255 évvel ezelőtt, az 1764-es madéfalvi vérengzés során a császári csapatok több száz székelyt mészároltak le. Csíkszeredától északra, a Madéfalvi Hargita lábánál fekszik, egy községet alkot Csíkcsicsóval. A település a “csíki Szent Bertalan-éj” – a siculicidium, avagy a madéfalvi veszedelem színhelye volt.

Forrás: cultura.hu
Feltöltő: pro
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
"Ami eddig nem történt meg vele, most halványan derengeni kezd a tábornokban, hogy mégis nagy dolgok azok a megfoghatatlan semmiségek, mint szabadság, függetlenség, népjogok, a régi, szabad sors, hogy így felveti magát érte ez a különös, büszke, maroknyi népecske, ez a sziklák férge, rengetegek különös vadja, hogy éhezni, szomjúhozni, szenvedni, pusztulni tud érte. Gyönyörűség lesz elvenni tőle!…
Az útját-módját is tudta, hogyan kell csinálni. Jól látta a kancellár. Egy népet önmagával kell elpusztítani. Az alját fel kell lázítani urai ellen, a szegényt a gazdag ellen, apát a fiú ellen, fel kell borítani a rendet, aztán kínozni, sorvasztani, elnyomni, megölni a lelkét, elvadítani, felforgatni. Ha ez sikerül, Székelyföld önmagától hull az ölébe… „Ezt kellene aztán megcsinálni egész Erdéllyel! – gondolta. – A gőgös urak torkának szabadítani a rongyosokat, a csürhét, és aztán elsöpörni az egészet…” Álomnak is túl szép!… Az ördög vetése érik, csak öntözni kell."

Nyirő József: Madéfalvi veszedelem

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.