Magyar együttesek dalait dolgozza fel egyik lemezén a Tankcsapda – a csapatok egy kivétellel örömmel adták dalaikat a válogatáslemezhez. Szörényi Levente azonban megtiltotta a debreceni rockbandának, hogy feldolgozzák az Illés: Goodbye, London! című számát - írja a Bors.

A Tankcsapda frontembere, Lukács László az RTL Klub Portré című műsorában elmondta:

A felvétel el is ké­szült, de aztán a megjelenés előtt az utolsó utáni pillanatban végül nem adott rá engedélyt az Illés. A Szörényi-Bródy páros ugyanis végül azt mondta, hogy nem. Igazából pontosan nem tudjuk, hogy miért nem, mert velük személyesen nem sikerült erről beszélni, mert ők annyira magasan ülnek a Parnasszuson, hogy csak áttételesen tudtunk velük kommunikálni.

A Bors megkérdezte Bródy Jánost, így végül kiderült, miért került tiltólistára a dal:

A Tankcsapda nagyon jó rockzenekar, tisztelem és szeretem is a munkájukat. Csak annyit kértünk, hogy megjelenés előtt mutassák meg a dalt. Amikor Szörényi Levente végül meghallgatta, aggódva hívott fel, nem tetszett neki. Annyira nem, hogy végül megtiltotta, hogy játsszák. A szövegben, a ritmusban és a dallamban is volt változás.

- mondta Bródy, aki hozzátette:

Ez a dal Levente személyes kedvence, a rá­diók viszont már nemigen játsszák. Le­ventének rosszul esett volna, ha az eredeti helyett ezt játsszák most.

(címlapkép: hirado.hu)

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Én úgy gondolom nagyon kevés olyan zenekar, együttes van amelyik felül tudja múlni az eredeti számot, számtalan sokszor hallom a rádióban, hogy xy. együttes előadja a számát , csak mikor hallom jövök rá ez nem az amit vártam!!! Vannak persze sikeres átiratok is csak sokkal kevesebb mint a bűn rosszak!!! Ebben az esetben pont ez van, az a szám úgy tökéletes ahogy előadták anno, ezt nem kéne átkölteni...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eriksson
Szakmai féltékenység, bár nem igazán értem. Ha már úgysem játsszák az eredeti Good bye Londont, bármilyen szánalmas utánzat is felhívhatja rá a figyelmet, hogy vajon milyen is lehet az eredeti. Így a mai fiatalok is megismerhették volna.
A nagyság átka az önteltség.
papa.49
Én úgy gondolom nagyon kevés olyan zenekar, együttes van amelyik felül tudja múlni az eredeti számot, számtalan sokszor hallom a rádióban, hogy xy. együttes előadja a számát , csak mikor hallom jövök rá ez nem az amit vártam!!! Vannak persze sikeres átiratok is csak sokkal kevesebb mint a bűn rosszak!!! Ebben az esetben pont ez van, az a szám úgy tökéletes ahogy előadták anno, ezt nem kéne átkölteni...
offside
@Eriksson: Az Illésen nőttem fel, ez a szám a kedvencem. De teljesen egyetértek.
offside
@papa.49: Miért nem? Akinek nem tetszik, az megteheti hogy nem hallgatja.
Eriksson
@papa.49: Nem erről van szó. Egy remake ritkán jobb mint az eredeti, de esetleg felkelti a figyelmet az eredeti meghallgatására.
Eriksson
@offside: A mai nemzedék viszont a Tankcsapdán nőtt fel, nem lehet szégyen egy Illésnek sem, ha ők játsszák újra őket.
Amúgy nekem is az Illés volt a kedvencem, anno. :))
papa.49
@offside: @Eriksson: Ez a ti véleményetek az enyém meg az hogy az eredetit hallgatom és nem érdekel holmi tankcsapda nyivákolása...
Dr.Doktorovics trinitron dr.
A Tankcsapda egyszerűen nem méltó rá és kéééész!
offside
@papa.49: Erről beszélek. Ha nem akarod, akkor nem hallgatod. A hozzáállásod primitív. A Tankcsapda sokkal színvonalasabb együttes, sokkal jobb zenészek, mint amilyen az AKKORI Illés volt. Csak az illés AKKOR volt olyan!
Eriksson
@papa.49: Rendicsek, de ezzel még nincs népszerűsítve az eredeti dal a mai fiatalok körében. :)
szaboria1
Az eredeti dalt csak akkor lehet át írni ha szerzők beleegyeznek.
Eriksson
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: Na már miért nem? Kérdezz csak meg egy 40-50-60 évest.
szaboria1
@offside: Nektek ez tetszik. De azért az Illés sokkal jobb.
picike1
a müvészek az igazi szerzők nem engedik a müvüket és kész erről ennyit
Eriksson
@szaboria1: Színtiszta nosztalgia. Más generáció, más zenei ízlések. :)
szaboria1
@Eriksson: A saját környezetemben tapasztalom, hogy a mai 40 évesek is szívesen hallgatják a 60 - 70 évek dalait.
Eriksson
@szaboria1: Jól teszik. Az én gyerekeim is negyvenesek, az Illést és a Tankcsapdát is kedvelik. Ők az átmenet a két ízléshatár között.
Veleda
Azért itt van a Bródy utolsó mondata, amin érdemes elgondolkodni.:

"Le­ventének rosszul esett volna, ha az eredeti helyett ezt játsszák most."

Annak ellenére, hogy az Illés az örök, a megunhatatlan, a mi korosztályunk első számu kedvence. Nem ismerem a Tankcsapdát, de a tőlem fiatalabb korosztálynak ők az etalon. És ha ez a korosztály a régi nagyságokból merít, az már egy elismerés.Szerintem.
papa.49
@offside: Köszönöm a minősítésedet, de tudod tartsd meg magadnak, én nem vagyok kíváncsi a tankcsapdára, de arra kíváncsi lennék hogy úgy 40 év múlva emlékszik-e rájuk valaki, mert az Illésre még akkor is emlékezni fognak az akkor élők...
papa.49
@offside: Egyébként meg a ha annyira jók írjanak maguknak számokat, mert pl. az Illés se a külföldi számokkal lett igazán sikeres, hanem a saját számaikkal, mert ugye egy darabig a külföldi számokat játszották ők is...
papa.49
@Eriksson: Erre én azt mondom, hogy biztos ismered a Color együttes számát a ,,Féltek,, címűt...
Nos ezt elénekelték mások is, de még csak a közelébe se értek az eredetinek...
Aki akarja ma már könnyen megtalálja az eredeti felvételeket a netten, vagy esetleg gyűjteményben, megsúgom neked, hogy pl. nálam mindig szól a zene, és a 15 éves unokám olyan élvezettel hallgatja azokat a számokat amik a 60-70-80 években voltak vajon miért???
Eriksson
@papa.49: Hát persze, hogy megtalálja, ha tudja, mit keressen. Az Illést szeretni nem szégyen, de szerintem a Tankcsapdát se, mert ugyanolyan etalon az utánunk jövő generációnak, mint nekünk anno Szörényiék.
papa.49
@Eriksson: Pont az unokámra hivatkozom, megtalálja, ha akarja...
Eriksson
@papa.49: S amelyik unokának nem Illés kedvelő a nagyapja, hanem pont a Tankcsapda a kedvence, akkor mi van? :-)))
Na jó, nem kekeckedek tovább...
offside
@papa.49: Ja! ha te nem vagy valamire kíváncsi, akkor már nem is szabad lennie. Értem...
papa.49
@offside: Dehogy érted világosan leírtam én egyetértek a Szörényivel hogy letiltotta, te estél nekem, szórva a jelzőidet, a továbbiakban nem szólíts meg nincs miről társalognunk!!
Na csá!!!
silber13
@papa.49: Na azért vannak jó feldolgozások, csak a feldolgozó személye a fontos! Élő példa rá Joe Cocker, vagy Tina Turner jünéhány Beatles feldolgozása.
Veleda
@silber13: S arról nem beszélve, hogy a Beatles a kezdetekben Elvis Presley dalokat játszott, sőt abban a stílusban indultak el.
Emlékezetem szerint az induló Illést a Little Richard stílusa indította be, erről egy számot is írtak:))
Cohen Halleluját kb 80 előadó vette a listájára. És ő sem tiltakozott.
Nem kellene ezt olyan mereven kezelni, ettől még akkor is az ILLÉS az etalon
namihami
@silber13: Igen, például Platters kontra Queen, hogy kapcsolódjak. De, hogy Beatlest női énekhangon hallgassak? Hát kösz, nem!
Hallgasd meg a Let It Be és a Let It Be-Naked közötti különbözetet. Kivették belőle a női háttérbetéteket és így lett BEATLES-lemez belőle, 20 év után.
Persze ez (nekem) kizárólag a Beatlesre vonatkozik. A többi előadó esetében valóban létezik kitűnő feldolgozás is.
Visszatérve: a dal a Szörényi-Bródy párosé, ergo-azt csinál vele, annak engedi meg, akinek akarja. Szive joga.
papa.49
@silber13: Tökéletesen igaz amit írtál, sőt én is azt írtam, hogy vannak jó feldolgozások, amik esetleg jobbak az eredetinél, de ezt had döntse el már az eredeti szerző,hogy akarja-e vagy sem...
silber13
@papa.49: vagy Nem csak a könnyű zenében divat az át.-agy feldolgozás, legalább annyi, ha nem több eset van a klasszikus zenében is! Ott nem szívbajosak az átdolgozók. Gunod "Ave Maria-ja",Busoni sok zongoradarabja, meg a King Singers egyik száma bizony -Bach mű, Ravel világhírű feldolgozása tette közismerté Musszorgszkij zongpradarabját, az " Egy kiállítás képeit" És lehetne még sorolni És sok esetben - szerintem - a feldolgozás jobb, mint az eredeti.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.