Életének 89. évében, hosszan tartó súlyos betegség után keddre virradó hajnalban elhunyt Bara Margit Kossuth- és Balázs Béla-díjas színésznő, az 1950-1960-as évek egyik legnagyobb magyar filmcsillaga – erősítette meg a család a 24.hu értesülését az MTI-nek.

 Elhunyt Bara Margit Kossuth-díjas színésznő

Bara Margit 1928-ban született Kolozsváron, ahol egy évet végzett el a Színművészeti Akadémián. 1945-55-ben a Kolozsvári Magyar Színházban játszott. 1955-ben települt át Magyarországra, 1957-ig a Petőfi Színház, majd a Nemzeti Színház művésznője lett. A csúcson volt, amikor 1964-ben belekeverték az úgynevezett Onódy-ügybe, ezt követően pályafutása harminchat évesen derékba tört. A színpadtól 1978-ban vonult végleg vissza.

Ismertebb filmjei közé tartozik a Szakadék, a Bakaruhában, a Szegény gazdagok, a Ház a sziklák alatt és a Csempészek. Művészetét 1967-ben Balázs Béla-díjjal, 2002-ben Kossuth-díjjal ismerték el. 2011-ben, a 42. Magyar Filmszemlén életműdíjjal tüntették ki a 2005 óta nagybeteg művésznőt, 2012-ben Budapest díszpolgára címet adományozták neki.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

varrólány
@eszegfu: Sajnos ilyenkor tudjuk meg mi is hogy milyen jó színészeink voltak. Míg élnek felejtődnek màr hogy nem tudjuk mi van velük,pedig érdeklődéssel olvasnànk az életükről hogyan éltek abban a korban mint színésznők.
Nyugodjon békében !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@eugen4402: Az Ónodi ügyről én is olvastam de Szirtesről nem ...hát utólag is meghajtom a fejem előtte nagyon bátor volt abban az időben!!! Bár erről az Ónodyról nem derült ki mi volt a politikai szála. Te hallottál valamit erről?
eugen4402
@Horizont: Rémlik, mintha valami USA-kémkedési ügyet említettek volna, de esküdni nem mernék rá...
Horizont
@eugen4402: Kitalálhattak bármit... Szegény művésznő lett a nagy áldozata és nem is ismerték egymást. :(
nyanya001
@eugen4402: Nem kémkedés, hanem az Onódy féle botrányba keverték bele
de ebbe most nem mennék bele kegyeleti okokból.
Csak Szirtes Ádám állt ki mellette.
Béke poraikra.
Desischado
Krencsey Mariann mellett, egy másik nagy kedvencem is elment. Nagyon szeretem, csodálatos szinésznő volt ő is. Nyugodjék békében! Legalább nem szenved tovább.
eugen4402
@nyanya001: Igen, Bánó A. már felvilágosított közben. Alighanem Kovács Erzsi sztorijával kevertem. Szegény Barát a tivornyázós luxus call-girl botránnyal pöckölték ki a pályáról. Manapság egy ilyen pletyka kifejezetten segíti az előbbre jutást...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.