Demokratikus berendezkedés ide vagy oda, a csajok évszázadok óta megadóan tűrik és veszik tudomásul, hogy folytatódik a pasi módi, a férfiész diktálta történelem. Hiába feminizmus meg egyenjogok, de Mary Wollstonecrafttól Indira Gandhiig és Hillary Clintonig a csajok a pasik logikáját követeve politizálnak.

Forrás: borsa.hu
Feltöltő: bogyó
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Soma
Honnan vette az újságiró azt a hülyeséget, hogy a feminizmus szexista irányzat????
Nem tudok kibújni a bőrömből, ismét muszáj pszichologizálnom...
"A kor uralkodó feministái ( Betty Friedan, Sulamith Firesone, Millett, Weisstein ) a nők elnyomásának fő tényetőiként tartották számon a freudi elméletet és terápiát.
Az, hogy Freud szerint a nők eleve csökkentértéküek, hiszen nincsen péniszük, ezáltal „péniszirigyek”, véleményük –és véleményem szerint is – egy végtelenül torz felfogás eredménye. Torz, mivel a természet ellen való, zsigerileg a természet ellen harcoló álláspont. Freud valóban szexista volt.Alapvetően férfi normák szerint irt , és bizonyos szempontból nem vett tudomást a nőkről. Kora kulturális ideológiáját követte egy olyen kontextusban, amelyben ezt tudományosan félre lehet magyarázni.Például a nők fejletlenebb igazságérzetéről, szégyenérzetéről ,hiúságáról és a civilizációban való részvételük hiányáról beszél, mintha ezek klinikai felfedezések lennének, később viszont azt állitja, hogy ezek „jellemvonások, amelyeket a nőknél időtlen idők óta birálnak ( feltehetően a férfiak) „Tökéletesen természetesnek tartja azt, hogy a lányok alsóbbrendünek tekintik saját nemi szerveiket, a lányok „genitális fogyatékosságáról” beszél , valamint arról a „tényről” ( nem pedig fantáziáról ) , miszerint a lányok kasztráltak lennének."
(Nancy J.Chodorow : A feminizmus és a pszichoanalitikus elmélet )
Az a helyzet, hogy mostmár kezdünk ráébredni, hogy bizonyos szempontból az úgynevezett férfi és női gondolkodás is kreálmány, hiszen eleve mindenkiben ott van a nő és férfi, azaz az anima és animus. Persze, nyilván vannak azért sajátosságok (hiszen a nő szül, szoptat, lesz anya, ha lesz), a férfi meg és erektál (vagy sem) és nemz, de hogy a jövőben mi számit "férfi" és "női" gondolkodásnak, ezzel kapcsolatban ehhez a nyilatkozathoz is bemásokom egy igen tanulságos felmérés konzekvenciáit:
"Az 1970-es és az 1990-es évek társadalmi nemi szerepelvárásai a társadalom egészét tekintve markánsan különböznek egymástól. A különbség lényege: míg a 70-es években 14 tulajdonságból 7 olyan volt, amit a kérdésekre válaszoló magyarországi megkérdezettek abszolút többsége (több, mint 50 százaléka) egyértelműen férfias illetve nőies tulajdonságnak tekintett, addig 1996-ban egyetlen olyan tulajdonság nem akadt, amit a válaszadók abszolút többsége hozzárendelt volna valamelyik nemhez. A nemeket egymástól elválasztó merev szereprendszer határai elmosódtak, ezzel megnőtt az egyéni szabadság, a közgondolkodás elszakadni látszott a tradicionális férfiasság-nőiesség kettősségtől.
(Tóth László, 1998. )"
Szóval nehéz ezt eldönteni bárkinek is, hogy mit nevezünk férfi és női tulajdonságnak.Mért, egy férfi talán nem odaadó és gyöngéd adott esetben? Vagy egy nő mért ne lehetne határozott és önérdek érvényesitő?
Már elkezdődött az individualizáció, ha tetszik, ha nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.