. Nem akarlak én semmivel sem megbántani, most is azért írok nehogy azt érezd, hogy én meg akarlak sérteni. Isten őrizzen engem attól. A véleményed nekem is számít , ha ide feljövök mindíg elolvasom te hogy látod a dolgokat és még az sem fordult elő, hogy mi nem értettünk egyet itt a Propelleren. most viszont azt érzem elhamarkodottan nyilatkoztál, ami érthető mert a média is ebbe a gondolkodás folyamba tereli a kívülállókat. Ha pedig ti, ki is mondjátok azt, hogy mi vagyunk a hibásak...már el is érték a céljukat...
Linna
@freemanpetya: Köszönöm, én már a magyarázkodásba is belefáradtam, legalább van valaki, aki még mellénk tud állni. (Még ha önhibáján kívül került is bele.)
@Horizont: Te is egy normális gondolkozású ember vagy, még annyit hozzátehettél volna, hogy azért többszázezer ember nem tévedhet külön-külön ekkorát! Köszönjük!
Linna
@Horizont: Hagyd oncogitot, nem is az eszmecsere fontos a számára, mert még utána is csak ba...gatja az embereket, és minél jobban el van keseredve valaki annál jobban. Én kezdetben, mikor idejöttem, azt hittem, az egyik normális hozzászóló, de most már csak egy hülye, sötétagyú, szemét fa..nak tartom.
freemanpetya
@Linna: érintett vagyok, tehát kiállok mellettetek minden körülmények között, ez természetes dolog. Ebben senki nem tud megingatni. Viszont oncogitóval kapcsolatban szerintem tévedsz. Ő jó ember, azon kevesek egyike akik jóérzésűek és jólelkűek ebben a gonosz világban. Általában nagyon jók a meglátásai és nagyon együttérző azokkal akik bármilyen hátránnyal vagy nehézséggel élnek együtt. A bankok nyilvánvalóan nagyobb pénzügyi forrásokkal rendelkeznek mindannyiunknál így bőven van arra pénzük, hogy a közvéleményt ebben az ügyben a médián keresztül befolyásolhassák. A felelősségünkre apellálnak ami teljesen hibás nézet, mert mi nem befektetők vagyunk hanem hitelfelvevők (én magam kezes). Úgy állítják be mintha mi az árfolyamra játszottunk és ezzel kufárkodtunk volna, mint egy befektető. Persze aki kívülálló az el is hiszi ezt a mesét és még olyanok is bedőlnek ennek mint oncogitó aki egyébként élesen és tisztán lát más ügyekben ahol nincs ekkora befolyásoltság a médián keresztül. Ezért ne ítéld el őt, kérlek. Nincs rálátása az ügyre közvetlenül, csak közvetetten és ez a körülmény jelentősen befolyásolja a kialakított álláspontját. Hidd el azonnal egyetértene ő is velünk ha személyesen is meggyőződne arról miken megyünk mi keresztül...
m.macskosz
@oncogito: "Én úgy vélem egyharmad felelősség a bankoké, egyharmad a mindenkori kormányé (a banki egyoldalú szerződés engedélyezése és a forint alakulása miatt) és bárhogy berzenkedik bárki, bizony egyharmad az ügyfélé."
@freemanpetya: @Linna: @zsizsike: @Horizont: A fenti mondattal én is egyetértek, pontosan ezért nem vágtam bele soha komolyabb hitelbe, a devizahiteles gazemberség óta meg akkor sem vennék fel hitelt, ha kenyérre kellene!
De! Emlékeztetném a b.Társaságot, hogy Csányi Sándor, az OTP-s, elmesélte anno Kálmán Olgának, hogy a parlamenti képviselők 75%-a végtörlesztett a 180,--os CHF árfolyamon! Márpedig a parlamentben nem analfabéták ülnek, hanem némelyik elöl-hátul dr.! Ők nem is szegények, akkor miért is vettek fel hitelt?! Ők nem számoltak a kockázattal?! És, hát a többiek, a testvéremberek miért is nem éltek ugyanezzel a lehetőséggel?! Megmondom: azért, mert aljas dögök a politikusok, ebben az ügyben is, párt hovatartozástól függetlenül!!!
Bizony, annyiban "felelőtlenek" voltak a hitelt felvevők, hogy azt hitték, hogy a bankok és a politikusok fair módon játszanak. :(
Fradigege
Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Emiatt én soha nem vettem fel hitelt. Havi 10 ezer is sok lenne 20-25 éven keresztül, nemhogy 40-80-180 ezer. Most meg megy itt az idegbaj.
m.macskosz
@Horizont: Én értettem őt is, Titeket is, kissé elmérgesedett a vita, de minimum Madách óta tudjuk, hogy sok múlik egy hangon, egy betűn, egy hangsúlyon...:)
www.mek.oszk.hu/06000/06041/html/ftn/ftn0005ftn1.html
Csak ismétlem önmagam, amikor azt mondom, hogy ilyen mocskos munka a világon nem létezhetne, hogy (direkt leegyszerűsítve) valaki felvesz ötmilliót, visszafizet ötmilliót és még mindig tartozik ötmillióval! És, bizony ebben a kontextusban, bizony nem a hitelt felvevő a leginkább a "bűnös".
Linna
@freemanpetya: De miért idegesíti tovább és tovább és még mindig tovább a már eleve idegileg kikészült embert? Ha egyszer látszódik, hogy nem jutunk dűlőre egymással, akkor végre abba kell hagyni a vitát! Mi értelme ugyanazt még nyolcszor elmondani? Ez már a másik ember b...gatása. Ezt én nem tudom másképp jellemezni.
Nem szokásom csúnyán beszélni, de amikor már ilyeneket mondok, akkor már kikészültem a másiktól. És erre ne mondja azt senki, hogy akkor én ne vitatkozzak! Nyilván én is kíváncsi vagyok mások véleményére, meglátására, de az előzmények hatására már cafatokra rongyolódtak az idegeim. Ha valakiben van egy kicsi empátia, akkor ezt észreveszi, és nem nyomatja tovább a mondanivalóját, ráadásul személyhez szólóan. Vagy ez a szórakozása? Hát akkor jobb élvezete ne legyen az életben!
Tetszik, nem tetszik, engem nagyon bántott!!!
freemanpetya
@Linna: Most már egyetértek veled. Azért próbáltam védeni mert nem igazán ismertem a szokásait, de be kell látnom némiképpen igazad van. Ez a devizahiteles téma teljesen kifordította őt magából. Én azon is csak csodálkoztam amiket ma írt a Pókáékról szóló poszt alatt de nem szóltam, csak ámulok. Szerintem végrehajtó van a családjában vagy banki alkalmazott, különben nem védené őket. Azért gondolom ezt mert ha egyébként nem érintett ebben a dologban, akkor miért haragszik azokra akiket kiforgattak a pénzükből, a lakásukból? Ebben mi az öröm a számára? Én nem ismerek rá. Írtam neki privátban egy egész litániát de arra meg nem is válaszolt, csak nyomatja tovább a teljesen ellenséges dumáit a devizahiteles posztok alatt. Én úgy vagyok vele, hogy ebben a devizahiteles témában teljesen figyelmen kívül hagyom a véleményét. Ha most én is cseszegetős kedvemben lennék, mit szólna ahhoz ha a kutyákat és a kutyásokat kezdenénk el cseszegetni, bármiért. Mert ha ő szórakozhat a devizahitelesekkel mi miért ne szórakozhatnánk az utcákat kutyaszarral elborító nagytestű városi kutyatartókkal? Annak sincs értelme amit ő csinál csak cseszegeti a lehúzottakat, ezen az alapon- értelmetlenül - akár őt is cseszegethetnénk azzal, hogy az utcára és játszóterekre ürítő nagytestű kutyák vizelete és széklete gyermekvakságot okozhat és különösen veszélyes a kisgyermekekre. Szerintem jobban tenné ha olyan témába ütné bele az orrát amire rálátása van. Nézd, hagyni kell tombolni. A vak is látja, hogy ő nem a lehúzottak hanem a lehúzók oldaláról van érintve. A megnyilvánulásai alapján én nem tudok róla mást feltételezni.
Linna
@freemanpetya: :)
Hagyjuk. Már engem is nagyon fáraszt a téma. Majd máshol, másról beszélgetünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.